Ürik asit düzeylerini düşürmek için evde uygulayabileceğiniz yöntemlere geçmeden önce, ürik asit kristallerinin tam olarak nasıl oluştuğunu anlayalım .
Fazla ürik asiti dışarı atması gereken böbreklerimiz ya iyi çalışamıyor ya da ürik asit üretimi yüksek oluyor . Her iki durumda da ürik asit kan dolaşımına karışır. Gut, böbrek taşları ve böbrek yetmezliğine neden olabilir . Devam eden bilimsel çalışmalar, yüksek tansiyon ve kalp-damar hastalıklarının yüksek ürik asit düzeyleriyle ilişkilendirildiğini göstermektedir.
Obezite, tiroidin aktif olması, bazı metabolik durumlar, diyabet ve kanser gibi hastalıklar ve bu durumlarla mücadele etmek için alınan ilaçlar ürik asit düzeylerinin yükselmesine katkıda bulunabilir.
Egzersiz yapmak, oruç tutmak ve diyet yapmak bile ürik asit düzeylerini geçici olarak artırabilir.
Yıllarca pürin, ürik asit seviyesindeki artışın temel nedeni olarak düşünüldü, ancak pürin içeren gıdaların tümü aynı değildir. Bazıları ürik asit için kötüdür, ancak diğerleri nötr ve hatta faydalıdır. Pürin hâlâ kaçınılması gereken temel unsurlardan biridir ancak hangi pürin içeren gıdalardan kaçınmanız gerektiğini bilmeniz gerekir .
Alkaliniteyi artıran tüm gıdalar ürik asit seviyelerini düşürmede fayda sağlayacaktır . Bu nedenle tüm sebze ve meyveler (çoğu) faydalıdır. Alkaliniteyi arttırırlar ve asit kristal oluşumlarının etkisini nötralize ederler.
İlginç bir şekilde, bezelye, fasulye, karnabahar ve ıspanak gibi pürin içeren önceden yasaklanmış sebzelerden bazıları, vücutta alkalilik yaratıp ürik asit üretimini durdurduğu için artık iyi kabul ediliyor. Bu alkalilik, halihazırda yükselmiş olan asit seviyelerini bile nötralize edebilir.
Öte yandan bazı asitli meyveler, özellikle C vitamini içeren meyveler de faydalıdır. C vitamini ürik asit kristallerinin oluşumuna izin vermez .
Aşağıdakiler ürik asit seviyenizi düşürmenize yardımcı olacaktır:
1. Bol Su İçin
Su böbrek fonksiyonlarını iyileştirir. Çoğu insan farklı derecelerde susuz kalır, bu da yalnızca ürik asit düzeylerini yükseltmekle kalmaz, aynı zamanda dehidrasyonun cildi, diğer vücut organlarını ve yaşam beklentisini etkileyen en büyük sorunlardan biri olduğu birçok başka duruma da neden olabilir.
Daha fazla su içmek ürik asidi seyreltecek ve böbrekler onu verimli bir şekilde dışarı atabilecektir. Gün içerisinde 8-10 bardak su için. Bu neredeyse saatte bir bardak anlamına geliyor.
Kanınızda zaten yüksek düzeyde ürik asit varsa ve bazen gut atakları geçiriyorsanız, yeterli su içmek gelecekteki gut ataklarının sıklığını bir süre içinde neredeyse sıfıra indirecektir.
2. Vücudunuzdaki Alkaliniteyi Artırın
Vücudunuzun alkalinitesini artıracak her şeyi yapın. Daha fazla sebze ye. Hemen hemen tüm sebzeler alkaliniteyi arttırır.
Çiğ sebzeleri günde 4-5 kez küçük porsiyonlarda yiyin. Yeni yüksek sebze tüketimi rutinine uyum sağlamak için yemek alışkanlıklarınızı değiştirin.
Salatalarınıza dolgunluk, lezzet ve alkalilik kazandırmak için haşlanmış bezelye ve fasulye ekleyebilirsiniz.
Bol su içeceğiniz için günde 3 defa bir bardak suyunuza karbonat ekleyin. Bir bardak suya yarım çay kaşığı karbonat yeterlidir. Bu tür uygulamalardan sonraki iki hafta içinde ürik asit seviyeniz düşecek ve bazı durumlarda belki normale dönecektir.
3. Yüksek Pürin İçeren Gıda Maddelerinden Kaçının
Et yüksek düzeyde pürin içerir. Yasaklı gıda maddeleri listenizde olmalılar. Bazı balıklar dışında kümes hayvanları ve balık da dahil olmak üzere neredeyse her türlü hayvansal gıda ürününün tüketimini bırakmalısınız. Bunları bitki bazlı gıdalarla değiştirin; proteinler fasulye ve bezelyeden gelecektir.
Az yağlı süt ürünleri iyidir ancak yüksek yağ içeren süt ürünleri de yasaklılar listesindedir.
Eğer ürik asit düzeyiniz yüksekse vejetaryen olmak size yardımcı olacaktır.
Yukarıdakilere ek olarak vücudunuzun daha verimli çalışabilmesi için kilonuzu azaltın ve alkol tüketiminden kaçının. Çay ve kahve ile değiştirin.
Gut atağı çok acı verici olabilir. Kiraz ve yaban mersini gut atağında ürik asit kristallerinin oluşumundan kaynaklanan ağrının azaltılmasına yardımcı olur.