Günün temposuna ayak uydurmaya çalışırken akşama yemek hazırlamak için vaktiniz kalmadıysa size şipşak hazırlayabileceğiniz bazı yemek tarifleri hazırladık. İşte, Hızlıca hazırlayabileceğiniz kolay yemek tarifleri...
1- Pizza börek tarifi
Pizza börek malzemeler:
- 3 adet yufka
- 125 gram tereyağı
- 2 su bardağı süt
- 2 adet yumurta
- 1/2 bağ maydanoz
- 3 adet domates
- 4-5 dal taze soğan
- 250 gram kaşar peyniri
- Dilimlenmiş sucuk
- 1 adet kırmızı biber
- 2-3 adet köy biberi
- Karabiber
- Kekik
- Tuz
Pizza börek yapılışı
- Öncelikle tereyağını tavada eritin.
- Bu esnada kaşar peyniri, sucuk, maydanoz, biber ve taze soğanı uygun şekilde dilimleyin.
- Eriyen tereyağını geniş cam bir kabın içerisine dökün.
- Üzerine 2 bardak sütü ekleyerek karıştırın.
- Sütün içerisine yumurtaları da ilave ettikten sonra tekrar karıştırın.
- Domates dışındaki dilimlediğiniz tüm malzemeleri sütlü karışımın içerisine ekleyin.
- Bu esnada bir adet yufkayı yağlanmış fırın tepsisinin içerisine yerleştirin.
- İkinci yufkayı rulo şeklinde (içi boş olarak) sarın. Sardığınız yufkayı çok ince dilimler halinde kesin.
- Kestiğiniz yufkaları elinizle düzelttiğinizde makarna hamuru gibi gözükmelidir.
- Kestiğiniz yufkaları fırın tepsisindeki yufkanın üzerine ekleyin ve dağıtın.
- Üçüncü yufkayı da aynı şekilde rulo yapıp keserek tepsideki yufkanın üzerine yerleştirin.
- Fırın tepsisindeki yufkanın kenarlarını kıvırarak kalınlaştırın.
- Yufkanın üzerine hazırladığınız iç harçlı karışımı ekleyerek her yerine yaydırın.
- Cam kasenin dibinde kalan sütlü karışıma dilimlenmiş domatesleri batırın ve yufkaların üzerine yerleştirin.
- Son olarak kasede kalan sosu, yufkanın kenarlarına sürün.
- Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 20-25 dakika pişirin.
- Pişen pizza böreği, dilimleyerek servis edebilirsiniz.
2- Körili mantarlı tavuk tarifi
Körili mantarlı tavuk malzemeler:
- 250 gram tavuk göğsü
- 4-5 adet mantar
- 1 tatlı kaşığı köri
- 100 ml. krema
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 adet havuç
- 1 adet kırmızı biber
- Tuz
- Karabiber
Körili mantarlı tavuk yapılışı
- Öncelikle tavayı ısıtın ve tereyağını eritin.
- Tavuk göğsünü küçük küçük kesin. Tereyağı eriyince tavukları içine alarak kavurun.
- Mantarları temizledikten sonra doğrayın ve tavukların üzerine ilave edin.
- Havuç ve kırmızı biberleri de uzun uzun doğrayın. Ardından tavaya ekleyin.
- Tavukların üzerine köri, tuz ve karabiberi ekledikten sonra birkaç kez daha karıştırın.
- Ardından kremayı ekleyerek ocağın altını kısın.
- Tavukları kremayı çekinceye kadar ocakta pişirin.
3- Klasik köfte tarifi
Klasik köfte malzemeler:
- 1 soğan
- Yarım demet maydanoz
- 500 gr dana kıyma
- 1 yumurta
- 1 çay kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1.5 yemek kaşığı galeta unu
- Tuz
Klasik köfte yapılışı:
- Köfte harcını hazırlamak için, soğanları rendeleyin ve maydanozları ince ince kıyın. İsterseniz, bir diş sarımsak da ekleyebilirsiniz.
- Soğan, maydanoz, kıyma, yumurta, zeytinyağı ve tuzu bir kaba alıp iyice yoğurun. Bu sırada istediğiniz baharatları da ekleyerek yoğurmaya devam edin.
- Hazırladığınız harcın üzerini streç filmle kapatarak yarım saat buzdolabında dinlendirin.
