Ziraat Bankası, Virgin Adası'nda kurulmuş şirkete 1.6 milyar dolar kredi kullandırdığı Sayıştay raporuyla ortaya çıkmasının ardından açıklama yapmıştı. Açıklamada, Ziraat Bankası'nın faaliyet ve mali verilerini, detayları ile birlikte 3 ayda bir düzenli olarak kamuoyu ile paylaştığı dile getirilmişti. Banka Ekim 2020'de kredinin tahsis edildiğini ifade etmiş ancak krediyi hangi şirketin ne kadar ödediğine ilişkin açıklama yapmamıştı.
CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz dün akşam sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımlarda bulundu. Yavuzyılmaz, "Ziraat Bankası 2014 yılında vergi cenneti olan Virgin Adalarındaki bir şirkete 1.636.70.735 dolar kredi tahsis etti. Bu kredinin 1 milyar dolarının kayıp olduğunu söylemiştim. İşte kayıp 1 milyar dolar gerçeği!" diye yazdı.
Yavuzyılmaz'ın paylaşımları şöyle oldu:
"Ziraat Bankası, bu kredinin Ekim 2020'de tahsil edildiğini açıkladı. Ancak bu krediyi hangi şirketin, ne kadar ödeyerek kapattığını açıklamadı. Konu yine karanlıkta kaldı. Şimdi gelin bu karanlık sır perdesini aralayalım.. Ziraat Bankası bu krediyi verirken iki rehin alıyor. Bu rehinler, Karamehmet'in; Turkcel'deki %13,77 hissesi ve Genel Enegy'deki yaklaşık 1 milyar dolarlık hissesi. Genel Energy: Irak kara coğrafyasındaki en büyük petrol şirketi. (Kuzey Irak'ta Taq Taq ve Tawke sahası)
Ancak Irak'ta İŞİD, Suriye'de savaş nedeniyle, petrol boru hatları kullanılmaz hale gelince, Genel Energy'nin petrol sevkiyatı mümkün olmadı, satışına izin verilmedi. Bu nedenle Ziraat Bankası'na rehin edilen Genel Energy'nin hisseleri Londra borsalarında adeta çakıldı. Analizime göre; AK Parti hükümeti ve yandaş bir şirketi, borsadaki hisse değeri pul olan Genel Energy'nin petrolüne çökmek için bir plan devreye soktu. Bu plana göre:
Bu petrolün taşınıp, satılması için AK Parti hükümeti, Irak ve Suriye'de yol güvenliğini sağlayacak, unun karşılığında, Genel Energy ürettiği petrolü, bu yandaş şirkete neredeyse maliyetine satacak. Bu yandaş şirket, satın aldığı petrolü, tankerlerle karayolu üzerinden Türkiye'ye sokacak, satacak ve üretim maliyetinin 10 katı kadar fahiş kar elde edecek.
Zira bir dönem Rusya'nın basınla paylaştığı, Suriye ve Irak'taki petrol kaçakçılığı yapıldığına dair iddialarına ilişkin uydudan çektiği tanker fotoğraflarının, üzerine çökülen Genel Energy'nin petrolü olması olasıdır.
2014 yılında Ziraat Bankasının Genel Energy'den rehin aldığı 1 milyar dolarlık hisse değeri, kredinin kapatıldığı açıklanan 2020 yılının Ekim ayına kadar yaklaşık 100 milyon dolar seviyesine kadar düşmüştür.
Şimdi 2020 yılı Ekim ayı verilerine göre bir hesap yapalım. Rehin alınan %13,77 Turkcel hissesinin piyasa satış değeri 303 milyon dolar. (Telia Company %24,02 hissesini 530 milyon dolara satmıştı)
Rehin alınan 1 milyar dolarlık Genel Energy hissesinin güncel piyasa değeri 100 milyon dolar. Rehin alınanlar toplamı 403 milyon dolar. Verilen kredi 1 milyar 636 milyon dolar. (faiz hariç) Fark: 1 milyar 233 milyon dolar!
Bu durumda Ziraat Bankasına soruyorum:
- Virgin Adalarında kurulu şirkete tahsis ettiği kredinin geri ödemesini hangi şirket, hangi tutarda, ne kadarını nakit olarak yapmıştır?
- Bu geri ödemenin ne kadarlık kısmı, hangi şirketin, ne kadarlık hissesinin, piyasadaki ne kadarlık değerine karşılık mahsuplaşmayla yapılmıştır?
- Ziraat Bankası, Genel Energy hisse satışı yapmış mıdır? Yaptıysa hangi şirkete, hangi tutarda yapmıştır?
- Bu kredi tahsisi nedeniyle Ziraat Bankası zararı ne kadar olmuştur?
- Bu 1 milyar 233 milyon doların (ve faizin) geri ödemesi yapılmış mıdır? Bu para nerededir?"