​​​​​​​Titanik bildiğiniz gibi batmadı

Titanik hikayesi sadece bir buzdağından ibaret değil, buzdağının görünmeyen kısmı da bulunur. Bunlar insan hatası, dikkate alınmayan uyarılar ve felaketle sonuçlanan kararlar olarak da bahsedilebilir. İşte 'batmaz' gemiyi gerçekten batıran gerçekler.

Titanik 10 Nisan 1912'de limandan ayrıldığında sadece dünyanın en büyük gemisi değil, aynı zamanda ilerlemenin de simgesi olacaktı. Ama cilalı dış görünüşünün altında çatlaklar yatıyordu. Sıkı teslim tarihlerine yetişmek için geminin inşası aceleye getirildi.

Gövdeyi bir arada tutan zayıf demir perçinler de dahil olmak üzere ucuz malzemeler kullanıldı. Uzmanlar daha sonra perçinlerin basınç altında büküldüğünü ve geminin buzdağına çarptığında fermuar gibi açıldığını keşfettiler.

TİTANİK, KIRILGANDI VE BUNU KİMSE BİLMİYORDU

Titanik, 14 Nisan'da önünde buzdağları olduğuna dair 6 ayrı uyarı aldı. Bölgedeki gemiler dikkatli olunması çağrısında bulundu. Ama Kaptan Edward Smith yavaşlamadı down. Bunun yerine Titanic'i neredeyse tam hızda ilerletmeye devam etti.

NEDENİ

Çünkü New York'a erken ulaşmak Titanic'in şimdiye kadar inşa edilmiş en muhteşem gemi ününü pekiştirecekti. Ancak geminin gözcülerinin başka bir sorunu daha vardı: dürbünleri yoktu. Dürbünlerinin bulunduğu anahtar kutusu kilitli ve erişilemez halde bırakıldı.

GEMİYİ DÖNDÜRMEK HATAYDI

Buz dağını gördüklerinde, buz dağından yalnızca 500 metre uzaktaydılar. O anda karar verildi: Gemiyi döndürmek. İronik olan, buzdağından kaçınma çabasının en büyük hasara yol açmasıdır.

Gemiye doğrudan çarpmak yerine, buzdağı geminin bir veya iki bölmesine zarar verecek şekilde yan tarafa çarptı ve 6 bölmeyi delerek geminin kaderini belirledi. Titanik sadece buz dağı tarafından batırılmadı. Bir dizi insan tercihi ve hatası sonucu battı.

BOTLAR YARI BOŞ İNDİRİLDİ

Titanik'te gemideki insanların yarısından biraz fazlası için acil durum botu vardı. Alan darlığından değil, daha fazlasına yer vardı ancak çok fazla cankurtaran botunun "estetiği bozmasından" dolayı. Can kurtarma botları suya indirildiğinde yarı boş olarak indiriliyordu.

Felakete hazırlıksız yakalanan mürettebat, tahliyeyi nasıl organize edeceğini bilmiyordu. 65 kişilik filikalar 12 veya 20 kişiyle kaldırıldı. Gemi dondurucu Atlantik sularına doğru yan yatınca yolcuların yardım çığlıkları duyuluyordu.

1500'DEN FAZLA İNSAN ÖLDÜ

O gece 1.500'den fazla insan öldü; bunun sebebi yeterli sayıda cankurtaran botunun olmaması değil, planlayıcıların kibrinin kör olmasıydı. Titanik battığında boğulanlar sadece yolcular değildi; geminin sahibi olan White Star Line şirketinin itibarı da battı.

Kendilerini korumak için trajediyi küçümsediler.

- Hayatta kalanların ifadeleri reddedildi

- Soruşturmalarda insan hatasına yer verilmemesi sağlandı

- Dünyaya buzdağının sorumlu olduğu söylendi, sanki felaket kaçınılmazmış gibi

Ancak gerçek enkazla birlikte ortaya çıktı: Titanik batmak zorunda değildi. İnsanın egosu, açgözlülüğü ve gururu, önümüzdeki tehlikeyi görmeyi reddettiği için battı.

Yaşam Haberleri