ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden Prof. Dr. Ali Cemal Gücü, yapılan araştırmaların sonuçlarını değerlendirerek, “Son bir hafta içinde aldığımız verileri analiz edeceğiz ama önceki yıllarda yapılan sonuçlarla karşılaştırdığımızda durumun pek iç açıcı olmadığını gördük” ifadelerini kullandı. GProf. Dr. Gücü, balık stokunun azaldığını ve özellikle yavru balıkların daha önceki yıllara göre daha az gözlemlendiğini aktardı.
GÖLÜN ULTRASONU ÇEKİLDİ
Araştırma kapsamında Van Gölü’nün adeta bir ultrasonu çekildi. Bin kilometrelik bir alanda yapılan akustik tarama ile göldeki balıkların miktarı, boy dağılımı ve konumları tespit edildi. Elde edilen verilere göre, gölde yaklaşık 240 milyon adet erişkin balık olduğu belirlendi. Ancak bu sayının önceki yıllara göre daha düşük olduğu vurgulandı.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ataman Aytuğ Atıcı, yapılan bu çalışmada göz ardı edilmeyecek o kadar bilgi ve gözlem var ki bilemesiniz. “Bu türün sürekli takip edilmesi, korunması, kollanması ve gelecek nesillere aktarılması gerekiyor.
Yapılan bu çalışmanın sonuçları hemen çıkmıyor verileri iyi analiz edilmesi lazım. İnci kefalinin korunması gerekiyor ve gölle ilgili ciddi yönetim planlarının oluşturulması gerekiyor.” diye konuştu.