ABD, Türkiye'ye "OHAL'i bitirin" çağrısı yaptı!

ABD, Türkiye'ye "OHAL'i bitirin" çağrısı yaptı!
ABD'den Türkiye'ye OHAL'i bitirin çağrısı geldi

ABD'den Türkiye'ye OHAL'i bitirin çağrısı geldi. ABD  Kongresinde 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan insan hakları ve hukuk ihlallerinin tartışıldığı oturumda ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya’dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen soruları yanıtladı.

"ABD'den Türkiye'ye OHAL'i bitirin çağrısı geldi. ABD  Kongresinde 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan insan hakları ve hukuk ihlallerinin tartışıldığı oturumda ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya’dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen soruları yanıtladı.

Hürriyet Washington temsilcisi Cansu Çamlıbel'in aktardığına göre Cohen'in açıklamalarında Türkiye ve Amerika ilişkilerinin güçlü bir şekilde devam etmesinin önemi vurgulandı.

"OHAL MAKUL SINIRLARI AŞTI"

Cohen Türkiye'ye, darbe girişimi sonrası 5 kez uzatılan OHAL'in kaldırılması çağrısı yaptı. Açıklamasında "Türkiye darbe girişiminden bugüne kadar olağanüstü hali sonuncusu 17 Ekim’de olmak üzere tam 5 kez uzattı. ABD hükümetine göre olağanüstü halin uzaması Türk demokrasisini ve ülkedeki hukukun üstünlüğünü olumsuz etkiliyor. Türk hükümetine süratli bir biçimde olağanüstü hali kaldırması ve çoğu hükümeti eleştirdikleri için hedef alınan bireylerin ayrımcı bir biçimde kovuşturulmasına son vermesi çağrısı yapıyoruz. Bize göre Türkiye’deki olağanüstü hal makul sınırları aşmıştır." dedi.

"SUÇLAMALAR KUŞKU UYANDIRICI"

Tutuklu Amerikalılara yönelik soruya ise "Türkiye’deki ABD vatandaşlarına ve Türk-Amerikalılara yönelik tüm suçlamalar kuşku uyandıran niteliktedir." şeklinde yanıt veren Cohen, OHAL'in demokratik kurumlar ve hukukun üstünde olumsuz etkileri olduğunu söyledi.

Cohen ayrıca ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu personeli Metin Topuz ve Adana Başkonsolosluğu personeli Hamza Uluçay'ın tutukluluğuna yönelik olarak "Türkiye’deki misyonlarımıza ve personelimize gerekli güvenliği sağlayamayacağımız için 8 Ekim’de göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya alma kararı aldık. Sonrasında başka bir ABD personelinin soruşturma altında olmadığına ve yeni bir ismin tutuklanma ihtimali doğması durumunda bize önden bilgi verileceğine yönelik olarak verilen ön garantiler nedeniyle kısıtlı olarak vize hizmetlerine döndük" dedi.

GÜLEN'İN İADESİ

Cohen açıklamasında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi ile ilgili belgelerin dikkatle incelendiğini, bu süreçte yeni  iade talepleri olursa aynı ciddiyetle ele alınacağını ifade etti. Darbe girişiminde yer alan askeri kanatta Gülen'in etkisinin bariz olduğunu ve Türkiye'deki temizliğin boyutunun bununla ilgili olduğunu söyledi.

Etiketler :