Avrupa doping raporlarında adı geçti, federasyonda delege oldu

Avrupa doping raporlarında adı geçti, federasyonda delege oldu
Avrupa Halter Federasyonu'nu Türk (EWF) Başkanı Hasan Akkuş, 2021 Haziran ayında dopingle mücadeleyi sekteye uğratmak ve gerçeklerin ortaya çıkmasına engellemek suçlarından görevden uzaklaştırılmış ve hakkında inceleme başlatılmıştı. halktv.com.tr Hasan Akkuş'un geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Halter Federasyonu seçiminde delege olarak oy kullandığını ortaya çıkardı.

Türkiye Halter Federasyonu’nda Talat Ünlü dönemi başladı. Geçerli 263 oyun 108’ini alan Ünlü Türkiye Halter Federasyonu başkanlığına seçildi.

Talat Ünlü’nün başkan seçildiği genel kurulda delege olarak salonda bulunan bir isim ise tartışmalara neden oldu.

Uluslararası raporlarda adı yolsuzluk ve doping listesinde yer alan ve Türkiye'de soruşturulmayan Hasan Akkuş'un Halter Federasyonu'nda delege olarak oy kullanması tepki topladı.

ekran-resmi-2021-10-28-16-09-32.png

Haziran ayında görevden alınmıştı

Avrupa Halter Federasyonu'nun (EWF) Türk Başkanı Hasan Akkuş, haziran ayında dopingle mücadeleyi sekteye uğratıp, belge saklamak ve gerçeklerin ortaya çıkmasına engel olmak suçlamasıyla görevinden alınmıştı. Akkuş, "Türkiye zarar görmesin diye bir süreliğine istifa ettim" açıklamasını yapsa da halter dünyasına yakın kaynaklar geçen yıllarda yaşanan olaylar nedeniyle Akkuş'un bir daha göreve getirilmeme kaydı ile gönderildiğini belirttiler.

Türkiye Halter Federasyonu'nun istifasına neden olmuştu!

İsrail’de düzenlenen Avrupa 23 Yaş Altı Halter Şampiyonası’nda 5 Türk sporcunun testlerinde doping kapsamına giren “Stanozolol” maddesi bulunması üzerine, dönemin Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Hasan Akkuş, tüm sporcuların numunelerini test edilmeleri için Köln’e göndermiş, Köln’den gelen cevapta 16 numunenin tamamının dopingli çıkması sonucu Türkiye Halter Federasyonu yönetim kurulu istifa etmek zorunda kalmıştı.

Raporda Hasan Akkuş'un adı sıklıkla geçiyor

2020 yılında, Alman ARD kanalı, Uluslararası Halter Federasyonu (IWF) başkanı Tamás Aján‘ın karıştığı yolsuzluklar hakkında bir program yayınladı.

Bu programda doping yaptığı tespit edilen Türk haltercilerin doping testi sonuçlarının saklandığı, bu sporcuların doping ihlali yapmalarına rağmen yarışmalara katılmaya devam ettikleri öne sürüldü.

ARD’nin yayınından sonra Richard H. McLaren‘in başkanlığında bağımsız bir denetim komisyonu oluşturuldu. Bu komisyon, IWF‘nin belgelerini inceledi ve bir rapor yayınladı.  

Bu raporun yayınlanmasından sonra ARD yeni bir belgesel hazırladı. Bu belgeselde Hasan Akkuş’un adı açıkça zikredildi. Türk halterindeki skandallar ilan edildi.

Hasan Akkuş kayıtların değiştirilmesini talep etmiş

Akkuş, Türkiye Halter Federasyonu başkanı iken, IWF ile temasa geçmiş ve IWF tarafından yapılan testleri pozitif çıkan 17 Türk halterci ile ilgili kayıtlarla oynanmasını, kayıtların değiştirilmesini istemiş. Akkuş, testlerin Türkiye Halter Federasyonu tarafından yapılmış gibi kayda geçirilmesini istemiş. Böylece IWF‘nin Türkiye Halter Federasyonu‘na vereceği olası 4 yıllık üyelik dondurma cezasını ve 500.000 USD idari para cezasını engellemeyi amaçlamış.

ITA, Hasan Akkuş‘un IWF‘ye gönderdiği e-postayı yayınlamış.

Belgeler https://sporvehukuk.net/ adresinden alınmıştır.

Akkuş, bu e-postada son durumun (17 haltercide doping tespit edilmesi) Türkiye Halter Federasyonu ve kendisi için ağır sonuçlar doğuracağını belirtmiş.

Akkuş, evrakta değişiklik yaptığını itiraf etmiş. Akkuş, Ocak 2013’te geçmişe etkili olacak şekilde, 05.11.2012 tarihinde resmi olmayan bir belge düzenlediğini de açıklamış.

Böylece IWF‘nin görev belgesini düzenlediği tarihten önce Türkiye Halter Federasyonu‘nun yarışma dışı test yaptığını belgelemiş (!) olacaktı. Akkuş, IWF‘den Türk sporcularla ilgili belgeleri göndermesini, böylece bu sporcularla ilgili prosedürün Türkiye’de başlamış gibi gösterebileceğini belirtmiş.

Akkuş, e-postasında IWF başkanı Tamás Aján‘ın ve IWF‘nin kendisine yardım etmesi için ricada bulunuyor.

Akkuş, e-postasının sonunda e-postasının okunduktan sonra silinmesi konusunda ricada da bulunuyor.

Hasan Akkuş'un son aşamada uluslararası düzeyde davası sürerken Türkiye'de hakkında herhangi bir soruşturmaya gerek duyulmadı.