4 büyük kulübün başkanlarından tarihi buluşma!

4 büyük kulübün başkanlarından tarihi buluşma!
Galatasaray Başkanı Burak Elmas, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi ve Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, düzenlenen canlı yayında bir araya geldi. Dört büyük kulübün başkanı, Türk futbolunun sorunlarını masaya yatırırken kişilerin değil sistemin değişmesi gerektiğini söyledi. Başkanlar, taleplerinin karşılanmaması halinde maça çıkmama konusunda ise kararlı...

Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor'un başkanları tarihi bir buluşma gerçekleştirdi. Galatasaray Başkanı Burak Elmas, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi ve Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Habertürk canlı yayınında yöneltilen soruları yanıtladı. 

galatasarayda-burak-elmas-ve-yonetim-kurulu-mazbatasini-aldi-dmhs4qbd.png

BURAK ELMAS:

 

Biz Türk futbolunun sahibiyiz, kulüpler olarak. Biz federasyonu, oyunu yönetmesi için seçiyoruz. Gelinen noktada federasyon bizi yönetiyor. Artık biz seyirci olmayacağız, kaptan olacağız. Bir garip, anlaşılamaz bir yayıncı kuruluş ilişkisi var. Şartnameyi biz belirlemedik, biz zorlamadık.  Biz yayıncı kuruluşu zorla ihaleye sokmadık. Eğer bu ihaleye giriyorlarsa, bu bedeli ödemek zorundalar. Onlardan daha da zengin değiliz kulüpler olarak. Neden biz onları idare edelim? Senelerce her sene başında indirim yapıldı. Biz her sene ihale yapıyor gibi her sene paraları indiriyoruz. Her sene ihale yapalım o zaman.

İkinci konu kurullar, Süper Lig'de kurullardan memnun olan kişi yok. Demek ki sistem çalışmıyor. Biz sistemi başındakileri değiştirerek yapmaya çalışıyoruz ama olmuyor. Tahkim Kurulu Disiplinin karalarının üstü bir kurul. Disiplin ve Tahkim kurulu başkanları beraber kitap yazmışlar. Eski hakemlerimiz her hafta hakemlik camiasının içinin çürümüş olduğunu söylüyor. Biz değil, onlar anlatıyor. Böyle giderse problemleri şahıslara zimmetleyip birbirimizle kavga etmeye devam edeceğiz. Çözüm, Tahkim ve Disiplin kurulu ile ilgili düzenleme istiyoruz. Birine verilen diğerine verilmemesi durumu olmayacak ve bunu biz teklif edeceğiz. MHK da çalışmıyor. Oyunu yöneten sistem çalışmayınca iş çalışmıyor. Kendi kararlarının ceza veren kurulu, bunu düzenleyen kurum kendisi üst kurulunun atamasını yapıyor, bu olamaz.

ekran-resmi-2021-07-15-10-00-15.png

AHMET NUR ÇEBİ:

A kulübü için gerekli olan B-C için gerekli değilse, biz bunları destekliyoruz dedik. Tüm başkanlarımız böyle düşünüyor. 3'ünün değil benim sorunum varsa hepimiz bu sorunu kabul ediyoruz. Ne olursa olsun bizler beraberiz. Bizim sorunumuz bakanlık tarafında, TFF tarafında her yerde olabilir. Bizim TFF tarafında istediğimiz taleplerimiz, bu konularda ısrarlı olmamız bizim o kuruma saygısızlık içerisinde olduğumuz şeklinde değerlendirilmemeli. Bunu  dile getirmenin saygısızlık tarafı yok. O kapıyı 40 kere çalabiliriz. Bunun kavga olarak adlandırılması doğru değil. Bizim konuştuğumuz şeyler medyaya yansısa zaten sorun yok, yansımayınca yanlış yansıyor. Bazı istihbaratları yanlış yansıtıyorlar. Kurulların bağımsız olması, yayın ihalesi 5 sene önce yapılmış olmasına rağmen 2 ilk senesi tamam ama 2 senedir sağlıklı şekilde yürümeyen, kulüp gelirlerinin erozyona uğradığını görüyoruz.  Bir şekilde konuları çözmeye çalışıyorlar ama yapılan çalışmalar kayıplar noktasında hudutu geçince bizler sıkıntı yaşıyoruz. Rakamın düşmesi konuşuldu pandemi nedeniyle, 2 sene zaten sorunsuz yürümüştü, sonra pandemi nedeniyle ortaya konan tablo bizi yoruyor. Yayıncı kuruluşu biz zarar görürken korumaya çalışmak bizi yoruyor. Bizim itirazda bulunup kapı çalmamız doğal süreç. Biz indirimi düşünmüyoruz demiştim Kulüpler Birliği Başkanıyken. Yayıncı kuruluş bakanlık veya TFF ile birlikte bize destek olsaydı. Bize bir para versinler, sonra bize bilet satışlarından sonra kolaylık sağlarsınız dedik ama olmadı. Bizim sorunlarımıza cevap geliyor onda sorun yok. Cevaplar geliyor ama istediğimiz gibi gelmiyor. Onların bu konumda çok suçlayıcı konuşmak doğru değil. Yayıncı kuruluşun yaptığı çok doğru olmuyor sorunu bizler yaşıyoruz. Bu rakamlar bizi çok zorluyor. 40 değil 400 kere çalacağız çözülene kadar.