- Ardından harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. 1 cm olacak şekilde üzerine bastırarak yassılaştırın.
- Tüm harcı aynı şekilde hazırladıktan sonra ızgara veya az yağ eklenmiş tavada pişirin. Pişen köfteleri kap içine alarak sıcak bir şekilde servis edin.
4- Kıymalı makarna tarifi
Kıymalı makarna malzemeler:
1 paket spagetti makarna
Sosu için:
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 soğan
- 2 diş sarımsak
- 250 g kıyma
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 dal kereviz sapı
- 1 küçük havuç
- Tuz
- Karabiber
Kıymalı makarna yapılışı
- İlk olarak spagetti makarnayı haşlayın ve suyunu süzün.
- Sosu için zeytinyağını bir sos tenceresinde ısıtın. Küp küp doğradığınız soğanı ve ezdiğiniz sarımsağı pembeleşinceye kadar kavurun.
- Kıyma ve salçaları da bu karışıma ilave edip kıymanın rengi dönene kadar kavurmaya devam edin.
- İnce doğranmış kereviz sapı ve rendelenmiş havucu ekleyerek harcı tuz ve karabiberle tatlandırın.
- Makarnayı haşladığınız sudan bir kepçe kadar ilave edip sos suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu süzdüğünüz makarnayı kıymalı sosa ekleyip iyice karıştırın.
5- Kabak mücveri tarifi
Kabak mücveri malzemeler:
- 3 kabak
- 3 taze soğan
- Karabiber
- 1 demet dereotu
- 75 gr beyaz peynir
- 2 yumurta
- 2 yemek kaşığı un
- 1 çay kaşığı toz beyaz biber
- 1 çay kaşığı tuz
Kızartmak için:
- 1.5 su bardağı zeytinyağı veya ayçiçek yağı
Kabak mücveri yapılışı
- Öncelikle kullanılacak kabakları iyice yıkayın. Uçlarını kesin ve kabuklarını soyun.
- Kabakları, rendenin ince tarafıyla büyük bir kaseye rendeleyin. Hafif bir şekilde sıkarak suyunu süzün.
- Taze soğanları temizledikten sonra doğrayın. Dere otlarını da yıkayın ve ince ince kıyın.
- Tuzu alınmış beyaz peyniri elinizle ufalayın. Rendelenmiş kabağa kalan malzemelerden un ve yumurtayı da ilave edin ve hepsini karıştırın.
- 2-3 yemek kaşığı ay çiçek yağını tavada ısıtın. Yemek kaşığı dolusu mücver harcını yağa dökün.
- Harcın üzerine kaşığın tersiyle hafifçe bastırıp yassılaştırın. Her iki tarafını da kızartın.
- Kızaran mücverleri kağıt havlu üzerine alın. Servis tabağına dizip üstlerine karabiber serpin.
6- Islak hamburger tarifi
Islak hamburger malzemeler:
4 hamburger ekmeği
Köftesi için
350 g kıyma
1 yumurta
4 - 5 dal maydanoz
Tuz
Karabiber
2 yemek kaşığı galeta unu
Sosu için
5 domates
3 diş sarımsak
3 yemek kaşığı ketçap
1 yemek kaşığı salça
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
Islak hamburger yapılışı:
- Köfte için gerekli olan malzemeyi bir yoğurma kabına alıp yoğurun. İri parçalar kopartıp hamburger köftesi şekli verin. Yağsız tavada pişirin.
- Sosu için zeytinyağı hariç tüm malzemeyi blenderdan geçirip püre haline getirin. Zeytinyağını tavada ısıtın. Domatesli sosu ilave edip kaynatın.
- Hamburger ekmeklerini ortadan ikiye kesip pişen domatesli sosun içine batırıp çıkarın. İçlerine köfteleri yerleştirin.
