Sakızın yutulduktan sonra yedi yıl boyunca midenizde kalacağına dair yaygın bir görüş var. Peki doğru mu?
Birleşik Krallık'taki Oxford Üniversitesi'nde klinik gastroenteroloji profesörü Simon Travis, "Bu bir kocakarı hikayesi" dedi. "Efsanenin nereden geldiğine dair hiçbir fikrim yok; bunun yalnızca birisinin çocuklarının sakız çiğnemesini engellemek istediği için söylendiğini hayal edebiliyorum."
Travis, e-posta yoluyla sakız yutmanın yalnızca aşırı miktarda yapıldığında vücuda zarar verdiğini ve bunun çok nadir olduğunu söyledi. Günde üç veya daha fazla sakız yutmanın aşırılık sayılacağını açıkladı.
Travis, "Eğer sakız yutarsanız, mideden geçer, bağırsağa girer ve diğer uçta değişmeden dışarı çıkar" dedi. “Sakızın çok fazla yutulması halinde bebeklerin ve hatta çocukların bağırsaklarına yerleşip tıkanmaya neden olduğu durumlar vardır. Ancak 30 yıldan fazla süredir uzman gastro pratiğimde hiç vaka görmedim."
Indiana Üniversitesi'nde pediatri profesörü Aaron Carroll, vücut hakkındaki mitleri çürüten birçok kitap yazdı.
Carroll sakız yutmanın size zarar vermeyeceğini kabul etti ancak bunu aktif olarak teşvik etmedi.
Besin değeri yok dedi. “Sakız, sakız bazlı tatlandırıcılardan, tatlandırıcılardan ve kokulardan yapılır. Sakız bazı elastomerlerin, reçinelerin, yağların, emülgatörlerin ve mumların bir karışımıdır. Bu yüzden sağlıklı olduğunu söyleyemem."
Sakız yutma konusunda ne zaman endişelenmeli
Acı çekmediğiniz veya çok fazla sakız yutmadığınız sürece Travis ve Carroll, kazara sakızın bir parçasını bütün olarak yutmanız halinde doktora gitmenize gerek olmadığını söyledi.
Carroll, "Bu teorik bir sorun" dedi. "Teorik olarak küçük bir çocukta tıkanmaya neden olacak kadar büyük bir şey alabilirsiniz, ancak bu sıradan insanların endişelenmesi gereken bir şey değil."
Bununla birlikte, mide-bağırsak sistemi veya ağızdan anüse kadar uzun, kıvrımlı bir tüp şeklinde bir araya getirilen bir dizi organdan oluşan gastrointestinal sistem sorunları olan kişiler için yutulan sakız sorunlara neden olabilir.
Chicago'daki Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nde doçent olan akademik gastroenterolog Dr. Leila Kia, "Eğer işler açıksa ve herhangi bir tıkanıklık yoksa, herhangi bir daralma yoksa, işler gayet iyi gidecektir" dedi.