ekran-resmi-2021-07-15-09-33-53.png

ALİ KOÇ: 

Endüstriyi büyütmek, kulüplerin ihtiyaçlarını karşılamak, uluslararası rekabeti sağlıklı hale getirmek, mali olarak herkesi dengede tutabilmek TFF'nin görevi. TFF sorunun özüne inmiyor, dolayısı ile çözüm üretmiyor. Aldıkları kararlarda genellikle görüş ayrılıkları olduğu zaman kendi vicdanlarında bu kararları meşrulaştırmaya çalışıyorlar. TFF'nin bize kulak vermesi gerekirken TFF'nin Mali Genel Kurulu'na bir -çok kulüp katılmadı en son. Gelin konuşalım demek yönüne böl ve yönet durumuna gittiler. Orada fiziken bulunan 19 kulüp olmasına rağmen, devlete baş kaldırmaya kadar giden iddialara aracı olmaları ile birlikte, belli gazetecilerle bunları aktarmaya çalıştılar.

Son 4 sezonda en büyük 5 ligin gelirleri artarken bizimki inmiş. Biz neden her sezon düşüşü görmek zorundayız. İhale 5 sezon önce yapılmış. Son yıllarda çok zor durumlar kur sabitlemeleri vs. diyerek rakam küçülüyor. Bu rakam 2017'de 468 milyona iniyor, sonra 416 milyona, sonra 388 milyon dolara, geçen sezon 337 milyon dolara iniyor. Hiç 500 milyon hiç olmuyor. 5 senede toplam 564 milyon dolar. Bize bu senede yaptıkları teklif 2 milyar TL. Bu rakamı baz alırsak 679 milyon dolar oluyor, bu sezon da aynı şekilde kalacağını düşünürsek. Bu hangi nedenlerle oluyor?

ekran-resmi-2021-07-15-10-01-36.png

AHMET AĞAOĞLU: 

Maça çıksanız ne olur çıkmasanız ne olur? Futbolun gelişimi ile alakalı planları programları TFF üzerine alıyorsa ya işin gereğini yapmak zorunda, ya da altından kalkamıyorsa paydaşlarına paylaştırmak zorunda. Kulüpler Birliği olarak naklen yayın ihalesini biz yapalım, futbolun ekonomisinin içinde olalım derken diğer sorumlulukları bırakamayız. La Liga mesela, talimatları uyguluyor. Antrenör eğitimi, naklen yayın ihalesi İngiltere'de Premier Lig'in sorumluluğunda. Hakemler ayrı şirket, orada kimsenin hata yapma şansı yok bile bile. Performans düşüklüğü yapma hakkı yok, olursa sistemin dışında kalıyor zaten. Federasyon içinde MHK mekanizmaları var ama algoritmanın dışına çıkmıyor. Biz bunu neden uygulayamayalım? Dosyalarımızı hazırlayıp gerekli kurumlarımıza ve sonunda Bakanlar Kurulu'na ve Cumhurbaşkanımıza biz bu konuları tüm çalışmaları yaptıktan sonra ileteceğiz. Bizim amacımız TFF'ye rakip olmak değil. TFF'nin üzerinden yüklenmek zorunda olmadığı ve altından kalkamadığı konuları alıp futbolun yönetimini TFF'ye bırakmak ve diğer konuları biz alalım diyoruz.