Zeytinyağı sofralarımızın vazgeçilmezi, yemeklerimizin lezzetine lezzet katan, mutfakların olmazsa olmazıdır. Türk mutfağında çok sevilen zeytinyağı, sarmalara, dolmalara, sebzelere ve salatalara eklendiğinde lezzetini ikiye katlar. Peki kaliteli zeytinyağı ne renk olur? Gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır?
KALİTELİ ZEYTİNYAĞI NE RENK OLUR?
Zeytinyağı, farklı renk tonlarına sahip olabilen bir besindir, ancak bu renk zeytinyağının kalitesini göstermez. Zeytinyağının rengi, lezzeti veya kalitesi hakkında bilgi vermez. Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC), zeytin yağı tadımının nesnel olması için koyu renkte tadım bardaklarının kullanılmasını önermektedir. Bu nedenle, zeytinyağı tadımını değerlendiren uzmanlar genellikle koyu renkli bardaklar tercih ederler.
Zeytinyağı seçerken renge çok fazla odaklanmamanız önemlidir. Daha koyu renkli şişelerde bulunan zeytinyağları genellikle ısı, ışık ve oksijenin etkilerine karşı daha iyi korunurlar, bu da onların daha uzun süre tazeliğini korumasına yardımcı olabilir. Bununla birlikte, zeytinyağının taze ve sağlıklı olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu tadına bakmak ve ürünün kalitesini sertifikalar veya üretim yöntemi gibi diğer faktörlerle değerlendirmektir. Zeytinyağı ambalajını açtıktan sonra, şişeyi serin ve karanlık bir yerde muhafaza ederek ve ambalajında belirtilen son tüketim tarihine uyarak zeytinyağını uzun süre taze tutabilirsiniz.
GERÇEK ZEYTİNYAĞI NASIL ANLAŞILIR?
Zeytinyağınızın gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu anlamak için izlemeniz gereken 4 adım bulunmaktadır. İşte zeytinyağının gerçek olup olmadığını anlamak için dikkat etmeniz gereken 4 nokta:
SU TESTİ: Bir bardağı ılık su koyun ve üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmadan su yüzeyine çıkar. Bir süre sonra suya karışmaya başlar.
TADIM TESTİ: Zeytinyağının gerçek olup olmadığını anlamak için tadım testi uygulayabilirsiniz. Bir çay kaşığı zeytinyağının tadına bakın. Gerçek zeytinyağı boğazda yakıcı bir his bırakır ve bu his mideye kadar inmez. Eğer zeytinyağı genzinizi yakıyorsa gerçektir.
DONMA TESTİ: Hakiki zeytinyağı, 0 ve -6 derece arasında kaldığında donmaya ve kristalleşmeye başlar. Bu yüzden bir bardak zeytinyağını dondurucuya koyun, Yarım saat beklettikten sonra çıkartın. Bardaktaki zeytinyağının tamamı donmuşsa hakikidir. Ancak bir kısmı donmuş, bir kısmı sıvı kalmışsa gerçek olmayabilir.
KOKU TESTİ: Geçek zeytinyağında baskın bir şekilde zeytin kokusu olur. Eğer kokladığınızda zeytin kokusunu alıyorsanız gerçektir. Ancak boyaya benzer bir koku alıyorsanız zeytinyağı sahtedir ve oksitlenmiştir. Bu tür yağlardan uzak durmak gerekir.