Ufak Bir Darbede Vücudunuz Hemen Morarıyorsa Bu Vitamin Eksikliğine Dikkat: Neler Yemelisiniz?

Son günlerde enerji eksikliği ve halsizlik çekiyorsanız, vücudunuz ufak bir darbede veya ezilmede hemen morarıyorsa K vitamini eksikliği çekiyor olabilirsiniz.

K vitamini, yağda çözünen bir vitamin olup, vücutta çeşitli önemli biyolojik işlevleri yerine getirir. Bu vitamin, genellikle kan pıhtılaşması ve kemik sağlığıyla ilişkilidir. K vitamini, farklı formları olan K1 ve K2 olarak bulunur.

  1. K1 Vitamini (Filoquinon): Genellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunan K vitaminin bu formu, bitkisel kaynaklardan alınır. Yaprağı yeşil olan sebzelerde bol bol bulunur.

  2. K2 Vitamini (Menakinon): Genellikle hayvansal ürünlerde ve bazı fermente gıdalarda bulunur. Ayrıca, bağırsak bakterileri tarafından da üretilebilir. K2 vitamini, kemik sağlığı üzerinde etkili olup kalsiyumun kemiklere taşınmasında görev alır. Aynı zamanda kan damarları içinde kalsiyumun düzenlenmesine yardımcı olur.

K vitamini, özellikle kan pıhtılaşması süreçlerinde önemlidir. Pıhtılaşma faktörlerinin aktivasyonunda rol oynar ve kanamaları önler. Ayrıca, kemik sağlığında kalsiyum metabolizması üzerinde etkilidir.

K VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

Kanama ve Morluklar

K vitamini eksikliği, normalden daha uzun süren kanamalara ve kolay morarmalara neden olabilir. Diş etlerinden, burun kanamalarından ve cilt altında ağrısız morarmalardan kaynaklanabilen kanama problemleri görülebilir.

Kanayan bir yerinizde kanı kolay kolay durduramıyorsanız K vitamini eksikliğinden şüphelenebilirsiniz.

Tuvaletinizde Kan Varsa

K vitamini eksikliği, bağırsaklarda kanamalara neden olabilir, bu da dışkıda kan görülmesine yol açabilir.

Vücut Ağrılarınız Arttıysa

K vitamini eksikliği, iskelet kaslarında ağrıya neden olabilir.

K VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?

  • Ispanak, pazı, brokoli, lahana, brüksel lahanası, karnabahar, kara lahana, kuşkonmaz

  • Şalgam, pancar yaprağı, maydanoz, hindiba gibi bitkiler
  • Bezelye, taze fasulye, soya ve meksika fasulyesi
  • Domates
  • Kırmızı ve beyaz et, ciğer ve böbrek gibi sakatatlar
  • Yumurta
  • Süt ve süt ürünleri
  • Çilek, üzüm, kivi, böğürtlen, yaban mersini, avokado, incir, nar gibi meyveler
  • Fındık, ceviz, kaju gibi kuru yemişler

K vitamini yağda çözünen bir vitamin türü olduğundan yukarıdaki zengin K vitamini kaynaklarının tereyağı, zeytinyağı gibi yağlarla bir arada tüketilmesi K vitamininin kullanılabilirliğini arttırır.

Yaşam Haberleri