Tescilli lezzet "Siyah İnci" dalından indi: 25 bin ağaçtan toplanıyor, aynı gün sofraya ulaşıyor

Havran ilçesinde yetişen ve 2023'te coğrafi işaretle tescil edilen Havran siyah incirinin hasadı başladı. İnce kabuklu, aromatik lezzetli incir 2 bin 500 dekarlık alanda yaklaşık 25 bin ağaçtan toplanarak 24 saat içinde tüketicinin sofrasına ulaşıyor

Halk TV sizin sesiniz! Tıklayın güvenilir kaynağınıza ekleyin
Tescilli lezzet "Siyah İnci" dalından indi: 25 bin ağaçtan toplanıyor, aynı gün sofraya ulaşıyor

Balıkesir'in Havran ilçesinde coğrafi işaret tescilli siyah incirin ilk hasadı düzenlenen programla başladı. TÜRKPATENT tarafından 2023 yılında tescillenen incir, bölgenin en değerli tarımsal ürünleri arasında yer alıyor.

Tescilli lezzet "Siyah İnci" dalından indi: 25 bin ağaçtan toplanıyor, aynı gün sofraya ulaşıyor - Resim : 1

25 BİN AĞAÇTAN 24 SAATTE SOFRAYA

Havran'da 2 bin 500 dekarlık alanda yaklaşık 25 bin incir ağacı bulunuyor. Ocak ayından itibaren bakımı yapılan ağaçlardan temmuz sonu itibarıyla hasat başlıyor.

Yıllık ortalama 650-700 ton siyah incir üretilen ilçede toplanan meyveler 24 saat geçmeden tüketiciye ulaşıyor. Hasat dönemi yaklaşık bir ay sürüyor.

Tescilli lezzet "Siyah İnci" dalından indi: 25 bin ağaçtan toplanıyor, aynı gün sofraya ulaşıyor - Resim : 2

'TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR TARAFINA GÖNDERİYORUZ'

Üreticilerden Ali Atak, "İncirimiz çok lezzetli. İncirlerimiz bize dedelerimizden kalma. Yöremize has bir üründür. Çok bereketli bir üründür. Türkiye'nin dört bir tarafına incirlerimizi gönderiyoruz" diye konuştu.

Hasat işçilerinden Nuray Önder ise yaklaşık bir ay süren hasat döneminde toplanan incirlerin kasalara dizilerek sevkiyata hazırlandığını belirtti.

Tescilli lezzet "Siyah İnci" dalından indi: 25 bin ağaçtan toplanıyor, aynı gün sofraya ulaşıyor - Resim : 3

HAVRAN'DA ZENGİN ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ

Bölgede incirin yanı sıra mandalina, zeytin ve nar başta olmak üzere birçok tarımsal ürün yetiştiriliyor.

İlk hasat programına katılan Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, "İncirimiz bu bölgeye özgü ve coğrafi işaretlidir. Bugün burada vatandaşlarımızla birlikte 'bismillah' diyerek ilk hasadımızı gerçekleştiriyoruz. Çiftçilerimizin, vatandaşlarımızın yüzü gülsün istiyoruz. İnşallah üreticilerimize ve çiftçilerimize bereketli ve bol bir sezon temenni ediyoruz" dedi.

(AA)

Kaynak: Halk TV Haber Merkezi
Balıkesir Tarım Hasat Meyve