Yaşlı Kadının Kulağında Hareket Eden Kene Görüldü

Bitlis'te kulak şikayetinden dolayı Tatvan Devlet Hastanesi acil servisine giden 70 yaşındaki kadının kulağında hareket eden kene tespit edildi.

Bitlis’in Tatvan ilçesinde meydana gelen olayda, edinilen bilgilere göre 70 yaşındaki kadın bir kadın, sabah uyandığında kulağında bir şeylerin hareket ettiğini fark etti.

Tatvan Devlet Hastanesi acil servisine giden talihsiz hasta, doktorların kulağında hareket halinde olan kene olduğunu tespit etti. Talihsiz hasta, daha sonra Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Hakan Tuhan’a sevk edildi. Kulakta canlı bir şekilde duran kene, Op. Dr. Hakan Tuhan tarafından yapılan kısa süreli operasyon sonucu başarıyla çıkarıldı. 10 gün boyunca takibi yapılan hasta sağlığına kavuşarak taburcu edildi.

"BİR HAFTADA 3’ÜNCÜ VAKA"

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Hakan Tuhan, bir hafta içerisinde 3’üncü kulakta kene vakasıyla karşılaştıklarını belirterek, “70’li yaşlarda kırsalda yaşayan bir kadın hastamız sabah saatlerinde ‘kulağıma bir şey kaçtı ve hareket ediyor’ şikâyetiyle acil servise başvurdu. Acil serviste kulağında kene olduğu tespit edilen hasta tarafıma yönlendirildi.

Baktığımızda dış kulak yoluna gömülü ve canlı halde olduğunu gözlemledik. Sorunsuz bir şekilde çıkardık. Bu şekilde bir haftada gelen 3’üncü kulakta kene vakasıydı. Diğer 2 hastanın birisi çiftçi, birisi de hayvancılıkla uğraşıyordu. 3 hastamızı 10 gün boyunca takip ettik. Herhangi bir semptom ile karşılaşmadık” diye konuştu.

Kenelerin tehlikeli olabileceğini ifade eden Dr. Hakan Tuhan, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Dış kulak yolu tüm vücut yüzey alanımızı ele aldığımız zaman aslında sınırlı bir bölge. 1 hafta içerisinde 3 kulakta kene vakasıyla karşılaşmam aslında ne kadar yaygın olabileceğini bize dolaylı yoldan göstermekte ve bu konuda dikkatli olmamız gerektirmektedir

Vücudun açıkta kalan kısımlarına sinek kovucu ilaçlar sürülebilir. En güzel yöntem eve gidince soyunup vücuda tutunmuş bir kene var mı diye kişinin kendini kontrol etmesidir. Kene tutunduğunu algıladığımızda 1-2 saat içerisinde bir sağlık kuruluşuna başvurabilecek imkân söz konusu ise başvurmalarını, böyle bir imkân söz konusu değilse kendilerinin çıkarmasını istiyoruz.

Kene çıkarma işlemi basit ama dikkat gerektiren bir işlem. Bu işlemdeki en önemli nokta kenenin midesini bulandırmamak ve kusturmamaktır. Üzerine kolonya, tentürdiyot, aseton ve zeytinyağı gibi ürünler sürülmemesi lazım. Bunlar kenenin kusmasına ve muhtemel toksinlerin hastaya enjekte etmesine sebep olabilir. Bir pense, cımbız ya da bir ip yardımıyla çivi çıkarır gibi kenenin gövdesine zarar vermeden çıkarmak gerekiyor. Çıkardıktan sonra da çıplak elle temas etmemek de önemlidir.”

Yaşam Haberleri