Yumurtada Leke Görenler Dikkat! Uzmanlar Açıkladı: Kırmızı Lekeli Yumurta Tüketmek Sakıncalı Mı?

Yumurtalar, sağlığa birçok fayda sunan ve birçok kişi tarafından severek tüketilen besinlerdir. Ancak, yumurta sarılarında zaman zaman rastlanabilen kırmızı lekeler, bazı insanlar arasında endişe kaynağı olabilir. Bu lekelerin zehirli olup olmadığı konusundaki sorular da gündeme gelmektedir. Peki, lekeli yumurta tüketmek sakıncalı mı? İşte ayrıntılar...

Her yumurtada olmasa da bazı yumurtaları kırdıktan sonra içinde oluşan lekeleri görebilirsiniz. Tüketim konusunda tedirginlik yaratan bu durum, aslında farklı sebeplerden dolayı oluşabiliyor. Peki ne kadar güvenli?

Yumurtaya dışarıdan bakıldığında bir sorun yokmuş gibi görünse de kırdığınız zaman farklı bir görüntüyle karşılaşabilirsiniz. Endişe verici olan bu lekeler, yumurtanın zehirli olma ihtimalini de akıllara getiriyor.

Yumurta sarısında oluşan kırmızı lekeler, kan lekeleri olarak bilinir. Yumurta sarısının içinde oluşan kan damlacıkları, tavukların yumurtladığı sırada kendiliğinden oluşur. Bu nedenle 'yumurtanın döllendiği' varsayımı yanlıştır. Oluşan kan lekeleri, tavuğun yumurtalıklarındaki kan damarlarının yırtılması sonucunda meydana gelir.

Kırmızı lekeler, yumurtlama işlemi sırasında folikülün patlamasıyla ortaya çıkar. Yırtılan kan damarı da yumurta sarısı üzerinde birikmiş olabilir. Eğer yumurtanızın içinde kırmızı değil, kahverengi lekeler görüyorsanız bu da 'et lekesi' adı verilen başka bir lekelenme türüdür.

Kırmızı kan lekeleri dışında yumurta akında kahverengi veya beyaz lekeler görülebilir. Yumurta sarısında görülen kan lekesi, oldukça nadir rastlanan bir durumdur. Aynı şekilde kahverengi leke görme sıklığı da çok azdır.

Ancak lekeli bir yumurta gördüğünüzde sağlık açısından bir sorun yaratmayacağını bilmek çok daha faydalı olacaktır. ABD Tarım Bakanlığı ve Yumurta Güvenliği Kurulu gibi kurumlar, lekeli yumurtaların uygun koşullarda pişirilmesi şartıyla herhangi bir sağlık tehdidi oluşturmadığının altını çiziyor.

YUMURTA TÜKETİRKEN DİKKAT

Çiğ veya az pişmiş yumurtalar, Salmonella gibi patojenik bakterileri içerebileceğinden gıda zehirlenmesine yol açabilirler. Bu nedenle, yumurtaların iyice pişirilmesi sağlık açısından önemlidir.

Aynı zamanda, pişirme işlemi, yumurta içindeki protein ve biotinin sindirimini kolaylaştırır. Ancak, yumurtaların yüksek ısıda uzun süre pişirilmesi, bazı besin maddelerinin kaybına neden olabilir. Bu kayıplar arasında A vitamini, D vitamini ve antioksidanlar bulunur.

Öte yandan, yüksek ısıya maruz kaldığında yumurta içindeki kolesterol oksitlenebilir ve oksisteroller olarak adlandırılan bileşikleri üretebilir. Oksitlenmiş kolesterol ve oksisteroller, kalp hastalığı riski ile ilişkilendirilebilecek maddelerdir.

Yaşam Haberleri