Köfte milli yemeklerimiz arasında ilk sırada yer alır. Fırında veya tavada yapılan köfte zaman zamanda ızgara üzerinde pişirilir. Türk mutfağında daha çok tavada kızartma yöntemiyle pişirilmektedir.
YAĞ ÇEKMEYEN KÖFTE
Köfte kızartırken çoğu zaman yağ çeker. Bu sorunu önleyecek bazı pratik bilgiler var.
Öncelikle lezzetli köfte yapmak için ilk kural kıymayla ilgili kuraldır.
* Kıyma dondurulmuş olmamalı. Mutlaka yeni alınmış ve iki kez çekilmiş olmalı. Bu yüzden paketlenmiş kıymalar yerine kendi çektirdiğiniz kıymayı tercih edin.
* Kıyma eve getirildikten sonra hemen yapılmayacaksa buzdolabının alt kısmında bekletilmeli.
* Harç içerisine galeta unu koyun. Çünkü köfteleri kızartırken yağ çekmemesini sağlar.
* Karbonat mucizesinden yararlanın. Harca bir tutam eklenen karbonat harcın hem tutmasını hem de kızartma aşamasında köftenin yağ çekmemesini sağlıyor.
Harcı hazırladıktan sonra bir süre buzdolabında bekletmekte köftenin lezzetli olmasını sağlıyor. Bu tekniği de denemelisiniz. Tercihen 10 dakika yeterli olacaktır.
YAĞINI İYİ AYARLAMALISINIZ
Köfteyi kızartırken bir diğer önemli noktada tavaya eklenen yağ. Yağ miktarını iyi ayarlayın fazla yağ koymayın. Köftelerinizi kızartırken tüm köfteleri tavaya dizmeyin. Aralıklı şekilde tavanızın büyüklüğüne göre en fazla beş veya altı adet köfteyi aynı anda kızartmaya çalışın. Tüm köfteleri aynı anda tavaya dizmek köftenin lezzetini kaçırır.
Köfteleri kızartırken üzerlerine 1 damla kadar zeytinyağı gezdirin. Köfteniz hem kuru olmaz hem daha da lezzetli olur.