Yemeklerin Lezzetini Kat Kat Artırır! Ghee Yağı Nedir? Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Ghee yağı, sadece tereyağının sıvı kısmının buharlaştırılması ve suyunun uzaklaştırılması sonucu elde edilen bir tür sadeleştirilmiş tereyağıdır. Bu işlem, tereyağındaki suyun ve süt proteini olan kazeinin uzaklaştırılmasını içerir. Bu nedenle ghee yağı, yemeklere ekstra lezzet katar.

Ghee yağı Hint mutfağının önemli bir malzemesidir ve Hint yemeklerinde yaygın olarak kullanılır. Bununla birlikte, ghee, dünyada geleneksel ve sağlıklı yağlar arayan birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.

Ghee'nin kullanım avantajı bazı özellikleri şunlardır:

  • Yüksek Yanma Noktası: Ghee'nin yanma noktası oldukça yüksektir, bu nedenle yüksek ısıda pişirmek için uygundur. Bu özelliği, onu kavurma işlemleri için ideal kılar.

  • Uzun Raf Ömrü: Ghee'nin içerdiği su ve süt katıları uzaklaştırıldığı için, normal tereyağının raf ömründen daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Hatta ülkemizde bu yağın yapım aşamasında tuz da kullanıldığı tuz yağın aylarca taze kalmasını sağlar.
  • Yoğun Lezzet: Ghee, yoğun bir tereyağı tadına sahiptir. Aüt proteini ve suyunun çıkarılması nedeniyle daha yoğun bir aroması vardır.
  • Laktoz ve Kazein İçermez: Ghee'nin üretimi sırasında laktoz ve kazein uzaklaştırıldığı için, laktoz intoleransı veya süt alerjisi olan insanlar için genellikle daha iyi tolere edilir.

Ghee yağı, sağlıklı yağ asitleri içerir ve A, D, E ve K gibi yağda çözünen vitaminleri emme yeteneğini artırır.

Ghee Yağı Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Ghee yağı geleneksel Hint yemeklerinde kullanılır.

Yöresel olarak hazırlanan sac böreklerinin üzerine piştikten sonra sürülür.

Pilavlara özellikle de bulgur pilavına çok yakışır.

Hamur işi tariflerde poğaça, börek yapımında kullanılabilir.

Yaşam Haberleri