Günümüzde uçaklar en çok tercih edilen ulaşım aracı olmuştur. Çünkü uçaklar diğer ulaşım araçlarına göre daha güvenli ve konforlu bir ulaşım sunmaktadır. Ancak birçok avantajına rağmen hala uçak yolculuğunu tercih etmeyen insanlar var. İlk bakışta uçakla yolculuk zor ve korkunç gözükse de uçak yolculuğu en kolay ve güvenilir olanıdır. Aslında araba ile yolculuktan çok da farkı olmayan uçak yolculuğu hakkında bilinmesi gerekenleri ve önemli detayları sizin için sıraladık.
Uçak Bileti Satın Alma
Seyahat edeceğinize karar verdikten sonra ilk olarak bilet almanız gerekir. Uçak biletleri, karşılaştırmalı internet sitelerinden, havayollarının kendi sitelerinden veya turizm acentelerinden temin edilebilir. Bilet alırken firmaların uçuş sürelerine, fiyatlarına ve aktarmalarına çok dikkat edilmelidir. Firmalara kişisel bilgilerinizi kesinlikle eksiksiz ve doğru verdiğinizden emin olmanız gerekir. Satın alma işleminizi gerçekleştirdikten sonra firma e-posta ya da SMS yoluyla PNR numarasını paylaşacaktır. Bu bilgileri sakın silmeyin çünkü check-in sırasında ihtiyacınız olacak.
Bagaj Hazırlık
Uçak yolculuğunuz sırasında yanınıza 2 tür bagaj alabilirsiniz. Bunlar; kabin ve yolcu bagajıdır. Yolcu bagajı genellikle 15-20 kg’ye kadar ücretsiz olarak uçağa alınır. Eğer yolcu bagajı 15-20 kg’yi aşarsa ücreti karşılığında uçakta taşınabilir. Bu bagajı görevlilere check-in sırasında teslim ederek uçuş sonrasında alabilirsiniz. Kabin bagajı ise uçuş sırasında yanınıza aldığınız bagajdır. Bu bagaj türünde ağırlığı değil ebat sınırı vardır. Bagajların kilogram sınırı yurtiçi veya yurtdışında gideceğiniz havaalanına göre farklılık göstermektedir. Bagajlarda belli miktarda sıvı bulundurulabilir. Bagajlarda yanıcı ve delici bulundurmak yasaktır. Daha detaylı bilgi alabilmek için, uçuş öncesi havayolu firmasının internet sitesinden bagaj kurallarını okumanız gerekmektedir.
Check-in Yaptırmak
Check-in, biletini acente veya internetten almış olan yolcunun havalimanında ilgili havayolu ofisine uğrayarak oturacağı yerin belirlendiği, kimlik doğrulamanın yapıldığı, biniş kartının yolcuya verildiği ve yolcunun bagajını teslim ederek, bagaj fişini aldığı işlemlere verilen isimdir. Check-in işlemleri uçuştan en az 45 dakika önce yapılmalı, çünkü check-in işlemleri iç hatlarda uçuştan 30 dakika önce, dış hatlarda ise 1 saat önce son bulur. Check-in işlemleri son bulduktan sonra, check-in işlemi yapılamaz ve uçağa alınmazsınız. Bu yüzden uçuş öncesi check-in sürelerine çok dikkat edilmeli. Check-in sonrası elinizde hangi kapıdan uçağa bineceğinizi, uçakta hangi numaralı koltuğa oturacağınızı yazan bilet ve bagaj fişiniz olacak. Check-in sonrası ikinci bir kontrol noktasından geçmeniz gerekmektedir. Buradaki X-ray cihazlarından ve güvenlik kontrolünden geçtikten sonra uçağınızın kapısına doğru gidebilirsiniz.
Uçağa Doğru İlerleme
Güvenlik kontrolünden geçtikten sonra uçuş biletinizde yazan kapıya doğru ilerleyiniz. Kapıya geldikten sonra sizi uçağa almalarını beklemelisiniz. Görevli kapıyı açtıktan sonra uçuş biletinizi ve kimliğinizi göstererek uçağa geçebilirsiniz. Bazı durumlarda havalimanından direk uçağa binerken, bazı durumlarda havalimanından otobüs ile uçağın yanına gidilebilir.
Uçak yolculuğu, hızlı ve konforlu bir seyahat yöntemi olsa da, birçok insan için stresli ve rahatsız edici olabilir. Uzun süreli yolculuklar, olumsuz hava koşulları gibi nedenlerle yolculuk keyifli olmayabilir. Ancak, doğru hazırlıklar ve uygulanacak önerilerle bu sorunlar minimum düzeye indirilebilir. Bu yazımızda, uçak yolculuğu için rahat bir deneyim için önerileri sunuyoruz.
Rahat Bir Uçak Yolculuğu İçin Tavsiyeler
Uçak yolculuğu esnasında rahat etmek son derece önemlidir. Kimisi yolculuk esnasında kendisini rahat hissetmeyebilir, kimisi de rahat yolculuk için çözüm arayabilir. Bu gibi sorunlara karşı çözüm üretmek bazen can sıkıcı durum haline gelebilir. Sizler de yolculuk sırasında rahat etmek istiyorsanız, aşağıdaki önerilere mutlaka göz atmalısınız. Bu öneriler, kulağa çok hoş geliyor.
