1.90'lık boy ortalaması olan Filenin Sultanları neden ekonomi sınıfında uçtu? Üstündağ itiraf etti
1.90'lık boy ortalaması olan Filenin Sultanları neden ekonomi sınıfında uçtu? Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ itiraf etti.
Türkiye'nin gururu olan Filenin Sultanları, 1.90'lık boy ortalamasına rağmen uçakta ekonomi sınıfında saatlerce süren bir yolculuk yapmıştı. A Milli Futbol Takımı her yere özel uçakla giderken, bize şampiyonluklar yaşatan A Milli Kadın Voleybol Takımımızın oyuncularının uçakta ekonomi sınfında uçmaları tepki toplamıştı. Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ sonunda itiraf etti.
Mehmet Akif Üstündağ, Avrupa Şampiyonası öncesi gazeteci Murat Çelik'in Youtube programında sorularını yanıtladı. Üstündağ ilk olarak A Milli Kadın Voleybol Takımı'nda Guidetti ile yolların ayrılması ve Santarelli'nin göreve geliş sürecine dair şunları söyledi:
"Hoca özel bir insan. Çok samimi. O da genç bir çocuk, o da evladımız. Biliyorsun Giovanni Guidetti bizle görev yaptı 5 yıl. Allah var, başarılı da oldu. Eline, emeğine sağlık. Hiç görülmemiş bir vedalaşma oldu; çiçeğiyle, plaketiyle... Hâlâ zaman zaman böyle voleybolun menfaatine o bir kulübümüzün, güzide bir kulübümüzün, başarılı bir kulübümüzün koçu, devam ediyor. Rekor kırdı uzun yıllar. Biz de onunla sohbet ederiz. Sadece bir kravatını "Bağlanmaktan raporum var, daralıyorum" diyor. Böyle bir esprileri, bunu yaparken böyle esprileşiyoruz. Eline sağlık, emeğine sağlık. Bize katkıları oldu."
"Ardından bir değişim söz konusu oldu. Olmalıydı. Şöyle, artık bakıyorsunuz belli bir noktadan sonra başarı başarısızlıkla değil; başarılı da olsan bir adım sonrası sana ne getiriyora bakmak lazım. Orada bir kan değişikliği ihtiyacı oldu. Tamam Giovanni ile yolları ayırdık ama herkes endişeli: "Ya bundan daha iyisi yok ki, kim gelecek?" Var. Evet, Santarelli o sezon dünya şampiyonu olmuştu Sırbistan'la."
"Ama onun sözleşmesi var, devam ediyor. Öyle olunca da bizim sosyal medyacılar, bazı çok bilmişler de hemen atlıyor: "Yok yok, alamazlar, o iş olmaz." Evet, öyle sohbet ettik. Pelin'le bu işi güzel yürüttük. Oturduk, konuştuk. Sırbistan'ın şu anki Spor Bakanı, o zaman federasyon başkanı benim dostum. Türkiye'de de görev yaptı Gajić, federasyon başkanı dostum, bakanı dostum."
"Ne 1 lira tazminat aldılar, ne 1 lira bizi maddi olarak zora soktular, ne de manevi olarak dostluğumuza zarar geldi. Asla. Bu mutlu ve bir jest nihayetinde. Dünya şampiyonu olmuş bir takımı bıraktığında hak ettiği primini de bıraktı. Parada pulda gözü yok, öyle bir ortamdan geldi. Ama nasıl mutlu... Hayaller var burada, hedefler var burada. Hep birlikte camiamızın, hepimizin heyecanı var, heyecan dorukta."
Üstündağ, sakatlığı nedeniyle kadroda yer almayan Ebrar Karakurt'la ilgili olarak da " Ebrar'ın sakatlığı; bizim sağlık kurulu ve Eczacıbaşı sağlık kurulunun ortak kararı, kendisinin de. Yeni yeni başladı antrenmanlara. Bu Avrupa Şampiyonası'na yetişeceğini umut ediyorduk ama mesela Derya yetişti fakat Ebrar yetişemedi. Tıbbi olarak da kuyruk sokumu ve kalçasında ödem falan olduğunu söylediler. Umut ediyorum bir an önce de toparlar diyorum. Onun dışında eksiğimiz yok."
