Uykunuzda daha genç görünmek: “gençlik hormonu” melatonin nasıl evcilleştirilir

Uyumak ve daha genç görünmek mi istiyorsunuz? Kulağa cazip geliyor!

Peki biyolojik açıdan bakıldığında olaylar gerçekte nasıldır?
Doğa, Dünya'daki her türün amacını ustaca dağıtmıştır. Gece yırtıcılarına keskin bir koku alma duyusu, uyanıklık ve keskin bir işitme yeteneği kazandırdı. İnsan bütün bunlardan mahrumdur. İnsan “gündüz avcısıdır”. Gündüzleri “avlanırız”, işten yiyecek alırız.

İlk sır iyi ve sağlıklı uykudur...

“Gece kuşu” ve “tarla kuşu” tanımları uzun zamandır hayatımızın bir parçası.
1970 yılında İsveçli psikolog O. Okvist, üç ana insan biyoritmi türünü tanımladı: erken - "tarlakuşları", geç - "baykuşlar" ve aralarındaki ortadaki - "güvercinler".

Hormonal sistemimizin "yüksek rahipleri" - hipofiz bezi ve epifiz bezi - gündüzleri çalışacak şekilde yapılandırılmıştır. Bu, gecenin başlamasıyla birlikte epifiz bezinin vücutta yenilenme ve gençleşme süreçlerini tetikleyen belirli bir hormonu salgılama emrini verdiği anlamına gelir.
Biz uyurken vücut çalışır. Kaslar gevşer, kan akışı iyileşir ve böbrekler sürece dahil olur. Geceleri, gün içinde biriken tüm çürüme ürünlerini aktif olarak vücuttan uzaklaştırırlar.
Kalp kan pompalamaya devam eder. Ritim biraz yavaş ama işe yarıyor!
Karaciğer günün her saati çalışır. Gece boyunca vücudu inceler, ölü hücreleri nötralize eder ve onları safrayla birlikte vücuttan uzaklaştırır. Gece onun için “bahar temizliği” zamanıdır.

23 ila 02 saat arasında hipofiz bezi büyüme hormonunun sentezini aktive eder ve tüm vücudumuzda yeni hücreler büyümeye başlar. Ve epifiz bezi tüm bunlardan sorumludur ve kana "gençlik hormonu" olan melatonin salgılar.
Melatonin, çok küçük miktarlarda ve yalnızca geceleri salgılanan sihirli bir hormondur. Ancak bu miktar bile vücudun kendi kendini iyileştirme süreçlerini başlatmak ve bağlamak için yeterlidir.
Hem büyüme hormonu hem de gençlik hormonu gece 23:00 ile 02:00 arasında neredeyse eşzamanlı olarak üretilir. Sabah saat beşe doğru aktiviteleri düşer ve güneşin ilk ışınlarıyla birlikte yerini uyanıklık ve iyi bir ruh hali hormonu olan serotonin alır.
Biz gece yaşamak üzere tasarlanmadık, gençliği korumak için erken yatmamız gerekiyor.

İkinci sır ise akşamları protein tüketmektir.

Ne yazık ki ritimler kayboluyor. Akşamları televizyon izliyoruz ve bilgisayar başında oturuyoruz. Ve çoğu zaman akşamları sağlıksız bir heyecan yaşıyoruz. Bu anda kendi kendimize “Ben bir baykuşum” deriz.

Melatonin sentezi gece gerektirir. Gözün retinasına giren en ufak bir ışık bu süreci engeller. Melatonin salınmaz - büyüme hormonunun sentezi durdurulur. Bunun sonucunda adrenal bezler stres hormonunu salgılamaya devam eder.
Bu süreç nasıl geri yüklenir ve düzenlenir.
Melatonin, hayvansal ürünlerde bulunan tek bir amino asit olan triptofandan üretilir. Her şeyden önce bunlar protein açısından zengin besinlerdir - süt, süzme peynir, et.
Bu nedenle uykunuzun sağlıklı ve dinlendirici olması ve epifiz bezinin gençlik hormonunu sakin bir şekilde üretebilmesi için akşam diyetinize protein açısından zengin gıdaları dahil etmeniz çok önemlidir.

Üçüncü sır boyun masajıdır.

Retinaya çarpan ışık, uyarıyı çok sayıda optik sinir yoluyla serebral kortekse iletir. Ancak melatoninin karanlığa ihtiyacı vardır; en ufak bir ışık kıvılcımı onun salınım sürecini yavaşlatır.
Gözü uyaran özel bir “optik” sinir vardır. Bu, boynun arkası boyunca uzanan sıkı bir topuzdur. Bu bölgedeki hafif dairesel masaj hareketleri, sağlıklı bir uykuya uyum sağlamanıza yardımcı olacaktır. Ve hiçbir şey uyurken vücudumuzun gençleşmesini engelleyemez.
Gençleşmenin sırları basittir. Ancak yalnızca basit, sistematik ve günlük eylemler istenen sonucu verecektir.

Yaşam Haberleri