Yozgat Cumhuriyet Alanı’nda düzenlenen fuarda gıdadan tekstile, gümüş işlemeciliğinden ahşap hediyelik eşyaya ve mobilyadan deri ürünlerine kadar yüzlerce çeşit el emeği ürün halkın beğenisine sunuldu. Fuara halkın ilgisi yoğun oldu. Yozgat Cumhuriyet Başsavcısı Recep Sevgili yaptığı konuşmada, "Hükümlü ve tutuklulara yönelik eğitim ve iyileştirme faaliyetleri kapsamında iş yurtlarında üretilen ürünlerin satış ve pazarlamasının yapılacağı bu güzide fuara, Yozgat'ta, ev sahipliği yapmanın heyecanı ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün burada sergilenen her bir ürün bir mahkumun emeğini, azmini ve dönüşümünü temsil etmektedir" dedi.
"Yılda ortalama 60 bin hükümlü ve tutuklu mesleki eğitime katılmakta"
Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Hüsnü Gezginci de yaptığı konuşmada, hükümlü ve tutukluların mesleki eğitim faaliyetlerine katılmalarının sağlandığını belirterek, şöyle dedi:
"Kurumumuzca 368 iş yurdu müdürlüğümüz aracılığıyla yaklaşık 200 farklı iş kolunda bin 700’den fazla atölyede ve tesiste işbaşı mesleki eğitim faaliyetleri vermek suretiyle yüzlerce çeşit ürün üretilmektedir. Ülke genelinde 82 satış mağazası ceza infaz kurumlarında yer alan kantinler ve diğer kamu kurumlarının talep ve ihtiyaçları doğrultusunda ürünler üretilmektedir. Yılda ortalama 60 bin hükümlü ve tutuklunun işbaşı mesleki eğitime katılmaları sağlanmaktadır. Bu eğitimler sırasında gerçekleştirilen üretimler sayesinde yerli ve milli ekonomiye destek olmakta, ülke ekonomisine önemli katkı sağlanmaktadır. Ayrıca işbaşı mesleki eğitimlere katılan hüküm ve tutuklulara gündelik ödenmekte, elde edilen kardan pay verilmekte ve kısmi sigortaları yapılmaktadır. Yürüttüğümüz bu çalışma ile hükümlü ve tutuklulara sadece mesleki ve teknik bilgi ve beceri vermekle yetinmiyoruz. Aynı zamanda iş ahlakı ve disiplinini, iş sağlığı ve güvenliğini de öğreterek milli, manevi, ahlaki ve kültürel değerlere sahip girişimci, üretken, ulusal ve uluslararası mesleki yeterliliğini kazanmış bireyler olarak onları yeniden topluma hazırlıyoruz. İş yurtları kurumu endüstriyel üretim, elişi ürünleri, inşaat ve onarım, gıda, tarım ve hayvancılık, uygulamalı sosyal tesis işletmeciliği ve hizmet sektörü alanlarında yaptığı çalışmalar ile dünyaya örnek bir yapıya sahiptir.”
"Tarımsal faaliyetler açısından hükümlülerimize iyi tarım uygulamaları öğretilmekte"
Daire Başkanı Gezginci, hükümlü ve tutuklulara iyi tarım uygulamaları öğretildiğine vurgu yaparak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Mobilya üretimlerimiz 54 iş yurdu müdürlüğünde aktif edilmiş, 2023 yılında toplam 150 bin 117 adet ürün imalatı yapılarak adliyeler, ceza infaz kurumları, il sağlık müdürlükleri, tapu müdürlükleri, orman işletme müdürlük ve diğer kamu kurumlarının ihtiyaçlarında kullanılmıştır. 69 işyurdu müdürlüğünde bulunan metal atölyelerimizde bin 578 kompakt arşiv sistemleri 6 bin 786 çift ranza, 11 bin 500 adet dolap, 14 bin 800 adet çift çelik raf, 9 bin 500 takım okul sırası ve 7 bin metre tül kafes, 344 adet ranza, masa ve sandalye üretimi gerçekleştirilmiştir. Endüstriyel üretim kapsamında 127 şube müdürlüğümüz aktif olarak çalışmaktadır. 2023 yılında bu atölyelerde süt ve süt ürünleri işletmeciliği yapılmakta olup, yıllık ortalama 750 ton beyaz peynir, 7 bin 150 ton yoğurt, 25 ton ayran, 52 ton tereyağı, 4,5 ton süt, 160 ton kaşar üretimi gerçekleştirilmiştir. Tarımsal faaliyetler açısından hükümlülerimize iyi tarım uygulamaları öğretilmekte, modern sera çalışmaları yapılmaktadır. 113 farklı işyurdu müdürlüğümüzde çeşitli tarımsal faaliyetler sürdürülmektedir. Ceza infaz kurumları, iş yurdu müdürlüklerine bağlı yaklaşık 22 bin 724 dönüm ekilebilen ve dikilebilen tarım arazisi mevcuttur.
"Üretilen ürünler fuarlar ile halkımızın beğenisine sunulmaktadır"
Hayvancılık iş kolumuzda da 19 farklı iş yurdu müdürlüğümüz aktif olarak çalışmaktadır. 2023 yılında toplam 5 bin 185 beş adet büyükbaş hayvan, 4 bin 779 adet küçükbaş hayvan üretimi gerçekleştirilmiştir. Yine yumurta ve et tavukçuluğu alanlarında faaliyetlerini devam ettiren işyurdu müdürlüklerimizde 2023 yılında 39 milyon adet yumurta üretimi gerçekleştirilmiştir. Arıcılık faaliyetlerinde de 2 bin 400 kilogram bal üretimi yapılmıştır. Tekstil iş kollarında 78 işyurdu müdürlüğümüzde aktif olarak yine çalışmaya devam etmektedir. 2023 yılında toplam bin 750 adet ürün üretimi yapılarak il sağlık müdürlüklerine, hastanelere, gençlik ve spor bakanlığına, silahlı kuvvetlerimize ve birçok kamu kurumlarına gönderilmek suretiyle ihtiyaçları karşılanmıştır. İşyurdu atölyelerinde üretilen ürünler yıl içerisinde ülkemizin farklı bölgelerinde düzenlenen fuarlar ile halkımızın beğenisine sunulmaktadır. Bu kapsamda bugün burada açılışını yapacağımız 17 ve 21 Ağustos tarihleri arasında ziyarete açık olacak Yozgat İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı'na 150 farklı iş yurdu müdürlüğümüz katılım sağlamıştır. Bu işyurdu müdürlüğümüzde mesleki eğitim çalışmaları sırasında üretilen gıdadan tekstile, hediyelik eşyadan gümüş işlemeciliğine, mobilyadan deri ürünlerine kadar yüzlerce çeşit ürün halkımızın beğenisine sunulacaktır."