Vücudunuz size haber veriyor: İşte yeterince su içmediğinizi gösteren 7 kritik işaret!

Yeterli miktarda ve düzenli su içmenin faydaları vücudumuzu her alanda olumlu etkiliyor. Çok su içtiğinizi düşünseniz de bu yeterli olmayabilir. Yeterince su içmediğinizi göstere 7 belirtiyi sizler için sıraladık!

Yeterli miktarda ve düzenli su içmenin faydaları vücudumuzu her alanda olumlu olarak etkiliyor. Yeterli miktarda su içtiğinizi düşünüyorsunuz fakat tüm gününüzü kahve içerek geçiriyorsanız, vücudunuz zannettiğinizden daha fazla susuz kalmıştır. Sonuç olarak veriler asla yalan söylemez, vücudumuzun yüzde 70’i sudur ve günlük aktiviteler sırasında iki buçuk litreye yakın su kaybederiz. Hatta nefes almanın bile çok fazla sıvı kaybına neden olduğunu biliyor muydunuz? Bir gün boyunca yaklaşık yarım litre nefes harcarız.

Vücudumuzda ki su dengesinin korunması için yeterli miktarda su içmenin önemi çok büyük. ABD Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademileri’nin bilgilerine göre, yetişkin kadınların günde 11,5 bardak yani 2,5 litreye yakın sıvı alması yeterli. Erkeklerin ise günde 15.5 bardak – 3,7 litre sıvı almaları gerekiyor. Bu miktarların yüzde 20’si meyve, çorba, sebze gibi besinlerden gelse de çok azımız bu kadar yüksek miktarlara ulaşabiliyor. Üzülmeyin! Vücudumuz yeterli sıvı almadığında bize sinyaller verir. İşte yeterince su içmediğinizi gösteren 7 işaret…

AĞIZ KURULUĞU VE SUSUZLUK HİSSİYATI

Vücudumuzdaki dehidrasyonun en bilinen belirtisi, elbette, susuzluk hissiyatı. Bu his ağız kuruluğunun yanı sıra suya ihtiyacınız olduğunu gösteren ilk işarettir. Aman dikkat! Ağız kuruluğu sadece sıvı eksikliğini değil bağışıklık sisteminizin de zayıfladığını gösterir. Ağız kuruluğu, ağzımızdaki mukozaların bağışıklığı korumasına engel olur ve çeşitli enfeksiyonlara davet çıkarır.

DAHA AZ TUVALETE GİTMEK VE KOYU RENKLİ İDRAR

Eğer çok az su içiyorsak, idrarımız daha yoğun bir kıvama gelir ve rengi değişir. Doktorlar, açık sarı renkli idrarın ideal olduğunu söylüyor. Eğer idrarınız koyu renkliyse, kesinlikle daha fazla su içmelisiniz. Yeterince su içip içmediğinizi kontrol etmenin en kolay yolu idrarınıza bakmaktır.

BAŞ AĞRISI VE BAŞ DÖNMESİ

Baş ağrısı ve dönmesi dehidrasyona bağlı kan hacminin azalmasından kaynaklanıyor. Bu da beynimizin yeterli miktarda kan ve besinle beslenemediğine işaret etmekte. Eğer yeterince sıvı alıyorsanız fakat sık sık başınız dönüyorsa mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.

YORGUNLUK VE KONSANTRASYON EKSİKLİĞİ

Yorgun hissediyorsanız ve konsantre olmakta zorlanıyorsanız bunun sebebi sıvı eksikliği olabilir. Ayrıca, bu semptomlar sıvı eksikliğinin en yaygın belirtilerinden biridir. Bu, belirtiler de bir önceki maddedeki gibi beynimizin yeterince iyi beslenmediği anlamına geliyor.

KURU CİLT VE DUDAKLAR

Eğer kuru bir cildiniz ve dudaklarınız varsa muhtemelen vücudunuz dehidrasyon eksikliği yaşıyor. Kendine küçük bir test yaparak bu durumun sizin için geçerli olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Elinizin arkasındaki deriyi iki parmağınız arasında sıkıştırın ve yukarı çekin. Eğer eski haline yavaş dönüyorsa, bu susuz kaldığınızın bir işaretidir.

GÖZLERİNİZİN ALTINDA Kİ KOYU HALKALAR

Yeterince su içmediğiniz zaman kan kalınlaşır ve bu da damarların daha görünür hale geldiğini gelmesine sebep olur. Artan göz kırışıklıkları, koyu halkalar ve çökmüş gözler az su içtiğinizin belirtisidir.

KABIZLIK

Eğer sık sık kabızlık problemi yaşıyorsanız ne günde ne kadar su içtiğinizi sorgulamalısınız. Eğer çok az su içerseniz bağırsaklarınız dışkıdan çok fazla su çeker ve buda hacmini azaltır. Bağırsak yollarınız dolu olmadığı zaman, vücudumuz atıkları dışarı atma zorunluluğu hissetmez. Bilinenin aksine, çok az su içmek mide şişkinliğine sebep olur.

Yaşam Haberleri