"Yemeği Ekmeksiz Yiyemiyorum" Diyenler Buraya! Dünyanın En İyi Ekmekli Yemekleri Açıklandı: Türkiye'den 9 Lezzet Listede!
Dünyanın dört bir yanında en iyi Dünyanın dört bir yanında geleneksel yemekleri değerlendire ve yemek eleştirisinde bulunan Taste Atlas (Lezzet Atlası) dünyanın en iyi ekmekli yemeklerini açıkladı. Listede Türkiye'den tam 9 lezzet var! İşte ekmek severleri kendinden geçirecek dünyanın en lezzetli ekmekli yemekleri...
120
Geleneksel yemek tariflerini inceleyen ve yemek eleştirmenleri tarafından yorumlara yer verilen Taste Atlas, bu kez 'Dünyanın en iyi ekmekli yemekleri'ni açıkladı. Taste Atlas'ın listesinde Türkiye'den tam 9 ekmekli yemek yer aldı.
220
Listede 10'uncu sırada tombik döner, 19'uncu sırada döner kebap yer aldı.
320
29'uncu sırada da ıslama köfte kendine yer buldu.
420
Listede 41'inci sırada ise tantuni yer aldı.
520
68'inci sıraya gözleme, 73'üncü sıraya yufka,
620
78'inci sıraya pita ekmeği,
720
79'uncu sıraya da Ramazan pidesi geldi.
820
Listede 84'üncü sırada etli ekmek,
920
99'uncu beyti kebap yer aldı.
1020
İşte sırasıyla dünyanın en lezzetli 10 ekmekli yemeği...
1120
1. Pan de bono / Kolombiya
Manyok nişastası, peynir, yumurta ve ülkenin bazı bölgelerinde guava ezmesinden yapılan bir tür Kolombiya ekmeğidir.
1220
2. Kepta duona (Kızarmış ekmek) / Litvanya
Kepta duona, dilimlenmiş çavdar ekmeğinden oluşan ve çıtır çıtır olana kadar kısa sürede kızartılan bir atıştırmalıktır. Ekmek, yağda tavada kızartılmadan önce genellikle ince şeritler halinde dilimlenir ve genellikle sarımsakla (duona su česnaku) ovulur, modern çeşitler ise genellikle üzerine peynir (duona su sūriu) veya mayonez eklenir.
1320
3. Taco / Meksika
Meksika'nın ulusal yemeğidir ve taco kelimesinin bir kağıt parçasına sarılıp kayaların içine yerleştirilen barut anlamına geldiği 18. yüzyıldaki Meksika gümüş madenlerine kadar uzanır.
1420
4. Banh mi / Vietnam
Bánh mì, popüler bir Vietnam sandviç çeşididir.
1520
5. Carne asada tacos (Kavrulmuş etli taco) / Meksika
Carne asada tacoları tarihteki ilk tacolardır. İlk taconun 1500'lü yıllarda sıcak kömür üzerinde pişirilen ince et dilimlerinden yapıldığına inanılıyor. Et, mısır tortillasına yerleştirildi ve üzerine guacamole, soğan, kırmızı biber ve limon (carne asada taco olarak da bilinir) eklendi.
1620
6. Gringas / Meksika
Gringas, marine edilmiş domuz eti, peynir ve en yaygın olarak ananas dilimleri ile doldurulmuş un ekmeği ile yapılan tipik bir Meksika yemeğidir. Müşterinin tercihine göre yemeğe soğan, kırmızı biber sosu ve kişniş eklenebilir.
1720
7. Pão de queijo / Brezilya
Peynir ekmeği olarak çevrilen pão de queijo'nun kökenleri, manyok bitkisinin kalıntısını kullanmaya başlayan Afrikalı kölelerin mutfak icatlarına dayanmaktadır. İnce beyaz bir toz veya nişasta toplar halinde yuvarlanır ve pişirilir. O zamanlar peynir eklenmiyordu, bu yüzden sadece fırınlanmış nişasta vardı, ancak 19. yüzyılın sonunda kölelik sona erdiğinde, diğer yiyecekler ilk kez Afro-Brezilyalıların kullanımına sunulmaya başlandı. Brezilya'nın mandıra merkezi Minas Gerais eyaletinde nişastalı toplara peynir ve süt eklenmeye başlandı ve pão de queijo yaratıldı.
1820
8. Tacos al pastor / Meksika
Tacos al pastor, döner bir şişten alınan ince dilimlenmiş domuz eti dilimlerinden oluşan, bir tortilla üzerine yerleştirilen ve üzerine soğan, doğranmış kişniş, ananas parçaları, kırmızı biber ve salsa eklenen bir Meksika yemeğidir. Yemek, 19. yüzyılın sonlarında Meksika'ya çok sayıda göçmenle birlikte gelen Lübnan mutfak geleneklerinden gelişti.
1920
9. Chilaquiles / Meksika
Chilaquiles, en temel haliyle, isteğe bağlı et ve sebzelerle birlikte kırmızı biber sosuna batırılmış kızarmış tortilla parçalarının bir araya getirilmesidir. Bu yemek, artık bayat tortillaları değerlendirmenin harika bir yolu olarak hem Meksika'da hem de Amerika Birleşik Devletleri'nde popülerdir.
2020
10. Tombik döner / Türkiye
Tombik döner, kıyılmış etin pide ekmek olarak bilinen çörek şeklindeki gözleme içine doldurulduğu bir döner kebap çeşididir. Ekmeğin dış yüzeyi çıtır, iç kısmı ise yumuşaktır. Bu yemek genellikle müşterinin tercihine bağlı olarak domates, soğan, marul veya diğer çeşitli sebzeler ve soslar gibi ek malzemelerle servis edilir.