Apple’nin Face ID'si güvenliği tehdit ediyor mu?

Apple’nin Face ID'si güvenliği tehdit ediyor mu?
Apple’nin Touch ID yerine Face ID’yi iPhone’lerine eklemesi başta Edward Snowden olmak üzere, bu teknolojiyle ilgilenen isimler tarafından endişe duyulan bir konu olmuştu bu nedenle konu hakkında Apple’nin yazılım mühendisliğinden sorumlu...

Apple’nin Touch ID yerine Face ID’yi iPhone’lerine eklemesi başta Edward Snowden olmak üzere, bu teknolojiyle ilgilenen isimler tarafından endişe duyulan bir konu olmuştu bu nedenle konu hakkında Apple’nin yazılım mühendisliğinden sorumlu ve aynı zamanda başkan yardımcısı Craig Federighi, Face ID ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Dünyanın en çok satılan telefonlarının üreticisi durumunda olan Apple onuncu yılına özel çıkarttığı iPhone X'i geçen hafta tanıtmıştı. Ancak bu tanıtımda görünümü, fiyatı ve iPhone X'te kullanılan bileşenlerin dışında en çok konuşulan konu Touch ID yerine getirilen Face ID olmuş, güvenliği tartışılmıştı.

Apple’nin Touch ID yerine Face ID’yi iPhone’lerine eklemesi başta Edward Snowden olmak üzere, bu teknolojiyle ilgilenen isimler tarafından endişe duyulan bir konu olmuştu bu nedenle konu hakkında Apple'nin yazılım mühendisliğinden sorumlu ve aynı zamanda başkan yardımcısı Craig Federighi, Face ID ile ilgili açıklamalarda bulundu.

[caption id="attachment_227438" align="alignnone" width="756"] Craig Federighi[/caption]

Face ID özelliği tanıtılırken, hem küresel pazarlamadan sorumlu hem de başkan yardımcısı olan Phil Schiller, Face ID'nin bugüne kadar ki en iyi yüz tanıma sistemini sunması adına dünya genelinde 1 milyar yüz görüntüsüyle eğitildiğini belirtmiş ve yüzlerin görüntülerin toplanılması, test edilmesi ve doğrulanması verilerinin sadece internet üzerinden sağlanamayacağını açıkladı. Ancak toplanılan 1 milyar görüntünün nereden ulaşıldığına dair ayrıntılı bir bilgi vermedi.

YÜZ VERİLERİNİN DEPOLANMASI NASIL SAĞLANACAK?

Kullanıcıların aklına takılan ve güvenlik sorunu yaşayabileceklerini düşündüren en önemli noktalardan birisi de şüphesiz, iPhone’nizi kullanmaya başladığınızda yüz tanıma sistemine kaydolurken kullanılan yüz verisini nerede saklayacağı ve bunu üçüncü şahıslar ile paylaşıp paylaşmayacağı. Bu noktada hem şirket, hem de başkan yardımcısı Craig Federighi aynı doğrultuda açıklama yaptı, "Face ID'ye kaydolurken müşteri verilerini toplamıyoruz, cihazınızda kalıyor, eğitim verisi için onu buluta göndermiyoruz." diyerek gizlilik sorununa cevap vermiş oldu.

Depolanan verilerin yalnızca kullanıcının telefonunda kayıtlı kaldığının altını çizen Federighi, diğer kafalarda soru işareti oluşturan konu olan, Face ID verilerinin güvenlik güçleriyle paylaşılıp paylaşılmayacağını da açıklık getirerek, cevabın Tocuh ID ile aynı olduğunu yani Apple kullanıcılarının verilerini depolamadığı için verileri üçüncü şahıslarla paylaşamayacaklarını belirtti.

Federighi, kötü kullanımların önüne geçmek amacıyla bu özelliği kapatma imkanı sunduklarını, iPhone X'te yanında bulunan kenarlardaki düğmeleri biraz baskı uygulandığı zaman Face ID devre dışı bırakılabileceğini de açıklamasına ekledi.

Federighi'nin Face ID ile ilgili diğer açıklamaları ise şu şekilde:

Face ID'yi 48 saat gibi bir süre boyunca kullanmadığınız takdirde ya da iPhone'nizi yeniden başlattığınızda güvenlik tedbiri olarak şifre girmeniz istenecektir.

Face ID için 5 başarısız deneme gerçekleştirirseniz, şifre girmeniz istenecektir.

iPhone X için ön siparişler 27 Ekim'de başlayacak. Yeni iPhone X 3 Kasım'dan itibaren satılmaya başlanacak.  iPhone X'in 64GB modeli 999 dolardan, 256GB depolama kapasitesine sahip olan modeli ise 1149 dolardan kullanıcıların beğenisine sunulacak.

Etiketler :