Sıfır atık yaşam tarzını benimsemek çok zor değil

Sıfır atık yaşam tarzını benimsemek çok zor değil
Sıfır atık yaşam tarzını benimsemek istemenizin özel bir nedeni var mı? Bu soruyu düşünün, örneğin cevabı yaşadığınız dünyayı seviyor olmanız ve dünyamızın kirlendiğini görmekten bıkmış olmanız olabilir. Gelecek nesiller için sürdürülebilir bir dünya hayal ediyor ve bunun için siz de bugün adım atmak istiyor olabilirsiniz.

Öncelikle bu yaşam tarzını ilk keşfettiğinizde gerçekçi olun. Bildiğiniz ve birlikte büyüdüğünüz her şeyi alıp bir gecede atamazsınız. Bunun için sabırla ilerleyin ve aslında bunu yapmanın çok zor olmadığını unutmayın.

Gıda İsrafının Önlenmesi İçin Neler Yapılabilir?

Dünyada ve elbette Türkiye’de yemek israfı sorunun önüne geçilebilmesi için, tüketim amacıyla ihtiyaç fazlası olarak alınan ve bu nedenle potansiyel israf adayı olan gıdaların edinimine yönelik bilinçli tüketim kültürünün daha ilk çağlardan itibaren bir kültür anlayışı olarak öncelikle yerleştirilmesi gerekmektedir. Gıda israfı sorununun çözümüne yönelik kampanyalara, eğitim ve teşviklere ağırlık verilmesi halinde de israf oranlarında kayda değer bir azalma olduğu gözlemlenmiştir. Geri dönüşümü mümkün olanlar için geri dönüşüm alternatifleri değerlendirilmeli, en kötü ihtimalle, geri dönüşümü mümkün olmayan ihtiyaç fazlası gıdaların sahipli veya sahipsiz hayvanlara yiyecek olarak değerlendirilmesi de ayrıca düşünülmelidir.

Sonuç olarak, etrafımızda çöpten ekmek toplayarak yaşamaya çalışan insanların yaşadığı bir dünya, gıda israfının ulaştığı boyut itibariyle gerçek anlamını yitirmiş bir dünyadır. Unutmamalı ki, ünlü aktör Morgan Freeman’a göre insanlık, Afrikalı bir anne çocuğuna “Tabağındaki yemek bitecek!” diye bağırdığında kurtulacak.


Şimdi önereceğimiz birkaç adımla atıksız mutfak hareketine bugün başlayabilirsin:

  • Mutfak alışverişinize plastik poşet yerine file çanta veya bez torbanızla gidin.
  • Plastik kullanmak yerine alternatif ürünleri deneyin. Plastik kullanımının hem sağlığımıza hem de çevremize olumsuz etkileri bilimsel araştırmalarla kanıtlandı.
  • Gıdalarınız için saklama kaplarını tercih edin, bir cam şişenin üstüne kavanoz bonesi takabilirsiniz. Ya da reçel veya zeytinin cam şişelerini gıdanızı saklamak için tekrar değerlendirebilirsiniz.
  • Tek kullanımlık ürünler yerine tekrardan kullanabileceğiniz daha sürdürülebilir ürünlere hemen göz atın.
  • Gıda atıklarını çöpe atmak yerine kompost yaparak doğaya tekrardan kazandırabilirsiniz.
  • Plastik pipetler yerine cam pipetleri kullanmayı deneyin.

Etiketler :