1. Doğru Koltuk Seçimi Yapın
Yapacağınız yolculuklarda, koltuk seçiminiz rahat etmeniz için en önemli unsurlardan birisidir. Çünkü; yolculuk devam ederken, türbülansa girildiğinde daha az sarsılma gibi bir avantajınız olur. Bunun için kanatlara yakın koltuk seçimi yapmak, size rahat ve güzel bir yolculuk yaşatacaktır.
2. Boyun Yastığı ve Kulak Tıkacı Kullanın
Yolculuğunuzda pencere kenarında oturmuyorsanız, kendinizi biraz rahatsız hissetmeniz gayet normal. Bu durumu, lehinize çevirecek basit bir çözüm var aslında. "Boyun Yastığı" kullanmak. Eğer ki sizlerde böyle bir sorunla karşılaşıyorsanız, bu çözüm size iyi gelecektir. Ayrıca, kulak tıkacı kullanarak uçaktaki gereksiz gürültüden kurtulabilirsiniz.
3. Mutlaka Su İçin
Uçak yolculuğunda, basınçtan dolayı tıkanan kulaklarımızı rahatlatmak ve de kendimizi rahat hissettirmek adına su içmek olmazsa olmazlarımızın arasında. Yolculuk esnasında su içmeyi ihmal etmemeniz, sizleri eminim ki negatif etkilerden uzak tutacaktır.
4. Uyumaya Çalışın
Uçak yolculuğunda kendisini rahatsız hissedenler için en iyi yollardan birisi de uyumaktır. Uzun süren yolculuklarda uyumanız sağlığınız açısından yararlı olacaktır. Yolculuk esnasında uğraşacak bir şeyiniz yoksa bu yolu denemekte fayda var.
5. Kitap ya da Dergi Okuyun
Yolculuk esnasında siz de mi sıkılıyorsunuz? İşte sizlere vakit geçirecek ve eğlendirecek süper bir çözüm. Kitap, dergi okumak vakit geçirmeniz açısından en güzel yöntemlerden biridir. Bu sayede rahat, huzurlu ve eğlenceli bir yolculuğu geride bırakmış olursunuz.
6. Rahat Edeceğiniz Şekilde Giyinin
Yolculuk esnasında rahat etmeniz açısından, dikkat etmeniz gereken unsurlardan birisi de giyim konusu. Giyim konusunda dikkat etmenizin nedeni ise hava koşullarından negatif yönde etkilenmemek için. Sadece bir kat giyinmeniz, sizin aleyhinize olacaktır. Ancak bunu lehinize çevirmek için, kat kat giyinmeniz ve de rahat edeceğiniz şekilde giyinmek, sizlerin avantajına olacaktır.
7. Hareket Edin
Uçak yolculuğunda, özellikle uzun süren yolculuklarda hareketsiz kalmanız sizlere sorun yaşatabilir. Bu sorunu yenmek için, hareket etmeniz şart. Kollarınızı, ayaklarınızı sağa, sola hareket ettirmek ya da koridor kısmında yürüyüş yapmak, sizleri yolculuk esnasında dinç kalmanızı sağlayacaktır.
8. Aç Kalmayın
Belki de rahat etmeniz ve sağlığınız açısından en önemli unsurlardan birisi de bu maddedir. Bu maddeyi bu denli önemli kılan unsur ise, hayatımızın vazgeçilmezi olan yemek yemektir. Yolculukta yapılan küçük atıştırmalıklar, sizlerin rahat ve neşeli bir yolculuk yapmasına imkan sağlayacaktır.
9. Derin Nefes Alın
Eğer ki uçak yolculuğu ya da yükseklik korkunuz varsa, bu korkuyu yenmeniz şart! Yolculuğun ilerleyen saatlerinde bu sorunun sizlere büyük bir sıkıntı oluşturmaması için öncelikle derin bir nefes alın ve kendinizi koltuğa doğru yaslayın. Bu egzersizi aralıklı olarak tekrarlamak az da olsa korkunuzu yenmenize yararı olacaktır. Bu korkuyu yendikten sonra uçak yolculuğunun keyfini çıkartma sırası sizde olacaktır.
10. Müzik Dinleyin
Müzik dinlemek, ruhun gıdasıdır diye boşuna demiyorlar. Her yerde işe yaradığını burada da kanıtlaması gayet normal. Sakin melodili müzikler dinleyerek, hem uçak stresinden uzak kalmış olursunuz hem de bulutların ardında güzel ve rahat bir yolculuğa eşlik edebilirsiniz.
Uçuş sırasında beslenme nasıl olmalı?
Uçuş sırasında beslenme, düşük lifli ve kolay sindirilebilir gıdalar tercih etmek, yeterli miktarda su içmek ve aşırı alkollü içeceklerden kaçınmak şeklinde olmalıdır.
Uçuş sırasında rahat olmanın yolları nelerdir?
Uçuş sırasında rahat olmak için, yastık ve uyku maskeleri gibi rahatlama araçlarını kullanabilirsiniz. Ayrıca, uçuş sırasında dinlenme pozisyonunuzu değiştirmek ve hareketli kalmanız da rahat durmanıza yardımcı olabilir.