Terlediğinizde kötü mü kokuyorsunuz? Belki de yediğiniz bu ürünler suçludur

Güçlü ter kokusunun nedeni nedir? Hangi yiyecekler buna neden olur? Ve hangi durumlarda hoş olmayan bir "koku" doktora başvurmanın bir nedeni olabilir?

Neden bazı insanlar diğerlerinden daha kötü kokar?

— Saf ter, yapısında tuz ve sudur. Böyle bir bileşik herhangi bir koku yaymamalıdır. "sıcak" bölgelerde (koltuk altı ve kasık) bulunan apokrin bezlerinin, kişi gergin olduğunda belirli bir salgı salgılamakta .“Ayrıca koltuk altları bakteriler için rahat bir yer ve onların atık ürünleri de kendine has bir kokuya sahip olabiliyor. Farklı insanlar, terlemenin yoğunluğunu da etkileyen farklı bakteri gruplarına (mikrobiyom) sahiptir.

Bu nedenle kokunun gücü ve "içeriği" terin, salgıların ve üretilen bakteri miktarından etkilenir. Üstelik cilt yüzeyinde ne kadar çok faydalı bakteri varsa terli bir insanın yanında olmak da o kadar kolay olur.

Hoş olmayan bir kokuya tam olarak ne sebep olur?

Uzman, vücut kokusunu etkileyen üç faktörün adını verdi.

Alkol tüketimi . Aynı "duman" yalnızca ağız boşluğundan gelmiyor: sıvıyı bağırsaklardan ve karaciğer hücrelerinden geçiren vücut, daha sonra idrar ve terle salınan asetik asit oluşturur.

Tatlıların ve unların kötüye kullanılması . Böyle bir diyetle mikrobiyomumuzun normal bir bileşeni olarak kabul edilen vücuttaki protozoal mantarların sayısı artar. Ancak bu tür mayalar sürekli olarak basit şekerlerle beslenirse bağışıklık sisteminin kontrolü dışına çıkar ve mikrobiyotada dengesizlik oluşur. Sonuç olarak kandidiyaz gelişir.

Çeşitli hastalıklar , pesifik ter kokusu bir hastalığın belirtisi olabilir. Örneğin laktaz eksikliği olan kişinin vücudu lahana suyu gibi kokar. Şeker hastalığında ter genellikle amonyak veya çürük elma kokar.

Hangi gıdalar ter kokusunu etkiler?

— Diyetinizde gerçekten de tüketimi vücuttaki kükürt seviyesini artıran ve kükürt içeren gazların salınmasına neden olan yiyecekler olabilir. Bunlara sarımsak, haşlanmış yumurta, lahana (kara lahana, pak choy), yeşil soğan, kimyon, köri dahildir . Ancak bağırsakların ve bağışıklık sisteminin normal işleyişiyle, bu tür yiyeceklerin sık tüketilmesi bile ter kokusunda bir artışa neden olmaz, diyor uzman.

Aşırı terleme, aşırı kahve ve gazlı içecek tüketiminden de kaynaklanabilir . Teorik olarak, diyette çok fazla MSG (işlenmiş gıdalardaki bir katkı maddesi) da aşırı terlemeye neden olabilir. Bu listeye baharatlı yiyecekleri de ekleyebilirsiniz . Örneğin, acı biber veya jalapenos - dildeki reseptörler, bunların baharatlılığını ısı olarak algılar ve beyne bir sinyal verir: vücuda çok sıcak bir şey girmiştir. Bu terlemeye neden olur.

Yaşam Haberleri