Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün izniyle, Deniz Memelileri Araştırma Derneği (DMAD) uzmanları her yıl Türkiye’nin denizlerinde balina ve yunuslar üzerine araştırma seferleri düzenliyor.
Bu yılki seferde, DMAD kurucusu Dr. Aylin Akkaya ve ekibi, Türkiye'de daha önce kaydedilmemiş bir yunus türü olan pürüz dişli yunusu (Steno bredanensis) keşfetti
DMAD'den deniz biyoloğu Leyla Israpilova, Türkiye'nin Akdeniz sularında yapılan araştırmalar kapsamında çeşitli deniz memelisi türlerinin incelendiğini belirtti.
Türkiye'de bilinen dört yunus türü olduğunu söyleyen Israpilova, bu yıl ilk kez tespit edilen pürüz dişli yunusun Türkiye sularına sıcaklık artışı gibi sebeplerle gelebileceğini belirtti. Ancak, bu durumun daha fazla araştırma gerektirdiğini vurguladı.
İsrapilova, gemi trafiği, sualtı gürültüsü ve endüstriyel balıkçılığın deniz memelileri üzerinde tehdit oluşturduğunu ve bu konuda daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
DMAD kurucusu Dr. Aylin Akkaya ise, Türkiye'nin Akdeniz'deki deniz memelileri açısından önemli bir yere sahip olduğunu, ancak bilimsel araştırmaların yetersiz olduğunu ifade etti.
Dr. Akkaya, bu doğal güzelliklerin korunmasının herkesin sorumluluğu olduğunu vurgulayarak, bireysel farkındalık ve sürdürülebilir eylemlerle çevrenin korunmasına katkıda bulunulabileceğini belirtti.