Hastalanma endişesi duymanız normaldir. Peki umumi tuvaletlerden korkmak gerçekten gerekli mi? İşte 2022 araştırmasının bulguları:
Bilim insanlarının 14'ü tıbbi kurumlarda, 10'u laboratuvarlarda veya deney odalarında ve 14'ü restoranlarda, ofislerde, ticari ve eğitim kurumlarında olmak üzere 13 ülkeden 38 bilimsel makaleyi sistematik olarak incelediğini yazıyor.
Umumi tuvaletlerde bağırsak, deri ve toprak bakterilerinin yanı sıra bağırsak ve solunum yolu virüslerinin de yaşadığı ortaya çıktı. Basit bir ifadeyle tuvalet, enfeksiyonun bir kişiden diğerine bulaşma riskinin gerçekten olduğu yerdir.
Aynı zamanda, bilimsel literatürde çok az sayıda gerçek enfeksiyon vakasının kayıtlı olduğu ortaya çıktı; çalışmanın yazarları yalnızca iki vaka buldu. Neden bu kadar az? Ve ayrıca asıl soru, tuvalette cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanmak mümkün mü? İşte uzmanların bu konuda ne düşündüğü:
Kadın Doğum ve Jinekoloji Uzmanı Christine Greves şöyle açıklıyor: "Klozet oturağı cinsel yolla bulaşan hastalık (STD) patojenleri için bir üreme alanı değildir; bunlar insan vücudunun dışında 10 saniyeden fazla yaşamazlar."
Teorik olarak bir cinsel yolla bulaşan hastalıkla karşılaşma olasılığı vardır ancak pratikte bu yalnızca çok özel bir durumda gerçekleşebilir ; örneğin, hasta bir kişinin kanı, sağlıklı bir ziyaretçinin bacağındaki açık bir yaraya bulaşabilir.
Diğer hastalıklara gelince, bildirilen enfeksiyon vakaları, etken maddeleri "ellerin dışkıyla kirlenmesi sonucu elden ağza" bulaşan bağırsak hastalıklarıyla ilgilidir. Yani ellerinizi doğru bir şekilde yıkamak bu riski en aza indirmek için yeterlidir.
Artık tuvalete "ayakta asılı kalmayı" bırakmalı mıyım? Araştırmacıya göre bu, herkesin kendisinin karar vereceği bir soru diyor. Kristin Greves, "Bu sizi enfeksiyondan korumayabilir ancak hangi mikropların üzerinde oturduğunuz konusunda daha az endişeleneceksiniz, bu da kendinizi daha sakin hissetmenizi sağlayacaktır" diyor.