"Öne çıkan yalan iddiası vakaları haber döngüsüne hakim olmaya devam ediyor. Hunter Biden, tabanca satın alırken resmi bir formun üzerinde yalan söylemekle suçlandı . Cumhuriyetçi Temsilci George Santos'un , toplanan fonları kötüye kullanmak amacıyla üçüncü bir taraf aracılığıyla bağışçılara yalan söylemesi de dahil olmak üzere birçok şekilde yalan söylediği iddia edildi . Rapçi Offset, Instagram'da eşi Cardi B'nin sadakatsizliği hakkında yalan söylediğini itiraf etti."
Bu durumları birbirinden ayıran çok sayıda değişken vardır. Bunlardan biri seyirci: kimliği belirsiz hükümet, belirli bağışçılar ve milyonlarca çevrimiçi takipçi. Bir diğeri ise iddia edilen yalanın aktarıldığı araç: bürokratik biçimde, aracılar aracılığıyla ve sosyal medya aracılığıyla.
Bu gibi farklılıklar araştırmacıları yalan söylemeyi hangi faktörlerin etkilediğini merak etmeye yöneltiyor. Kişisel bir bağlantı gerçeğe bağlı kalma olasılığını artırır mı yoksa azaltır mı? Yalan, telefonda veya yüz yüze konuşmaktan ziyade mesaj veya e-posta yoluyla mı daha yaygın?
Yeni ortaya çıkan ampirik araştırmalar bu soruları yanıtlamaya çalışıyor ve bazı bulgular şaşırtıcı. Yaşamınızda yalan söylemeye daha yatkın olabileceğiniz alanlar hakkında nasıl düşüneceğiniz ve ayrıca başkalarının söylediklerine güvenirken en dikkatli olmanız gereken yerler hakkında da dersler veriyorlar.
YALANLARIN SIKLIĞINI BULMAK
Yalan söyleme üzerine yapılan araştırmaların çoğu, katılımcılardan, örneğin geçtiğimiz gün veya hafta boyunca yalan söyleme davranışlarını kendilerinin bildirmelerini ister. (Yalan söylemekle ilgili gerçeği söyleme konusunda yalancılara güvenip güvenemeyeceğiniz başka bir sorudur.)
Yalan söyleme sıklığına ilişkin klasik çalışma , 1990'ların ortalarında psikolog Bella DePaulo tarafından yürütüldü . Yüz yüze etkileşimlere odaklandı ve Virginia Üniversitesi çevresindeki topluluktan bir grup öğrenci katılımcıyı ve başka bir gönüllü grubunu kullandı. Topluluk üyeleri günde ortalama bir yalan söylerken , öğrenciler günde ortalama iki yalan söylüyordu. Bu sonuç, dürüstlük araştırması alanında referans bulgusu haline geldi ve birçok araştırmacının yalan söylemenin sıradan bir şey olduğu yönünde bir varsayıma yol açmasına yardımcı oldu .
Ancak ortalamalar bireyleri tanımlamaz. Gruptaki her kişinin günde bir veya iki yalan söylemesi mümkündür. Ancak bazı insanların açgözlülükle yalan söylemesi, bazılarının ise çok nadir yalan söylemesi de mümkündür.
2010 yılında yapılan etkili bir araştırmada, bu ikinci senaryo aslında Michigan Devlet Üniversitesi iletişim araştırmacısı Kim Serota ve meslektaşlarının bulduğu şeydir. 1000 Amerikalı katılımcının %59,9'u son 24 saat içinde tek bir yalan söylemediğini iddia etti . Yalan söylediklerini itiraf edenlerin çoğu, çok az yalan söylediklerini söyledi. Katılımcılar toplamda 1.646 yalan bildirdi ancak bunların yarısı katılımcıların yalnızca %5,3'ünden geldi.
Verilerdeki bu genel model birkaç kez tekrarlandı . Sık sık yalan söyleyen küçük bir grup dışında yalan söylemek nadirdir.
ORTAM BİR FARK YARATIR MI?
Çeşitli koşullar altında yalan söyleme sıklığı artabilir mi? Peki ya sadece yüz yüze etkileşimleri düşünmezseniz ve kısa mesaj, e-posta veya telefon yoluyla iletişim kurarak biraz mesafe koyarsanız?
Araştırma, ortamın çok önemli olmadığını gösteriyor. Örneğin, Northwestern Üniversitesi iletişim araştırmacısı Madeline Smith ve meslektaşları tarafından 2014 yılında yapılan bir araştırma, katılımcılardan en son 30 kısa mesaja bakmaları istendiğinde %23'ünün aldatıcı metin olmadığını söylediğini ortaya çıkardı . Grubun geri kalanı için büyük çoğunluk, metinlerinin %10 veya daha azının yalan içerdiğini söyledi.
