Burdur'un Bucak ilçesinde üretilen Toros Dağları'na özgü Bucak salebi, kış aylarında yoğun ilgi görüyor. Yaklaşık 1000 rakımlı dağ eteklerinde yaşayan köylüler, orkide yumrularını yaz aylarında toplayıp kaynattıktan sonra 6 ay boyunca güneşte kurutuyor.
Kurutulan yumrular, ilçedeki tüccarlar tarafından satın alınıp taş değirmenlerde öğütülerek toz haline getiriliyor. Salep tozu, inek sütü ve şekerle birleştirilip kısık ateşte 45 dakika pişirildikten sonra servise hazır hale geliyor.
Eşsiz aromasıyla dikkat çeken Bucak salebi, Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. Salep tüccarı Aziz Gündüz, bu özel içeceğin kilogramının 6 bin liradan satıldığını belirterek şunları ifade etti:
"Toros Dağları'nın zirvelerinde yetişen salebin aroması ve kokusu eşsiz olur. Bucak salebinin ünü tüm Türkiye'ye yayıldı. Türkiye'nin bütün illerine gönderiyoruz. Müşterilerimiz arasında siyasetçiler ve sanatçılar da yer alıyor.
Salebin kış aylarında içecek olarak tercih edildiğini, yaz aylarında ise dondurmada kullanıldığını ifade eden Gündüz, şöyle konuştu:
"Kış aylarında insanların içini ısıtıyor. Yaz aylarında da dondurmaya ayrı lezzet katıyor."
Sıcak salep satan işletme sahibi Umut Tuğcu ise Bucak salebinin kokusu ve tadıyla tatilcileri bile ilçeye çektiğini vurguladı. Tuğcu şunları sarf etti:
"Antalya'ya giden bazı tatilciler Bucak salebinin tadını bakmak için yollarını 30 kilometre uzatıp ilçemize uğruyor. Kış aylarında salebe büyük ilgi var. Tadı, aroması ve kokusu çok seviliyor."