İGDAŞ'tan fark yaratan proje

İGDAŞ'tan fark yaratan proje
İGDAŞ, aldığı alt yapı tedbirleri ve deprem konusunda geliştirdiği inovatif projelerle sektöründe öne çıkıyor.

Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarıyla oluşturulan iş birlikleri ile projelerini kısa sürede hayata geçiriyor ve İstanbul’un doğal gaz alt yapısının daha güvenli hale gelmesini sağlıyor. Bunun en güzel örneğini ise TÜBİTAK ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi iş birliği ile gerçekleştirilen Deprem Erken Uyarı Sistemi oluşturuyor.

halk-tv-2.jpg

16 milyon İstanbulluya güvenli doğal gaz arzı sağlayan İGDAŞ,  deprem konusunda yürüttüğü yeni projesiyle de fark yaratıyor. AKUT Vakfı iş birliğiyle hazırlanan Deprem Farkındalık Projesi, İstanbulluların deprem farkındalığını artırmayı hedefliyor. Projenin detaylarını İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen ile konuştuk.

Yeni projeniz bizi çok heyecanlandırdı. Bize Deprem Farkındalık Projesi’nden bahsedebilir misiniz?

AKUT Vakfı ile yürüttüğümüz Deprem Farkındalık Projesi, İstanbulluların deprem konusunda bilinçlenmesini ve farkındalıklarının yükselmesini hedefleyen bir çalışma. Depremle ilgili teknik ve bilimsel önlemlerin yanında farkındalık da çok önemli. Depreme önceden hazırlıklı olmak, deprem anında ve sonrasında doğru hareket etmek can kayıplarının büyük oranda önlüyor. Bu konuda bilinçlenmenin en önemli adımı ise eğitimden geçiyor. Biz de bu proje kapsamında bilinçlenmeye kendi içimizde başladık. Deprem Farkındalık Projesi kapsamında İGDAŞ çalışanlarına ve onların ailelerine eğitimler veriyoruz. Eğitimlerde deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrasında yapılması gerekenler, ilk müdahale bilgisi ve acil durum çantasında bulunması gereken malzemeler ve bu malzemelerin kullanımı gibi hayati önem taşıyan konular hakkında bilgilendiriyoruz.

halk-tv-3.jpeg

Eğitimler tamamlandıktan sonra çalışanlarımıza hem acil durumlarda kullanabilmeleri hem de farkındalık sağlaması için Acil Durum Çantası hediye ediyoruz. 

Deprem Farkındalık Projesi sadece İGDAŞ çalışanlarını mı kapsıyor?

Hayır, çalışanlarımıza verdiğimiz eğitimler projenin sadece bir kısmını oluşturuyor. Deprem Farkındalık Projesi, İGDAŞ’ın yürüttüğü en kapsamlı ve en önemli sosyal sorumluluk projelerinden biri. Bu projeyle 16 milyon İstanbulluya ulaşmayı hedefliyoruz. 

Bu kapsamda hazırladığımız çeşitli içeriklerden oluşan videolarımızı bir çok mecrada yayınlayarak İstanbulluları bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu videolarımız, “Depreme Hazır Mısınız?”, “Depremde Yapılması Gerekenler”, “Depremle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar”, “Acil Durum Çantası Kullanımı” ve AKUT Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki’nin anlatımıyla  “Deprem Bilinçlendirme” isimli içeriklerden oluşmaktadır. İGDAŞ olarak tüm iletişim kanallarından faydalanarak etkili bir kampanyası yürütmek istiyoruz. Projemiz sonucunda deprem farkındalığını 16 milyon İstanbulluya kazandırmayı hedefliyoruz.

 

Bu projede AKUT Vakfı ne gibi katkılarda bulundu?

AKUT Vakfı’nın bu projede bizimle birlikte yer alması çok önemliydi. İGDAŞ olarak bilimsel ve teknolojik araştırmalarımızı yaparak, teknik alt yapı önlemlerimizi zaten alıyoruz.  

Ama bu önlemlerin daha etkili olabilmesi için toplumdaki deprem farkındalığının yüksek olması çok önemli. Biz de alanında uzman, başarısını kanıtlanmış AKUT Vakfı ile bu projeyi yürütmenin doğru olacağını düşündük. Alınan en ufak önlemin bile ne kadar önemli olduğunu onlardan dinlemek daha farklı bir deneyim sunuyor. Destekleri ve deneyim paylaşımları için AKUT Vakfı’na teşekkürlerimizi sunuyoruz.

halk-tv-5.jpeg

 

Depreme karşı aldığınız teknik önlemlerden bahsettiniz. Bu konuda ne gibi çalışmalarınız oldu?

İGDAŞ olarak, doğal gaz dağıtımı dışında daha fazla sorumluluğumuz olduğunu düşünüyoruz. Biz insana hizmet ediyoruz. Bu nedenle vatandaşlarımıza doğal gaz ulaştırmanın yanında onların yaşamlarına da değer veriyoruz. Bu kapsamda Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve TÜBİTAK ile iş birliği yaparak Deprem Erken Uyarı Sistemini geliştirdik. Bu sistem ile deprem sonrası gaz akışını otomatik olarak kesebiliyoruz. Geliştirdiğimiz bu proje sayesinde hassas ölçümler üzerinden raporlamalar yapabiliyoruz. Böylelikle deprem esnasında doğal gaz hatlarında meydana gelebilecek hasarlardan kaynaklı ikincil felaketlerin önüne geçmiş oluyoruz. 

halk-tv-1.jpeg

Deprem Erken Uyarı Sistemi nasıl çalışıyor? Bizi biraz bilgilendirebilir misiniz?

Deprem Erken Uyarı Sistemi’nin işleyişine göre Kandilli Rasathanesi'nin Marmara kıyılarında bulunan deprem sensörleri ve İGDAŞ'ın ana kumanda merkezi arasında 7/24 veri akışı sağlanıyor. Meydana gelen deprem bilgisi, veri transferi yoluyla afetin kıyıya ulaşmadan 5-10 saniye önce Marmara kıyılarındaki alıcılar üzerinden İGDAŞ'ın ana kumanda merkezine aktarılıyor. Yer hareketlerini algılayan 850 kayıt cihazı sayesinde deprem alarmının hemen ardından tüm istasyonlardan yapılan doğal gaz dağıtımı anlık olarak kesilebiliyor.

Bu sistem, bize anlık raporlamalar yapma imkânı da sunuyor. Depremde en çok hasar görebilecek bölgelerin bir haritası oluşturuluyor. Böylece 7/24 müdahaleye hazır olan acil durum ekiplerimizi daha etkili ve doğru şekilde gerekli bölgelere yönlendirebiliyoruz. Bunun sonucunda da afet gerçekleştiğinde daha hızlı hareket ederek kayıpları azaltabiliyoruz. 

Bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

İGDAŞ olarak insan hayatına dokunan projeler üretmekten gurur duyuyoruz. Kuruluş amacımız olan doğal gaz arzını en güvenli şekilde gerçekleştiriyoruz. Bununla birlikte İstanbulluların hayatını güvenli hale getirmeyi de kendi sorumluluk alanımıza dahil ettik. Vatandaşlarımızın hayatı bizim için çok önemli. Biz projelerimize yenilerini eklemeye, mevcut projelerimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Deprem önlemleri alanındaki teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek bunları hayata geçirmek için çalışacağız. Böylece İGDAŞ olarak depreme en hazır kurumlardan biri olmayı sürdüreceğiz.

halk-tv-2.jpeg