Yeni teknoloji meyve suyunu dört kat daha sağlıklı hale getiriyor

Alman bilim insanları, içecekte mümkün olduğu kadar çok faydalı maddeyi korumak amacıyla elma suyunun endüstriyel üretimi için yeni bir yöntem kullanmayı öneriyorlar.

Beslenme uzmanları, çok daha fazla şeker içerdiğinden, bir bardak meyve suyu içmektense birkaç elma yemenin daha iyi olduğunu belirtiyor. Ancak böyle bir içecek yine de meşrubattan biraz daha sağlıklıdır.

Bu aynı zamanda elma suyunu sıkmanın yeni bir yolunu keşfeden Geisenheim Üniversitesi İçecek Araştırma Enstitüsü'nden uzmanların da görüşüdür: Bu, içecekte daha fazla besin maddesinin korunmasına yardımcı olur.

Yeni teknoloji

Alman bilim insanları, filtrelemeli spiral pres yöntemini kullanarak elmaları sıkmaya çalışan bir deney yaptılar. Bu yöntemle meyve suyunda geleneksel üretim yöntemine göre dört kat daha fazla besin kaldığı ortaya çıktı. Ayrıca, gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan geleneksel konik tamburlu sürahi santrifüjü kullanılarak üretilen elma suyunu da incelediler.

Yeni yöntemin temel farkı, filtreleme işlemi sırasında meyvedeki oksijenin vakumla preslenerek uzaklaştırılmasıdır. Bu, hammaddedeki flavan-3-oller ve C vitamini gibi önemli elementlerin korunmasına yardımcı olur. Çalışmanın ortak yazarlarından biri olan Stefan Dussling, elmanın evde veya bir restoranda meyve sıkacağında sıkıldığında hızla yok olduklarını söylüyor.

Özetlemek gerekirse, flavan-3-oller antioksidan özelliklere sahip en geniş bitki polifenolik bileşik sınıfıdır. İnsan vücuduna girerek kalp, beyin, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır, kan basıncını, kolesterolü ve kan şekeri düzeylerini normalleştirirler.

Yeni yöntemle elde edilen meyve suyunda daha az oksidasyona maruz kalması nedeniyle tüm bu maddeler kalıyor. İçecekler kütle spektrometrisi ve sıvı kromatografisi kullanılarak karşılaştırıldı. Geleneksel meyve suyunun litre başına yalnızca 262 mg polifenol içerdiği, "yenilikçi" meyve suyunun ise 1016 mg kadar polifenol içerdiği ortaya çıktı.

İçecekte ayrıca daha fazla askorbik asit vardı. Her iki meyve suyunun kuru çözünebilir madde içeriği, şeker miktarı ve asitlik düzeyi açısından benzer olduğu belirlendi.

Bilim insanları artık elma suyu sıkma yöntemlerinin dünya çapındaki meyve suyu üreticileri tarafından benimsenmesini umuyorlar.

Yaşam Haberleri