Araştırmacılar körlük, böbrek yetmezliği, kalp krizi, felç ve alt ekstremite ampütasyonunun önemli bir nedeni olan tip 2 diyabetinin düşürülmesinde hızlı yürümenin önemini vurguluyor. Dünya çapında yapılan bir çalışma analizi, tip 2 diyabet riskini azaltmak için tempolu yürüyüşün ya da adım atmanın daha yavaş bir tempoda yürümekten daha iyi olduğunu gösteriyor. Mevcut kanıtların bir araya getirildiği veri analizi British Journal of Sports Medicine'de yayımlandı.
Araştırmacılar 3 km/saat daha hızlı yürüyen kişilerin bu hastalığa yakalanma olasılığının daha düşük olduğunu, 6 km/saat daha hızlı adım atanların ise risklerinin yüzde 39 oranında azaldığını tespit etti.
Fiziksel aktivitenin daha düşük tip 2 diyabet riskiyle ilişkili olduğu bilinirken, Imperial College London, İran'daki Tıp Bilimleri Üniversitesi ve Norveç'teki Oslo New University College'dan araştırmacılar en uygun yürüme hızını bulmak istedi.
Ekip, 1999 ile 2022 yılları arasında yayınlanan ve üç ila 11 yıllık takip sürelerini içeren 10 çalışmayı inceledi. İngiltere, Japonya ve ABD'den toplam 508.121 yetişkin hasta çalışmaya dahil edildi. Saatte 3 km'den daha az bir hızla yürümekle karşılaştırıldığında, saatte 3-5 km'lik ortalama veya normal yürüme hızı, yürüme süresinden bağımsız olarak yüzde 15 daha düşük tip 2 diyabet riski ile ilişkilendirildi.
Risk, daha hızlı bir tempoyla daha da azalmış, 5 km/saat ile 6 km/saat arasında oldukça tempolu bir yürüyüş yüzde 24 daha düşük riskle ilişkilendirilmiştir.
Araştırmacılar, "Toplam yürüme süresini artırmaya yönelik mevcut stratejiler faydalı olmakla birlikte, yürümenin sağlık açısından faydalarını daha da artırmak için insanları daha yüksek hızlarda yürümeye teşvik etmek de makul olabilir" dedi. Araştırmacılar ayrıca daha hızlı yürüyen insanların daha fit, daha fazla kas kütlesine sahip ve genel sağlık durumlarının daha iyi olduğunu da kabul etti.