"En büyük hayallerimizden; ülkenin de hayali, hepimizin hayali: kadınıyla, erkeğiyle el ele olimpiyata, Los Angeles'a gitmek. Bu da tarihimizde ilk olacak inşallah. Şimdi kadınlar garantiledi, erkekler de gitti gidiyor. Ama orada katılmak bitecek, ne başlayacak? Kürsüde yer almak başlayacak. Eminim ki bu takımlar kadınıyla erkeğiyle oraya birlikte gidelim. Birlikte de kürsüde yer almazsa ben hiçbir şey bilmiyorum."
Mehmet Akif Üstündağ, 2 yıl önce gündem olan Filenin Sultanları'nın Amerika'ya ekonomi sınıfında uçmaları olayıyla ilgili soruya da şu cevabı verdi:
"Tekrar yine benim ağzımdan ifademi işine gelen yayınladı, gelmeyen yayınlanmadı. Bir kez daha söylüyorum. Bizim o krizde bir defa kriz yaşadık. O krizde tam sponsorluklarımızın bitip tekrarlanacağı dönemde bir iletişim kopukluğu, artı görevdeki bir kardeşimizin yer değişmesi, gelenin biraz iyi niyetli bir ihmalkarlığı... Belki bizim kesimden, bizim elemanlarımızdan zamanında iletişimi sağlamaması; burada iyi niyetli bir ortam oldu ve orada o yaşandı ve oradan da bir story paylaşılmasının defalarca büyütüldüğünü ben defalarca söyledim."
"Şu anda biz son şampiyonadan da geldik Çin'den. Yine business geldik. Yine Türk Hava Yolları bizi... Allah var şimdi benim sponsorum şu an değil ama bitti, belki devam edeceğiz. Ama biz asla ve asla hiç öyle bir sıkıntı yaşamadık. Ben bunu anlatmaya çalışım. Bir defa başımıza bu geldi ama döndük dolaştık "böyle ya federasyon suçlu..."
"Ya bizim kurumsallık, ekonomi bizim derdimiz yok böyle bir şey. Ya Allah için burada takıma tekrar röportaj yap sor. Kaç defa normal uçtunuz? Kaç defa? Bakın benim takım yine business uçtu. Brezilya aynı uçakta ekonomi geldi, İstanbul'dan aktarma yaptı. geçen yıl Amerika'dan tekrar gitti, yine normal uçtu. Yani bunlar biz biraz böyle o işte bizi rahatsız eden bir şey oldu. Ben aklıselim, sakin kafayım. Hiç kimse bu işin paniğini yapmasın. Rahatsızlık vermeyelim, olacaktır. Ama o bizi daha motive etti. Daha bağlayıcı noktalara, bütünleştirici noktalara getirdi. Çünkü biz oraya takılmadık. Biz orada kalmadık. Biz Brüksel'de 2023'te şampiyon olduk. Evet. Avrupa şampiyonu olduk. Biz önce Amerika'dan Milletler Ligi şampiyonu olduk, business geldik. Brüksel'de şampiyon olduk ve biz orada da normal programımızı yapmıştık. Brüksel-Türkiye uçuşu kısa bir uçuş. Exit'leri zaten alıyoruz, business olabildiği kadar alıyoruz; takvimler belli olduğu gün itibariyle. Geri kalan da o exitleri alıyoruz, dönüşümü hiç kimse rahatsız olmadan..."
"Ama ondan sonra ne yaptık ? Orada da söyledim. Biz bütün Uzakdoğu ülkelerine hep business uçtuk. Yani burada Türkiye'nin milli kuruluşu olan Türk Hava Yolları'nı böyle karalamak, suçlamak hoş değil. Bu beni rahatsız etti. Eminim işin içinde olanların hepimizi rahatsız etti. Bizim öyle bir sıkıntımız yok. İşte erkekler bu sene iki tane Kanada'ya gittiler. Nereye gittilerse hep business gittiler. Kadınlarımız nereye gittilerse business gittiler, business geldiler. Son şampiyonluktan dönerken Sayın Bakan da bizle birlikte uçtu yine hatta görüntü de içinden bile bütün görüntüler aldı. Herkes olabildiği kadar hepimiz öyle yazdık. Bunlar bizi meşgul etmemeli."