Vücudun doğal detoksifikasyonu karaciğeri, böbrekleri, cildi, akciğerleri ve lenfatik sistemi içerir. Tüm bu organ ve sistemler iyi çalışıyorsa doğal temizlik ve detoksifikasyon süreci olması gerektiği gibi ilerliyor demektir.
Vücudun detoksifikasyonla başa çıkabilmesi için aşağıdakiler önemlidir:
Tüm makro besin gruplarını içeren dengeli ve çeşitli bir diyet yiyin: proteinler, yağlar ve karbonhidratlar. İşlenmiş yapay gıdaların, fast food miktarının azaltılması önemlidir. İçlerinde pek çok koruyucu, tatlandırıcı, lezzet arttırıcı var ,tüm bu maddeler gereksiz yere karaciğere yük oluyor.
Günde en az 400-500 gr taze meyve ve sebze yiyin :sindirimi artıran, doğal temizlik üzerinde olumlu etkisi olan ve dışkıyı normalleştiren değerli lifler içerirler.
Su dengesini izleyin: Sıvılar normal detoksifikasyon süreçleri için gereklidir. Saf durgun suyu tercih edin. Mümkünse şeker içeriği yüksek içeceklerin (tatlı ambalajlı meyve suları, gazlı içecekler, latte, raff gibi şurup ilaveli sütlü kahve içecekleri) sayısını azaltın.
Temiz havada düzenli yürüyüşler yapın ve egzersiz yapın: Oksijen, dokulardaki gaz değişimi, kanın etkili bir şekilde doyması ve toksinlerin uzaklaştırılması için gereklidir.
Vücudun toksinlerle dolup taştığının sinyali ne olabilir:
- Yeterli uyku ve dinlenmeye rağmen sürekli yorgunluk, aşırı yorgunluk;
- Cildin koruyucu potansiyelinin azalması - daha hassas hale gelir, inflamatuar unsurlar ve tahriş ortaya çıkabilir;
- Bağışıklığın azalması ve mevcut kronik hastalıkların alevlenmesi;
- Sindirim bozuklukları ,yemekten sonra hoş olmayan hisler, karın ağrısı, dışkı bozuklukları (kabızlık);
- Alerjilerin tezahürü, gıda intoleransı
Bazı eser elementlerin ilave alımı vücudun detoksifikasyon yeteneklerini artıracaktır:
C vitamini toksinlerin mobilizasyonunu artırır. Greyfurt, portakal ve limon gibi turunçgiller diyete eklenebilir. Sadece C vitamini açısından zengin olmakla kalmaz, aynı zamanda toksinlerin yok edilmesine ve normal bağırsak fonksiyonunun uyarılmasına yardımcı olan büyük miktarda lif içerirler.
B vitaminleri karaciğer sağlığının korunmasında ve metabolizmanın düzenlenmesinde önemli rol oynar. Sakatatta (sığır eti, domuz eti ve tavuk karaciğeri), tahıllarda, ekmekte, baklagillerde (yer fıstığı) bulunurlar.
Vücudunuzun detoksifikasyona ihtiyacı olduğunu gösteren işaretler A ve E Vitaminleri. Sığır karaciğeri, tereyağı, havuç, ıspanak, tohumlar, kuruyemişlerdeki besinlerde bulunur.
Çinko, detoksifikasyonda (toksinlerin ve ağır metallerin bağlanması ve nötralize edilmesi) rol oynayan ana madde olan glutatyonun korunması için önemli bir elementtir. Çinko kaynakları arasında et ve sakatat, yumurta, fındık, deniz ürünleri, baklagiller ve tohumlar bulunur.
Çeşitli detoks suyu diyetlerinin detoksifikasyonu amaçlamadığını anlamak önemlidir. Dolu bir öğünü meyve suları veya smoothie'lerle değiştirmek tehlikeli olabilir. Böyle bir beslenme sistemi aslında yararlı liflerden yoksundur ve sindirim sorunları olan kişiler için (örneğin midenin yüksek asitliği) yararlı değildir.
Ayrıca detoksifikasyon için sunulan hazır meyve suları sıklıkla ilave şeker, boyalar, tatlandırıcılar içerir ve bu da alerjik reaksiyonların gelişmesine yol açabilir.