Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan kaybetti. 31 Mart seçimlerinden sonra mazbatasını alan seçilmiş İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başkanlığının düşürülmesinde aktif rol oynadı. 23 Haziran’a kadar ürettiği stratejilerin seçmen nezdinde etkisi olmadığı, tabanın da bu stratejilere tepki gösterdiği görüldü.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu kaybetti. 31 Mart’tan sonra İBB seçiminin yenilenme kararının alınmasıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olmadığı yerlerde Süleyman Soylu yer aldı. Bakan Soylu, kutuplaştırıcı dil kullandı hatta hakaret etti. Seçmeni kaybetti.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak kaybetti. Bu süreçte ekonomi daha da kötüleşti. Bakan Albayrak’ın Kardeşi Serhat Albayrak’ın CEO’su olduğu Turkuvaz medyaya ait gazetelerde provokatif dil kullanıldı, manipülasyon yapıldı. Seçmen tarafsız ve doğru haber yapan yayın organlarını takip etti. Albayrak kaybetti.
Terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan kaybetti. İmralı adasında bulunan PKK lideri, seçime üç gün kala Anadolu Ajansı’nın servisiyle konuştu. HDP’nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın seçmenine “oy verin” mesajı vermesine karşı yandaş medya ve AKP’nin girişimleriyle Öcalan devreye sokulmaya çalışıldı. Fakat Kürt kökenli seçmen vatandaşlık hakkını kullandı, terör örgütü lideri Öcalan’ın üzerlerinde bir tahakkümü olmadığını gösterdi. PKK lideri kaybetti.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kaybetti. AKP ile Cumhur İttifakı’nda yer alan MHP, iktidar ortağı olarak görülüyordu. MHP lideri Bahçeli, 31 Mart seçimlerinden sonra, İBB Başkanlık seçimin tekrarlanma kararının alınması durumunda “Seçim gününe kadar İstanbul’da bulunacağım, karargahımızı İstanbul’da kuracağım. Yani İstanbul’a mitili atacağım"demişti. Seçim yenilenme kararından sonra Bahçeli adete kayboldu. “Mitili atacağım” diyen Bahçeli ancak 15 Haziran’da İstanbul’a gelebildi. Bahçeli, söylediğinin aksine seçim gününe kadar İstanbul’da kalmadı, iki gün sonra Ankara’ya döndü. Bahçeli, tutarsız ve etkisizdi. Bir kaybeden de o oldu.
Anadolu Ajansı (AA) kaybetti. Her seçimde bir skandala imza atan, 31 Mart seçimlerinde veri akışını kesen AA vatandaşın güvenini kaybetti. Sandıklardan gelen AA'nın hoşuna gitmeyen şaşırtıcı veriler nedeniyle AA skandala imza atarak veri akışını geç başlatacağını duyurdu.
Tarafsız değil yandaş olan ve provakatif haberler yapıp halkı yanlış bilgilendiren, kutuplaştırmayı artıran gazeteler, yayın organları kaybetti. Seçmen doğru, tarafsız haber yapıp habercilik ilkelerine uyan yayın organlarını takip etti ve tercihini bu yönde kullandı. Yandaşlar, provokasyoncu yayın organları kaybetti.
AKP’nin Seçim İşleri’nden Sorumlu Genel Yardımcısı Ali İhsan Yavuz kaybetti.31 Mart seçimlerinde, AKP İBB’yi kaybedince arka arkaya yapılan itiraz açıklamalarını çoğunlukla Ali İhsan Yavuz yapmıştı. Yavuz, “Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu ama fark edemedik” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.
Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu kaybetti. Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, katıldığı bir Ramazan etkinliğinde Ekrem İmamoğlu hakkında Yunanistan basınında “İstanbul’u fetheden Yunanlı” diye manşet atıldığını öne sürmüştü. Göksu, Ekrem İmamoğlu üzerinden Trabzonlulara “Yunan” benzetmesi yapmıştı. Halkı kin ve düşmanlığa sevk edecek sözler sarf eden ve seçim boyunca tartışılan Göksu bu seçim sonuçlarıyla kaybetmiş oldu.
AKP’nin YSK Temsilcisi Recep Özel kaybetti. İstanbul seçimlerinde adı sık sık duyulan AKP’li Recep Özel, YSK’nın İstanbul’da seçimi yenileceği yönündeki kararı duyurmuştu. AKP'nin YSK stratejisini uygulayan isim kaybetti.
Ordu Valisi Seddar Yavuz kaybetti. Ramazan Bayramı'nda Karadeniz turuna çıkan Ekrem İmamoğlu ve ailesinin Ordu’da VIP salonuna alınmamıştı. İmamoğlu’nun salona alınmaması talimatını Ordu Valisi Seddar Yavuz’un verdiği belirtilmişti. Provakasyona yol açan, gündem oluşturmaya çalışan Ordu Valisi de bu sonuçlarla kaybetti.
Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül kaybetti. Karagül, yandaş gazeteciler gibi suçlayıcı, kışkırtıcı dil kullanmıştı. Muhalefeti sürekli teröristlikle suçladı. Karagül ifadeleriyle ve yayın yönetmeni olduğu Yeni Şafak’ın haberleriyle kaybetti.
Pelikan yapılanması kaybetti. 31 Mart seçimlerinden sonra Pelikancılar bir dönem iktidarı belirlediklerini düşünüp yeniden iktidara yön vermeye çalıştılar. Hilal Kaplan'ın seçim gecesi Twitter'da yaptığı "YSK, İstanbul'da oyların tamamını yeniden sayacak" paylaşımıyla başlayan, bazı basın-yayın organlarında çıkan ‘sandık başkanlarının gözaltına alındığı’ haberleriyle alevlenen ve bazı kesimler tarafından “Pelikan grubu hortladı” nitelendirmesi ortaya çıkmıştı. Provakatif haberler yapılmış devletin yalanlamalarına rağmen yalan haberler üretilmişti. Halk bu haberlere kulak asmadı. Pelikan yapılanması ve Hilal Kaplan gibi gazeteciler kaybetti.
İktidar yandaşı cemaatler kaybetti. Dini siyasete alet eden cemaatler kaybetti.
Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek kaybetti. Melih Gökçek, İBB Başkanlık seçiminin yenilenme kararından sonra, özellikle Twitter adresinden sert açıklamalarda bulunmuştu. Gökçek ailesine ait Beyaz TV’de yapılan kışkırtıcı haberler de halk nezdinde yankı bulmadı. Melih Gökçek ve Gökçekler kaybetti.
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek kaybetti. Doğu Perinçek, yenilenen İBB Başkanlık seçimlerine kendi adaylarıyla gideceğini açıklamıştı. Perinçek, 23 Haziran’a giden süreçte CHP ve İBB Başkanı İmamoğlu’na ağır suçlayıcı dil kullanmıştı. Partisinin ise AKP ve MHP ile aynı cephede olduğunu ilan etmişti. Son olarak Öcalan hamlesine de destek vermişti. Perinçek bu hamleleriyle kaybetti.
Liste kuşkusuz daha uzun.
Ama "kaybedenler" denilince ilk akla gelenler böyle.