Cadılar Bayramı felaketi: Kurtulanlar yaşadıklarını anlattı

Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen Cadılar Bayramı etkinliğinde 153 kişinin ölümüne yol açan izdihamdan kurtulmayı başaranlar yaşadıklarını anlatırken, İçişleri ve Güvenlik Bakanlığı ise sorunun "önceden çözülebilecek bir şey olmadığını" açıkladı.

Güney Kore'nin başkenti Seul'de 153 kişinin ölümüyle sonuçlanan Cadılar Bayramı izdihamı sonrasında ülkenin İçişleri ve Güvenlik Bakanı Lee Sang-min, güvenlik açığı eleştirileri üzerine "İzdihamın önceden çözülebilecek bir sorun olmadığı" yönünde açıklama yaptı.

Lee, "Bunun önceden polis ya da itfaiyecilerin konuşlandırılmasıyla çözülebilecek bir sorun olmadığını anlıyoruz" dedi.

Cumartesi günü başkent Seul'ün diğer bölgelerinde "çeşitli karışıklıklar ve gösteriler" olduğunu da sözlerine ekleyerek izdihamın yaşandığı Itaewon'da böylesi bir kalabalık beklenmediği için normal düzeyde güvenlik önlemi alındığını söyledi. Bakan çok sayıda güvenlik gücünün Seul'ün başka bir bölgesi olan Gwanhwanmun'a konuşlandırıldığını ifade etti.

Seul'ün merkezindeki Itaewon'daki Cadılar Bayramı kutlamalarına yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor.

14 farklı ülkeden 26 kişi öldü

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, 153 kişinin hayatını kaybettiği izdihamda, aralarında Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İran, Çin, Özbekistan, Norveç ve Avustralya'nın olduğu 14 farklı ülkeden 26 yabancı uyruklunun hayatını kaybettiğini açıkladı.

Kimlik tespiti neredeyse tamamlandı

Seul polisi tarafından yapılan açıklamada, izdihamda ölenlerin hemen hepsinin kimliğinin tespit edildiği belirtildi. Öte yandan hükümete, 3 bin 580 olarak yapılan kayıp başvurusu da 4 bin 024'e yükseldi.

'Aktif arama yapılmıyor'

Polis, olay yerinden kimsenin kaybolmadığına inandıkları için kayıp olduğu bildirilen kişiler için aktif bir arama yapılmadığını söyledi. Olayda ölenlerin kimliklerinin belirlenmesine yardımcı olmak için binlerce kayıp ihbarının kullanıldığını ifade ettiler.

Yarı resmi İran Öğrenci Haber Ajansı'na (ISNA) göre İran'ın Seul Büyükelçiliği, Seul'ün popüler gece kulübü bölgesi Itaewon'da Cumartesi gecesi meydana gelen izdihamda ölenler arasında dört İranlı olduğunu doğruladı.

Öte yandan Avustralya hükümeti, izdihamda bir vatandaşlarının hayatını kaybettiğini duyurdu.

'Polislerin gerçek olup olmadığını anlamadık'

Güney Kore'de büyük bir izdihama neden olan Cadılar Bayramı kutlamalarından kurtarılanlar yaşadıklarını anlattı. CNN International'da yer alan habere göre, izdihamdan kurtulanlar o sırada bölgede çok fazla polis kostümü giymiş kişinin olduğunu ve o kişilerin "gerçek polis olup olmadıklarını anladıklarını" dile getirdiler.

İzdihamdan kurtulmayı başaran Sung Sehyun, CNN'e verdiği demeçte sokağın "sıkışmış bir metro" gibi olduğunu, Cadılar Bayramı kutlamalarına katılanların yaşanan sıkışmadan ötürü hareket edemediklerini söyledi.

Sung, "İnsanların sol tarafa gittiğini gördüm ve ardından karşıya geçen o kişiyi fark ettim. Karşıya geçerken ortada sıkıştı, iletişim kuramadı ve nefes alamadı" dedi. Kurtulmayı başardığı için şanslı olduğunu aktaran Sung, "Çıkabildiğim için şanslıydım. Bir saat sonra insanların öldüğünü duydum. Çünkü insanların üzerine basıldı ve insanlar birbirine sıkıştı" diye konuştu.

'Durumun ciddiyeti anlaşıldığında artık çok geçti'

Bir başka görgü tanığı Suah Cho ise insanların itişip kakışmaya başladığını ve çok fazla kişinin çığlık attığını söyledi. Sonunda güvenli bir yere kaçmayı başardığını ifade eden Suah, hayatta kalmak için binalara tırmanan insanlar gördüğünü ifade etti. "O zaman durumun ne kadar ciddi olduğunu anladım" diyen Suah, çığlık atan bir polis memuru da gördüğünü ancak o kişinin gerçekten polis olup olmadığını anlayamadıklarını söyledi.

'İnsanlar eğlenmeye devam etti'

Cumartesi gecesi Itaewon'dan geçmekte olan Seul'de görevli bir İngilizce öğretmeni gördüklerini CNN'e anlattı. 27 yaşındaki Emily Farmer, "Sokakta üzerleri muşambalarla örtülmüş sıra sıra insanlar vardı" dedi. İki arkadaşıyla birlikte olan Farmer, bölgede kalabalığı kontrol edecek bir güvenlik önlemi görmediğini söyledi.

Farmer, arkadaşlarıyla sokaktaki kalabalıktan bunalıp bir bara gitmeye karar verdiklerini kısa bir süre sonra, birinin öldüğü duyumlarının gelmesiyle müşterilerin bardan ayrılmasına izin verilmediği söylentilerinin yayılmaya başladığını anlattı.

Gece yarısı civarında bardan ayrılmasına izin verilen Farmer, "Korkunçtu," dedi, "İnsanlar can çekişti. Sokaklarda hala eğlenen insanlar da vardı, aslında olan bitenden habersizlerdi."

Devlet Başkanı Yoon, ulusal yas ilan etti

Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, olayın hemen ardından düzenlediği acil durum toplantılarında olay yerine hızlı ilk yardım görevlilerinin sevk edilmesi ve yaralıların tedavi edilmesi talimatını verdi. Yoon, ayrıca olayla ilgili adli soruşturma başlatılmasını istedi.

Televizyonlardan halka seslenen Yoon, "ulusal yas" ilan ederken "Bu trajedi ve felaket asla yaşanmamalıydı" dedi.

Ne olmuştu?

Güney Kore'nin başkenti Seul'ün Itaewon bölgesinde düzenlenen Cadılar Bayramı etkinliği sırasında izdiham yaşanmış, bunun sonucunda 151 kişi hayatını kaybederken 82 kişi de yaralanmıştı. Ölenlerin çoğunun 20'li yaşlarında gençlerden oluştuğu ifade edilirken 26 kişinin de yabancı uyruklu olduğu tespit edilmişti.

Bu izdiham, ülkede 2014 yılında yaşanan ve çoğunluğu lise öğrencisi 304 kişinin ölümüyle sonuçlanan Sewol feribot faciasından bu yana meydana gelen en büyük olay olarak anılıyor.

halktv.com.tr // Dış Haberler

Kaynak:halktv.com.tr Dış Haberler Servisi

Etiketler :