Kırklareli Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Bilim İletişimi Ofisi koordinasyonunda “Bilim Kafe” adlı etkinlik düzenledi. Mehmet Akyürek Yayla Parkı’ndaki buluşmada, şekerin vücut üzerindeki etkileri ele alındı.
Etkinlikte konuşan Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Gençbay, bilimsel bilginin yalnızca üniversitelerde kalmaması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Gerçekten de aslında bilgili olmayan kaynaklardan yanlış bilgiler alınabiliyor. Dolayısıyla biz birinci kaynaktan akademik bilgiyi doğrudan halka ulaştırmalıyız. İlk etkinliğimiz şekerin vücuda etkileri, yani şeker dost mu, sinsi bir düşman mı, bunun altını çizeceğiz.”
Gençbay, Bilim İletişimi Ofisinin amacının bilimsel verileri doğrudan uzmanlar aracılığıyla vatandaşlara ulaştırmak olduğunu belirtti:
“Bilgilerin üniversite laboratuvarından, amfiden, bilimsel dergilerden taşıp parklarda, sokaklarda ilk ağızdan ulaştırılmasını hedeflediklerini”
Kırklareli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Araştırma Görevlisi Esma Oğuz ise, şekerin günlük hayatta çayla birlikte sıkça tüketildiğine dikkat çekti. Oğuz, “Çayın Türk kültüründe ayrı yeri ve önemi bulunuyor” diyerek, insanların çaylarına damak zevkine ve alışkanlıklarına göre şeker kattığını söyledi.
Şekerin göründüğü kadar masum olmadığını belirten Oğuz, şu uyarılarda bulundu:
“Vücudumuza aldığımızda bazı reaksiyonlar, ilerleyici hastalıklar şekerle beraber başlıyor. Vücudumuzun temel yakıt kaynağı şekerdir. Kas hücrelerimiz, beyin hücrelerimiz bütün fonksiyonlarını şekerle karşılıyor, enerji depomuzu onunla karşılıyor fakat sorun şurada başlıyor: Şekeri almamız gerekenden fazla tüketmeye başladığımızda, vücudumuzda bazı reaksiyonlar ortaya çıkabiliyor.”