Zerdeçaldan daha iyi faydalanmak için emilimini kolaylaştıracak süreçleri de oluşturmaya dikkat etmek gerekir.
Zerdeçal anti-inflamatuar özelliklerini veren birincil biyoaktif madde olan kurkumin, vücut tarafından iyi emilmeyebilir. Zerdeçal ile karabiber tüketmek, kurkumin emilimini artırmaya yardımcı olmaktadır.
Zerdeçal tek başına tüketildiğinde vücudu hızlı bir şekilde terk ediyor, bu da zerdeçalın bazı sağlık yararlarını kaçırıyor olabileceğimiz anlamına geliyor. Bu nedenle zerdeçalı Prof. Dr. Müftüoğlu'nun belirttiği gibi karabiber ve zeytinyağıyla karıştırarak tüketmekte fayda var.
Zerdeçal, karabiber ve yağı karıştırarak her gün bir yemek kaşığı içmenin faydaları nelerdir?
Zerdeçal, güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip bir baharattır. İltihaplanmayı azaltabilir ve kronik inflamatuar hastalıkların riskini azaltabilir. Karabiberde bulunan piperin, zerdeçalın biyoyararlanımını artırabilir, bu da zerdeçalın anti-enflamatuar etkilerini güçlendirebilir.
Zerdeçal ve karabiber, vücudu serbest radikallere karşı koruyan güçlü antioksidanlar içerir. Bu, hücresel hasarı önleyebilir ve yaşlanma sürecini yavaşlatabilir.
Karabiberde bulunan piperin, sindirim sisteminin sağlığını destekleyebilir. Zerdeçal da sindirim problemlerine karşı yardımcı olabilir ve mide rahatsızlıklarını hafifletebilir.
Zerdeçalın içeriğindeki curcumin, bazı kanser türleriyle savaşan anti-kanser özelliklere sahip olabilir. Piperin ise curcuminin emilimini artırabilir, bu da curcuminin kanserle savaşma potansiyelini artırabilir.
Zerdeçal ve karabiber, bağışıklık sistemini destekleyebilir ve hastalıklara karşı daha iyi bir savunma mekanizması oluşturabilir.
Bazı araştırmalar, zerdeçalın kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabileceğini ve tip 2 diyabet riskini azaltabileceğini göstermektedir.