Teflon tavaların sağlık üzerinde oluşturduğu riskler konusunda uzmanlar ciddi uyarılarda bulunuyorlar. Bu tavaların üretiminde kullanılan kimyasal maddeler, ısındıklarında toksik gazların açığa çıkmasına neden olabilir. Bu durum, kanser riskini artırabilir ve kadınlarda düşük yapma riskini yükseltebilir. Artık C8 yani perfloroalkil asit gibi zararlı maddelerin teflon üretiminde kullanılmadığına dikkat çeken uzmanlar, teflon tava ve tencerelerin ısındığında sağlığa zarar verebilecek bu kimyasal maddeleri solunum yoluyla almanın risk oluşturduğunu vurguluyorlar.
Teflon tavaların içerdiği zararlı maddelerin, özellikle duman ürettiğinde büyük bir tehlike oluşturduğunu belirten uzmanlar, bu dumanın kesinlikle solunmaması gerektiğini vurguluyorlar. Eğer teflon tavaları kullanmaya devam etmek istiyorsanız, aşağıdaki önlemlere dikkat etmeniz önemlidir.
Uzmanlar, teflon tavaların bileşenleri arasında yer alan zararlı maddelerin ısındığında, özellikle duman ürettiğinde büyük bir tehlike oluşturduğunu vurguluyorlar. Bu dumanın kesinlikle solunmaması gerektiğini belirtiyorlar.
TEFLON TAVALAR NASIL KULLANILMALI?
CNN Türk'te yer alan habere göre; İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge Ensari Özay, kullanım kolaylığı nedeniyle yemek yapan insanların büyük çoğunluğunun tercihi olan ve neredeyse her mutfakta bulunan teflon tavalarla ilgili uyarılarda bulundu.
Teflon tavaları genellikle omlet ve kızartma yaparken yapışmaması için kullanıyoruz. Her ne kadar yıllardır üretilip pazarlanıyor ve tüketici tarafından yoğun olarak kullanılıyor olsa da teflon ürünlerin halen yeterince güvenli ürünler olmadıklarını ve sağlığa zararlı etkilerini araştırılmaya devam ettiğini belirten Doç. Dr. Müge Ensari Özay, “Teflon yapımında kullanılan PFOA (Perfloroalkil asit) olarak da bilinen C8 maddesinin kansere neden olduğu biliniyor. 2006 yılında EPA, PFOA'nın olası insan kanserojen sınıflandırmasında olduğunu doğruladı. Kanserin yanı sıra kadınlarda düşük riskini de artırdığını da söylemek mümkün” dedi.
Doç. Dr. Müge Ensari Özay "Teflon tavalar ile ilgili toplum sağlığına verdiği zararlardan ötürü açılmış davalar var." diyerek şöyle devam etti:
"Bu davalardan birinde 2005 yılında ABD Çevre Koruma Dairesi, teflon yapımının önemli bir bileşeni olan C8 olarak bilinen maddenin sağlık tehlikelerini onlarca yıldır örtbas ettiği için ilgili firmaya para cezası verdi."
TEFLONUN ZARARLARI NELERDİR?
Teflon tavadan çıkan dumanın solunmaması gerektiğine dikkat çeken Özay, bu dumanın solunması sonrasında titreme, ateş, baş ağrısı ve vücut ağrıları gibi geçici grip benzeri semptomların ortaya çıkabileceğine dair de uyarılarda bulundu.
Özay, özellikle de yıpranmış, eskimiş ve çizilmiş teflonların kanserojen maddeleri daha çok açığa çıkardığını ifade ederek kullanımından kaçınılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Teflonun esasında genel olarak güvenli ve kararlı bir bileşik olduğunu aktaran Doç. Dr. Müge Ensari Özay, “Bilimsel çalışmalarda teflonun aşırı ısınmasıyla ilgili riskler de incelendi. 260°C'nin üzerindeki sıcaklıklarda yapışmaz pişirme kaplarındaki teflon kaplamalar parçalanmaya başlayarak havaya toksik kimyasallar salar. Bu dumanların solunması polimer dumanı ateşi olarak bilinen geçici semptomlara yol açabilir.
Titreme, ateş, baş ağrısı ve vücut ağrıları gibi geçici grip benzeri semptomlar oluşturur. Başlangıç, maruziyetten 4-10 saat sonra ortaya çıkar ve durum genellikle 12-48 saat içinde düzelir. Bazı vaka çalışmaları, aşırı ısınmış teflona maruz kalmanın akciğer hasarı gibi yan etkileri olduğunu da bildiriyor.” şeklinde konuştu.
TEFLON TAVA KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Doç. Dr. Müge Ensari Özay, teflondan vazgeçemeyenlere sağlıklarını korumak için önemli tavsiyelerde bulundu. Doç. Dr. Özay, teflon tava kullanırken dikkat edilecekleri şöyle sıraladı:
Teflon ürünlerin yüzeyini çizebilecek çelik, metal ve sert mutfak eşyalarını kullanmaktan kesinlikle kaçınılmalı.
Çizilmiş ve yıpranmış tavalar açığa çıkardıkları ‘kanserojen maddeler’ nedeniyle bir daha kullanılmamalı.
Teflon tava ve tencerelerin kullanımında çizilmeyi önlemek için yemek yapmaya başlamadan önce az miktarda yağ kullanılmalı.
Yemek pişirirken aşırı ısınma sonucu ortaya çıkan gazların solunmaması için iyi bir havalandırma sağlanmalı.
Teflon kaplar bakteri oluşumunu önlemek için her kullanımdan sonra iyice temizlenmeli.
Yemek yapıldıktan sonra içinde bekletilmemeli ve yemeğin teflonla temas halinde olduğu süre en aza indirilmeli.