Roma yapılarının sırrı 2 bin yıl sonra çözüldü

Roma yapılarının sırrı 2 bin yıl sonra çözüldü
Bilim insanları tarihe meydan okuyan Roma betonunun dayanıklılığının sırrını 2 bin yıl sonra çözdü. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) uzmanlar, Roma betonunun "kendi kendini iyileştirmesini" sağlayan ve onu modern eşdeğerinden daha güçlü kılan bileşeniyle ilgili bulgularını Science Advances dergisinde paylaştı.

Mühendislikte usta olan Romalılar tarih boyunca antik tiyatrolar, su kemerleri, limanlar, tapınaklar gibi sayısız yapı inşa etti. Bunların birçoğu bugün hala ayakta. MS 128 yılında yapılmış olmasına rağmen bugün sağlam olan dünyanın en büyük betonarme kubbesine sahip Roma Pantheon da onlar arasında.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) uzmanlar, Roma betonunun 'kendi kendini iyileştirmesini' sağlayan ve onu modern eşdeğerinden daha güçlü kılan bileşeniyle ilgili bulgularını Science Advances dergisinde paylaştı.

'Özel kül'

Euronews'te yer alan habere göre Bilim insanları, 'ultra dayanıklı' inşaat malzemesinin sırrını çözmek için onlarca yıl uğraştı. Araştırmacılar yıllarca antik betonun dayanıklılığının anahtarının tek bir bileşen olduğuna inandı. O da Napoli Körfezi'ndeki Pozzuoli bölgesinden gelen volkanik kül gibi puzolanik malzemeydi.

Tarihçiler, bu özel kül türünün inşaat projelerinde kullanılmak üzere Roma imparatorluğunun dört bir yanına gönderildiğini ve o dönemde beton için önemli bir bileşen olarak tanımlandığını ifade ediyor.

Kendi kendini iyileştirme özelliği

MIT inşaat ve çevre mühendisliği profesörü Admir Masic, üniversite çalışmasında, "Bunlar modern beton formülasyonlarında bulunmuyor, öyleyse neden bu eski malzemelerde var?" diye soruyor.

Yeni çalışma betona kendi kendini iyileştirme özelliğini küçük kireç parçacıklarının verdiğini teorize ediyor.

Masic, bulguların, şu anda küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde sekizini oluşturan çimento üretiminin çevresel etkisini azaltmaya yardımcı olabileceğini umduğunu söylüyor.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :