Yüksek Dozda Vitamin Almak Yarardan Çok Zarar Getiriyor: Takviye Edici Gıdaları Neden Bilinçsizce Tüketmemelisiniz?

Dünyada her gün yüz binlerce insan kendilerini daha sağlıklı hissettikleri gerekçesiyle vitamin ilacı alıyor. Peki bu ilaçlar sağlık açısından tehlikeli olabilir mi?

Ağustos ayında Clinical Investigation dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, akciğer tümörlü farelere düzenli olarak yüksek dozda C ve E vitamini verildiğinde kanserlerinin daha hızlı büyüdüğünü ve yayıldığını bildirdi.

İnsan vücudunda C ve E vitamini hayati bir rol oynar. C vitamini yara iyileşmesi ve sağlıklı cilt, kan damarları, kemikler ve kıkırdak için önemlidir. E vitamini ise göz sağlığı ve bağışıklık için gereklidir.

Bu vitaminler günlük gıdalarda bol miktarda bulunsa da ancak tahminen dört kişiden biri rutin olarak C vitamini takviyesi alıyor.

Pek çok insan, özellikle yüksek dozda C vitamininin kış aylarındaki soğuk algınlığı ve gribi önleyebileceğine inanıyor gibi görünüyor.

Bununla birlikte, İsveç'in Stockholm kentindeki Karolinska Enstitüsü'ndeki bilim adamlarının endişe verici yeni bulguları, bu iki vitaminin vücudun ihtiyacından fazlasını tüketmenin, yeni kan damarlarının büyümesini uyararak akciğer kanserinin gelişmesine yardımcı olduğunu ve oksijen açısından daha zengin kan sağlayarak akciğer kanserinin gelişmesine yardımcı olduğunu öne sürüyor.

Kalsiyum takviyeleri, doktorlar tarafından yalnızca kemik incelmesi hastalığı olan osteoporozu olan ve kemiklerini korumaya yardımcı olmak için kalsiyum alımını artırması gerekebilecek hastalar için önerilmektedir.

Bir diğer popüler takviye olan beta-karoten'in sigara içenlerde akciğer kanseri riskini arttırdığı daha önce bulunmuştu.

Beta-karoten sarı ve turuncu meyve ve sebzelere kendine özgü rengini veren şeydir: mango, kayısı, havuç ve kırmızı biberlerin hepsi iyi kaynaklardır.

Yaşam Haberleri