Doğu batı demeden ülkenin birçok şehrinde yeşillik alanlarda hatta yol kenarlarında dahi yetişen kenger otunun faydalarını birçok kişi bilmiyor. Küçükbaş sürülerin zevkle tükettiği kenger bitkisi genelde kasaba köy yerlerinde yaşayan insanlar tarafından da biliniyor ve sadece tadı için dahi tüketiliyor. Faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz kenger otunun bir de sakızı bulunuyor.
Kenger otunu kestikten sonra ortaya çıkan sütün bekletilmesi sonucu üretilen sakız oldukça pahalıya satılıyor hatta yurt dışına dahi gönderiliyor. Mide kanserine dahi iyi gelen kenger sakızının bilmediğiniz tüm faydaları haberimizde. İşte kenger sakızına dair her şey...
Doğada kendiliğinden yetişse de toplaması oldukça zor olan bu sakızın kilogram fiyatı çeyrek altını geçerek adeta yarım altınla yarışır hale geldi.
Sakızın toplanmasının güç olması, toplayan kişi sayısının az olması dolayısıyla fiyatlar yükselirken kenger sakızı, birçok özelliğiyle de şifa dağıtıyor.
Papatyagiller familyasından olan kenger, 40–50 cm yüksekliğinde, tüylü çok yıllık, sütlü, dikenli bir otsu bitki türüdür.
Orta Doğu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesinde sıklıkla görülen Kenger sakızı, genelikle taze dallarının kabukları soyularak tüketilir.
Sakızın diş sağlığına, yüz felci geçiren kişilerin yüz kaslarını çalıştırmalarına, mide ağrısı ve şişkinliğine ve migren rahatsızlığına iyi geldiği biliniyor.
Yurt dışına da gönderilen kenger sakızı, yurt gelen gurbetçiler tarafından da yoğun talep görüyor.
Kenger sakızının satışını yapan ve sakız fiyatının çeyrek altın fiyatını geçtiğini belirten Abdurrahman Güler, “Bu sakız topraktan çıkartılan bir sakızdır. Kenger otunu bıçakla kesip kanatıyorlar. O kesikten toprağa beyaz bir sıvı akıyor. Birkaç gün kuruması bekleniyor ve daha sonra topraktan toplanıyor. Toplanması oldukça zahmetli.
Kenger sakızına oldukça rağbet var. Özellikle midesinde rahatsızlık olan, yüz felci geçiren, kulak ağrısı olan insanlara çok faydalı bir sakız. Şu an sakızın tanesi 20 lira, bir kilogram fiyatıysa 5 bin lira. Kilogram fiyatı çeyrek altını geçti yarım altınla yarışır hale geldi. Bu sakızı aldıklarında ilk önce iyice yıkamalılar. Bir hafta boyunca çiğnenebilir” dedi.
KENGER SAKIZI NEDİR?
Güzel kokusu ve özgün tadı olan kenger sakızı, kenger otunun kökündeki sıvıdan elde edilen bir sakızdır. Bir adet kenger sakızı bir ay kadar uzun bir süre çiğnenebiliyor.
KENGER SAKIZI NASIL YAPILIR?
Kenger bitkisinin gövdesinin kesilmesi ile çıkan sütten kenger sakızı hazırlanır. Akdeniz bölgesinde olgunlaşan başlar da kavrulup öğütülerek kenger kahvesi yapılır.
Kenger bitkisinin kökü çapraz şekilde kesilerek sakız olacak sıvının akışı sağlanıyor.
Bir gün boyunca toprağa akmaya devam eden sıvının donması sonucu kenger sakızı elde ediliyor. Kenger sakızı katkısız ve doğaldır. Bu nedenle tercih edilir.