Adana’nın simge içeceği şalgam suyu, Çukurova Üniversitesi'nde yürütülen bir çalışmayla toz forma dönüştürüldü.
Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Erten ve ekibi, dondurarak kurutma yöntemiyle katkı maddesi kullanmadan şalgamın raf ömrünü uzattı.
Herhangi bir katkı maddesine ihtiyaç duyulmadan raf ömrünün uzatıldığını belirten Prof. Dr. Hüseyin Erten, şunları dile getirdi:
"Adana'da kebap yanında şalgamda çok sevilerek tüketilen fermantasyon ürünü bir içecek. Biz öncelikle geleneksel yöntemle şalgam suyunu ürettik. Daha sonra buna dondurarak kurutma yöntemini uyguladık ve toz hale getirdik. Farklı oranlarda kullanarak duyusal denemeler yaptık. Bu orandaki şalgam tozunu kullanarak standartlara uygun bir içecek üretmiş olduk"
Toz formdaki şalgam, fiziksel ve kimyasal olarak geleneksel içecekle aynı özellikleri taşıyor. Taşıma ve saklama kolaylığı sağlayan bu yenilikçi ürün, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.
NAKLİYE VE İHRACATI KOLAYLAŞTIRACAK
Prof. Dr. Erten, bu yöntemle şalgamın ihracat ve nakliye sürecinin de kolaylaşacağını belirterek, ürünün ticarileşmesi için sanayicilere destek vermeye hazır olduklarını ifade etti. Erten şöyle konuştu:
"En önemli avantajı taşıması kolay. Nakliye ve ihracatı kolaylaştırmış olacak. Başka ülkelere, şehirlere bavullarda taşınması, ikramı, hediyesi rahatlıkla yapılabilir. Ayrıca biz toz şalgam ile herhangi bir katkı maddesi kullanmadan raf ömrünü uzatmış oluyoruz. Mineraller açısından zengin, hazmı kolaylaştıran bu ürünün faydaları da çok fazladır. Ulusal patent olarak da tescillenmiş oldu. Ticarileşmesi işletmelere, sanayicilere bağlı, onlar bu ürünü üretmek isterlerse biz üniversite olarak her türlü yardımı yapmaya hazırız"