Oregon Üniversitesi'nden David Markowitz tarafından yapılan son araştırma, farklı teknolojiler kullanılarak yalan söyleme oranlarını karşılaştıran daha önceki bulguları başarıyla kopyaladı . Yalan mesajda mı, telefonda mı yoksa e-postada mı daha yaygın? Markowitz, 205 katılımcıdan alınan anket verilerine dayanarak insanların günde ortalama 1,08 yalan söylediğini ancak yalanların dağılımının sık sık yalan söyleyenler tarafından çarpıtıldığını buldu.
Yüzdelerin oldukça düşük olmasının yanı sıra, farklı medya aracılığıyla yalan söylenme sıklığı arasındaki farklar da çok büyük değildi. Yine de, örneğin görüntülü sohbette yalan söylemenin yüz yüze yalan söylemekten daha yaygın olduğunu ve e-postada yalan söyleme olasılığının en düşük olduğunu bulmak şaşırtıcı olabilir.
Birkaç faktör rol oynuyor olabilir . Kaydedilebilirlik yalanları dizginliyor gibi görünüyor; belki de iletişimin kayıt bıraktığını bilmek, tespit konusunda endişeleri artırıyor ve yalan söylemeyi daha az çekici hale getiriyor. Eşzamanlılık da önemli görünüyor. Pek çok yalan, anın hararetinde ortaya çıkar; bu nedenle, e-postada olduğu gibi iletişimde bir gecikme olduğunda yalan söylemenin azalması mantıklıdır.
SEYİRCİ BİR ŞEYLERİ DEĞİŞTİRİYOR MU?
Ortama ek olarak, potansiyel bir yalanın hedeflenen alıcısı da herhangi bir fark yaratır mı?
Başlangıçta, bir vakadaki etkileşimin kişisel olmaması ve diğer vakadaki ilgi ve ilgi bağları göz önüne alındığında, insanların arkadaşlarına ve ailelerine yalan söylemekten çok yabancılara yalan söyleme eğiliminde olduklarını düşünebilirsiniz. Ancak işler biraz daha karmaşıktır.
DePaulo klasik çalışmasında, insanların kendi deyimiyle "gündelik yalanlar"ı aile üyelerinden çok yabancılara söyleme eğiliminde olduğunu buldu . Onun örneklerini kullanırsak, bunlar "ona keklerinin şimdiye kadarki en iyisi olduğunu söyledim" ve "geç kaldığım için ne kadar üzgün olduğumu abarttım" gibi daha küçük yalanlardır. Örneğin, DePaulo ve meslektaşı Deborah Kashy, araştırmalarından birinde katılımcıların eşleri ve çocuklarıyla olan her 10 sosyal etkileşimde birden daha az yalan söylediğini bildirdi.
Ancak iş ilişkiler ya da yaralanmalar gibi konularda ciddi yalanlar söz konusu olduğunda bu kalıp tersine dönüyor. Artık ciddi yalanların yüzde 53'ü , araştırmaya katılan topluluktaki yakın partnerlere söylendi ve bu oran gönüllü öğrenciler arasında yüzde 72,7'ye çıktı. Belki de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu durumlarda insanlar, ilişkilerine zarar vermemeye, gerçeğe değer vermekten daha fazla değer verebilirler. Diğer veriler ayrıca katılımcıların arkadaşlarına ve aile üyelerine yabancılardan daha fazla yalan söylediğini ortaya koyuyor.
YALANLARLA İLGİLİ GERÇEĞİ ARAŞTIRMAK
Bunların hepsinin ilk bulgular olduğunu vurgulamakta fayda var. Daha fazla çoğaltmaya ihtiyaç vardır ve Batılı olmayan katılımcıların kullanıldığı kültürler arası çalışmalar azdır. Ayrıca yaş, cinsiyet, din ve siyasi eğilim gibi incelenebilecek birçok başka değişken de vardır.
Dürüstlük söz konusu olduğunda sonuçları genel olarak umut verici .Yalan söylemek pek çok insan için nadir görülen bir durum gibi görünüyor; hatta yabancılara karşı, hatta sosyal medya ve mesajlaşma aracılığıyla bile. Ancak insanların özellikle anlayışlı olması gereken nokta, az sayıdaki başıboş yalancıyı tespit etmek ve bunlardan kaçınmaktır. Eğer siz de onlardan biriyseniz, belki de aslında küçük bir azınlıkta olduğunuzu hiç fark etmemişsinizdir.