Tuzsuz tuz:Japon bilim insanları yiyeceklerdeki tuzun tadını taklit eden elektrikli kaşık ve kase ürettiler...

Bu buluş tat alma duyularını harekete geçirerek yiyecekleri olduğundan daha tuzlu hale getiriyor. Tuz tüketimimizi azaltmanın ustaca bir yolu.


Elektrikli kaşık, kase ve yemek çubukları yemeği 'tuzlu' hale getirerek damak tadınızı kandırıyor.

Hepimiz yiyeceklerin tadının güzel olmasını severiz, ancak tuzlu yiyecekleri veya sodyumu yüksek yiyecekleri aşırı tüketmek, zamanla hipertansiyon ve kalp yetmezliği gibi kardiyovasküler sorunlara yol açabilir ve araştırmacılar , yemeklerdeki tuz içeriğini etkilemeden azaltmanın yollarını aramaya başladılar. yemeğin tatları.

Tuzsuz tuz
Japonya'daki Meiji Üniversitesi, Sınır Çevre Bilimleri Bölümü, Disiplinlerarası Matematik Bilimleri Okulu, Dr. Homei Miyashita Laboratuvarı ile işbirliği içinde çalışan bir Japon şirketi olan Kirin Holdings Company, algıyı artırdığını iddia ettikleri hem kaşık hem de kase geliştirdi . Tuz eklemeden yiyeceklerin tuzluluğunu 1,5 kat artırın. Böylece yemekteki tuzu uzaklaştırmak yerine , çatal bıçak takımına uygulanan elektrik akımı yemeğin tuzluluk hissini artırıyor.


Aşırı tuz duygusal sağlığınızı nasıl etkiler?

İşin sırrı çok basit: Düşük sodyumlu gıdaların tuzluluğunu arttırmak için zayıf elektrik stimülasyonu kullanın. Cihazlara elektrik tuzu adını verdiler ve fütüristik bir alet olmaktan çok uzak olan sistem, elektrik dalgaları yardımıyla sodyum iyonlarını veya elektrik tuzunu ağza aktararak çalışıyor. Bu buluşun çeşitli sunumlarla (kaşık veya kase) 2023 yılı sonunda henüz bilinmeyen bir fiyatla satışa sunulması bekleniyor. Elbette çok yüksek. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) kişi başına günlük 5 gramdan az (bir çay kaşığından biraz az) tuz tüketilmesini önerdiğini unutmayalım . Japonya'da 2022 istatistiklerine göre günlük tuz alımı erkekler için 10,9 gram, kadınlar için ise 9,3 gram olup, her ikisi de DSÖ tavsiyesinin üzerindedir.
Bilim insanları bu cihazların insanların yaşam tarzlarını iyileştirmeye yardımcı olacağını umuyor
Yıldız buluşu kaşık ise saptaki bir anahtarla çalıştırılır ve dört farklı lezzet yoğunluğu seviyesi sunar .

Tuz oranını kaşık sapının üzerindeki anahtardan belirleyebilirsiniz. Kase veya kaseye gelince, kullanıcı kaseyi elinde tuttuğunda benzer şekilde açılır ve yiyeceğe elektrik akımı gönderilir. Bu tür bir cihazın piyasaya sürülmesinin nedeni, Japon tüketiciler arasında ortalama sodyum alım seviyelerinin nispeten yüksek olmasıdır. Şirket, "elektrikli tat hissi" teknolojisinin insan vücudunu olumsuz etkilemediğini ve yemeğin tadını yalnızca "sözde duyu algısı" yoluyla değiştirdiğini garanti etti. Araştırmacılar tarafından yemeklerinde tuzu azaltan ve halihazırda bu elementten düşük bir diyet tüketen kişiler üzerinde yürütülen bir klinik çalışmada, teknoloji düşük sodyumlu gıdaların tadını iyileştiriyor ve bunları yemenin algılanan tuzluluğu yaklaşık 1,5 kat artıyor . "Aşırı sodyum tüketimi, yüksek tansiyon, felç ve diğer rahatsızlıkların görülme sıklığının artmasıyla bağlantılıdır" Araştırmacılar, akımın, kaşığın ucundan ve tutarken kabın içinden gıdanın içinden geçtiğini söyledi. Bu elektrik akışı, insanlara yedikleri yemeğin çok lezzetli olduğunu düşündürür, oysa gerçekte neredeyse hiç tuz içermez.

Bu, Profesör Miyashita ve laboratuvarının, teknolojinin insan duyusal deneyimleriyle etkileşime girebileceği ve uyarabileceği yolları keşfettiği ilk sefer değil. Geçen yıl ekip aynı teknolojiyi kullanarak yemek çubuğu tarzı bir cihaz yarattı . Bununla birlikte, yemek çubuklarını kullanmak için , sodyum iyonlarını ağza ileterek tuzluluk hissini elektriksel olarak yeniden yaratan, giyilebilir bir bilezik takmak gerekiyordu . Japon araştırmacılar buluşlarını duyurduktan sonra, "Bu cihaz aracılığıyla amacımız, insanların yaşam tarzlarını lezzetli bir şekilde iyileştirebilecekleri bir topluma ulaşmaktır" dedi.

Yaşam Haberleri