Yemekten hemen sonra neden dişlerimizi fırçalamamız gerekiyor ?

Ağız sağlığı söz konusu olduğunda diş hijyeni ve profilaksi temel referans noktasıdır. Uygun günlük ağız hijyeni, ağız boşluğunun sağlığını korumanın ilk adımıdır. Bunlar her birimizin öncelikle evde yapması gereken manevralardır: Diş fırçasını doğru kullanarak diş etlerinin ve dişlerin etkili temizlikten faydalanmasını ve en iyi durumda olmasını sağlarız.


Ağız hijyeninin mükemmel bir şekilde sürdürülmesi bile bizi en az 6 ayda bir, hatta özel durumlarda daha da az bir hijyenist ve ağız hijyeni uzmanı tarafından yapılan kontrolden muaf tutmaz.

Neden yemekten hemen sonra dişlerinizi fırçalamamalısınız?
Diş hijyeni ve profilaksisinden bahsederken, diş fırçalamanın yemekten hemen sonra yapılmaması gerektiğini de hatırlamakta fayda var . Nedeni ne?
Basit bir gerçek nedeniyle, özellikle asitli yiyecekler tüketilirse, diş minesinin zayıflaması riski yüksektir. İmplantolog Dr. Nassar, uygun profilaksi ve ağız boşluğunun tamamen temizlenmesi için çok önemli bir ipucunun, diş macunu kullanılmadan özel aletlerle yapılması gereken dil hijyeni olduğunu söylüyor.

Diş ipi ve gargara, umudun müttefikleri
Diş hijyeni ve profilaksinin diğer müttefikleri diş ipi ve gargaradır; bunlar hiçbir şekilde fırça ve diş macunu ile yapılması gereken eylemlerin yerini almaz, yiyecek artıklarını gidermeye ve nefesi tazelemeye yardımcı olur.
Diş macununun bakterilerle savaşmak, ağzı temizlemek ve genel olarak ağız problemlerini önlemek ve bunlarla mücadele etmek gibi birçok önemli işlevi vardır. Uzman, seçimin tam da bu nedenle rastgele olmaması, büyük bir dikkat ve farkındalıkla yapılması gerektiğini ekliyor.

Ne tür bir fırça seçeceğiz?
El fırçaları tercih edilir. Elektrikli fırça yalnızca daha iyi temizleyeceği hissini yaratır. Ancak gerçekte bu gerçekleşmez.
Diş fırçasında tasarımı veya markası dışında, fırçalama tekniği ve günde ne sıklıkla dişlerinizi fırçaladığınız da çok önemlidir. Uzman her zaman yumuşak kıllı fırçaların kullanılmasını önerir.
Sert bir fırçayla sert bir şekilde fırçalamak canlandırıcı gibi görünse de zamanla diş erozyonuna yol açabilir. Doğru teknikle (maksimum 3 dakika), tüm yüzlerdeki dişleri baştan kuyruğa kadar yıkamayı başarıyoruz. Bu 3 dakikalık düzgün fırçalama, herhangi bir marka diş macunu ve diş fırçasının birleşiminden daha fazlasını yapar. Karbonat bile kullanabiliriz, sonuçlar aynı olacaktır. Bu yüzden hangi fırça tipini seçtiğimiz önemli değil. Uzman, aynı sonucun ilkel bir at kılından fırçayla elde edilebileceği gibi, süper sofistike ve pahalı bir fırçayla da elde edilebileceğini ekliyor, eğer doğru fırçalarsak.

Sakız çiğnemek iyi mi kötü mü?

Sakız çiğnemek dişlerin kendi kendini temizlemesine yardımcı olur. Çiğneme sırasında dişleri temizleyen tükürük miktarı artar, dolayısıyla diş eti bu anlamda faydalıdır. Ancak çene kemiği ile kafatasının birleşim noktasına gelindiğinde lastik tam bir felakettir.
Genellikle günde yaklaşık 5000 kez çiğniyoruz. Bununla birlikte, sakız kullanımıyla birlikte çiğneme döngüleri iki veya üç katına çıkar ve zamanla eklemin maksimum seviyeye ulaşması istenir. Daha doğrusu, uzun mesafe koşucularında diz aşırı yüklenmesiyle aynıdır. Sakız çiğnemek yerine elma veya havuç yemeyi tavsiye ederim. Uzmana göre, kendi kendini temizlemenin aynı etkisi, ancak eklemlerde rahatsızlık vermeden elde ediliyor.

Diş muayenesi ne zaman ve neden gereklidir?

Uzman, profesyonel diş taşı temizliği ve fırçalamanın yanı sıra 6 ayda bir diş muayenesinin de yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Tüm bu süre boyunca, dişlerin arasında tartar birikintileri (diş taşı) birikebilir veya dişlerin farklı yüzeylerinde, yalnızca bir diş hekimi tarafından genellikle ağrısız bir şekilde tespit edilebilen ilk çürükler, diş eti lezyonları vb. ortaya çıkabilir.

Önemli! Diş hekiminde düzenli kontrollere ek olarak hijyen ve dişlerin korunması için aşağıdaki tavsiyelere uyun:

  • Günde en az 2 kez düzgün bir şekilde fırçalayın;
  • Sert, çiğ meyve ve sebzeler tüketin; çünkü bunlar dişlerin kendi kendini temizlemesine katkıda bulunur;
  • Tatlıları günün farklı aşamalarında değil, yalnızca tek bir öğünde tüketin;

Yaşam Haberleri