Türkiye'nin ilk görme engelli hakimi görevine başladı

Glokom hastalığı nedeniyle 10 yaşında görme yetisini kaybeden Sabit Kılıç, azmiyle hukuk alanında büyük bir başarıya imza attı ve Türkiye'nin ilk görme engelli idari yargı hakim yardımcısı oldu.

Türkiye'nin ilk görme engelli hakimi olarak atanarak önemli bir başarıya imza atan Sabit Kılıç, glokom hastalığı nedeniyle 10 yaşında görme yetisini kaybetmişti. Kılıç, ilk ve orta öğretim hayatını birincilikle tamamladıktan sonra Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanarak hukuk alanında eğitim aldı. Mezuniyetinin ardından 2016 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda uzman yardımcısı olarak görev yapmaya başlayan Kılıç, Türkiye'de KPSS A Grubu kadrosuna atanan ilk görme engelli hukukçu oldu.

ENGELLİ HAKLARINA YÖNELİK ÇALIŞMALARDA BULUNDU

2020 yılında "Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme Bağlamında Türkiye'de Engellilerin Adalete Erişimi" başlıklı tez çalışmasıyla aile ve sosyal hizmetler uzmanı olarak atanan Kılıç, bu alanda birçok önemli görev üstlendi. Engelli ve yaşlı bireylere yönelik çalışmalarda bulunan Kılıç, çeşitli ildeki bakım kuruluşlarının kalite denetimini gerçekleştirdi ve mevzuat içeriklerini hazırladı.

Sabit Kılıç, 2023 yılında yapılan idari yargı hakim yardımcılığı sınavında 85,21 puan alarak Türkiye'nin ilk görme engelli hakimi unvanını kazandı. Atamasının ardından, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ı ziyaret ederek desteklerinden dolayı teşekkür etti ve engellilerin çalışma hayatındaki önemini vurguladı.

Bakan Göktaş, Kılıç'ın azmiyle birçok kişiye örnek olacağını belirterek engellilerin toplumsal hayatın her alanında yer almalarının önemine dikkat çekti. Göktaş, 2002'den bu yana kamuda istihdam edilen engelli sayısının 12 kat artırıldığını ve şu anda 68 bine ulaştığını ifade etti. Ayrıca, erişilebilirlik kültürünü yaymak için çeşitli kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

Yaşam Haberleri