- Köfteleri pişirdiğiniz tavaya iyice ıslatarak yağlı kağıt koyun. Hamburgerleri ıslak fırın kağıdının üzerine koyup tavanın kapağı kapalı olarak ekmekler iyice yumuşayana kadar birkaç dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
7- Kızarmış pilav tarifi
Kızarmış pilav malzemeler:
- Yarım su bardağı pirinç
- Yarım kırmızı soğan
- 100-200 gram tavuk göğsü
- 2 diş sarımsak
- Karabiber
- Kırmızı biber
- Zerdeçal
- Zencefil tozu
- Tuz
- Tatlı soya sosu
- Taze soğan
- Haşlanmış havuç
Kızarmış pilav yapılışı:
- İlk olarak tavukları kuşbaşı şeklinde doğrayın. Bir kabın içinde soya sosu ile harmanlayın.
- Tavukların üzerine karabiber ve tuz serpiştirdikten sonra kenarda bekletin.
- Bu esnada küçük bir tavanın içerisinde pirinçleri haşlayın.
- Teflonun içine az miktarda yağ ekleyin. Tavaya tavuk etini koyarak soteleyin.
- Biber, sarımsak ve soğanları küçük küçük doğrayın. Haşlanmış havuçları da küp şekilde doğrayın.
- Tavuğun üzerine sarımsak, biber ve soğanı ekleyin.
- Malzemeleri karıştırdıktan sonra zerdeçal, karabiber, tuz ve zencefil tozunu ekleyerek harmanlayın.
- Tavanın yarısını boş bırakın. Bu kısma haşlanmış pirinçleri ekleyin.
- Pirinçleri soteledikten sonra tavuk eti ile karıştırın. Son olarak havuçları da ekleyerek tüm malzemeleri karıştırın.
8- Fırında karışık sebze tarifi
Fırında karışık sebze malzemeler:
- 2 kabak
- 2 patlıcan
- 4 domates
- 2 patates
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- Kekik
- Biberiye
- Tuz
- Karabiber
Fırında karışık sebze yapılışı
- Patateslerin kabuklarını soyun. Kabak, patlıcan, domates ve patatesleri halka dilimleyin.
- Bir kapta zeytinyağı, kekik, biberiye, tuz ve karabiberle birlikte bütün doğranmış sebzeleri iyice harmanlayın.
- Kullanacağınız tepsinin altına yağlı kağıt serin.
- Bir tavanın içine zeytinyağı, domates ve sarımsakları ekleyin ve kavurun.
- Hazırladığınız tepsiyi, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Domates ve sarımsakları da üzerine ilave edin.
9- Fırında bebek patates tarifi
Fırında bebek patates malzemeler:
- 1 kg bebek patates
- 3-4 diş sarımsak
- 10 diş arpacık soğan
- Tuz
- Karabiber
- Zeytinyağı
- 1 dal taze biberiye
- 1 kaşık tereyağı
Fırında bebek patates yapılışı:
- Bebek patatesleri bütün bir şekilde fırın tepsisine alalım.
- Arpacık soğanları soyalım ve bütün bir şekilde patates olan tepsiye alalım.
- Sarımsakların yarısını ezelim ve patatesleri sarımsak zeytinyağı tuz ve karabiberle harmanlayıp önceden ısıtılmış 180-200 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişirelim.
- Piştikten sonra patatesleri ikiye bölerek tüm sebzeleri tavaya alalım tereyağı ve biberiye yaprakları ve kalan 2 diş ezilmiş sarımsakla beraber tavada çevirelim ve sıcak servis edelim.
10- Karnabahar kızartması tarifi
Karnabahar kızartması malzemeler:
- 1 küçük karnabahar
- 1 su bardağı un
- 2 yumurta (akları ve sarıları ayrılmış)
- 175 gr maden suyu
- Tuz
- 3 yemek kaşığı kapari
- Yarım limon
- 1 çay bardağı kıyılmış maydanoz
- Kızartmak için
- Ayçiçeği yağı
Karnabahar kızartması yapılışı:
- Karnabaharı iri parçalara ayırın. Kaynamış suda 5 dakika haşlayın ve süzerek soğumaya bırakın.
- Yumurta sarıları, un, maden suyu ve tuzu bir kasede karıştırın.
- Yumurta aklarını temiz ve kuru bir kapta mikserle iyice çırpın ve unlu karışıma ekleyerek kaşıkla söndürmeden karıştırın.
- Karnabaharları önce una sonra karışıma batırarak kızgın yağda 2-3 dakika kadar kızartın. Kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzdürün.
- Kıyılmış maydanoz, kapari ve limon suyunu karıştırıp karnabaharların üzerine serpiştirin.