Pazardaki, marketteki taze soğan demetleri size de fazla geliyor mu? Genelde yemek ve salatalarda 1-2 dal kullanılan taze soğanın kalanının çürümemesi için soğanları temiz bir beze sararak poşet içerisinde ağzını sıkıca bağlayarak dolapta saklamalısınız.
Bu sayede kendine özgü yoğun bir kokusu olan taze soğan buzdolabınızı kokutmamış olur.
Taze soğan dalları içinde sümükleşmeye ve kayganlaşmaya başlayan bir tane dal görürseniz kesip alın çünkü bu bozulma diğer soğanlara da bulaşacaktır.
Taze Soğanları Bozulmadan Tüketmek İçin Nasıl Değerlendirebilirsiniz?
- Taze soğanın yeşil kısımlarını ince ince doğrayıp altını kapattığınız tavuk çorbası veya mercimek çorbasına ilave edebilirsiniz.
- Taze soğan, sarımsak ve taze zencefil üçlüsünü tavuk kızartmalarına ve tavuklu yemek soslarına lezzet katmak için kullanabilirsiniz.
- Makarna sosu hazırlarken kuru soğan yerine taze soğan tercih edebilirsiniz.
- Taze soğanlı nefis bir omlet ya da taze soğanlı krep hazırlayabilirsiniz.
- Taze soğan yağı yapabilirsiniz.
İşte Taze Soğanı Kullanabileceğiniz Tarifler
Taze Soğan Yağı
Malzemeler
- 1 su bardağı sıvı yağ
- Ceviz büyüklüğünde zencefil
- Tuz
- Arzuya göre susam yağı
Yapımı
Taze soğanları ince ince doğrayın ve biraz zencefil rendeleyin. Bir tavada, yağı ısıtın. Ardından taze soğanları, zencefili ve bol miktarda tuzu ekleyin. Yaklaşık beş dakika hafifçe kızartın, bir kaseye veya kavanoza alın ve ardından biraz susam yağı ile karıştırın. Hava geçirmez bir kapta buzdolabında bir haftaya kadar saklanabilir.
Taze Soğanlı Omlet Tarifi
Malzemeler
- 4 dal yeşil soğan
- 4 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- Tuz
- Pul biber
Yapımı
Soğanları ayıklayıp yıkadıktan sonra hafif iri olacak şekilde doğrayın. Tereyağını yanmaz tavaya alarak soğanlarla birlikte çok az soteleyin. Soğanların rengi hafif dönecek, biraz diri kalması lazım. Yumurtaları da bir kaseye kırarak tuzunu ekleyip çırpın. Sotelenen soğanın üzerine çırptığınız yumurtaları ekleyin. Yumurtayı döktükten sonra karıştırmayın, yumurtalar pişince ocağın altını kapatabilirsiniz.