Dünya mutfağında çokça sık verilen baharatlar, buzdolabına dahi konsa son kullanma tarihleri olduğu için ya bozulur ya da bozulmadan çöpe atılmak zorunda kalır. Ancak son kullanma tarihi geçen baharatları her zaman çöpe atmak gerekmiyor. Doğru yöntemleri kullanarak rengarenk ve efsane kokulu pek çok ürüne imza atabilirsiniz. Acaba siz de evlerinizdeki bu baharatları kullanarak neler yapabileceğinizi görmek ister misiniz? İşte baharatları 5 adımda değerlendirmenin pratik yöntemleri...
Baharatlar nasıl değerlendirilir?
Giysilerinizi boyayabilirsiniz
Çöpe atmayı düşündüğünüz baharatlar, harika birer doğal boyaya dönüşebilir. Zerdeçal, safran ve kırmızı biber çamaşır suyu değdiği için ağaran ya da sıkıldığınız bir kıyafetiniz için boya olabilir.
Baharatları değerlendirmek için bunları ayrı ayrı tülbente sarın ve farklı su kaplarında kaynatın. Bir saat boyunca bu baharatları bekletin.
Daha sonra biraz beyaz sirke ile boyamak istediğiniz kumaşı bu kaba koyun. Ardından bu karışımı, yaklaşık 30 dakika böyle bekletin ve kumaşı kuruması için bir kenara alın.
Mumlarınızı kokulu hale getirebilirsiniz
Atmak zorunda kaldığınız baharatlardan, kokulu mumlar imal etmeye ne dersiniz? Bunun için ihtiyacınız olan şey yalnızca biraz soya mumu ve baharatlar.
Öncelikle soya mumunu eritin. Daha sonra içlerine Hindistan cevizi yağı, zencefil, karanfil, vanilya ve tarçın ekleyin.
Mum ve baharatların hepsini bir kavanoza aldığınızda kokulu mumlarınız çoktan hazır olmuş olacak.
Sabunlarına katabilirsiniz
Bayatlayan baharatları kullanabileceğiniz bir diğer nokta ise kalıp sabunlar. Sabunlarınıza baharat eklediğinizde onların yalnızca kokusunu değiştirmezsiniz. Aynı zamanda bu baharat parçaları sayesinde doğal bir cildin ölü katmanını soymak için kullanılan madde veya yöntem olarak adlandırılan "eksfoliant" etkisini de yaratmış olursunuz.
Haşerelerden kurtulabilirsiniz
Son kullanma tarihi geçmiş baharatlarınız, bazı küçük böceklerle savaşır. Baharatların kokusu nedeniyle böceklerden kurtulmanız kolaylaşır.
Bunun için baharat kokulu minik torbalar yapabilirsiniz. Bir poşete bir miktar fesleğen, lavanta, biberiye, kekik, defne yaprağı, dereotu veya sarımsak koyun ve böceklenme ihtimali olan yerlere bu torbaları yerleştirin.
Kendi oda kokunuzu yaratabilirsiniz
Baharatlar bayatladıkları zaman yemeklere katılmasa da güzel kokmaya devam ederler. Yani evinizin güzel kokması için bunlardan yararlanabilirsiniz. Birkaç minik torba ayarlayıp bunlara kekik, kekik veya adaçayı gibi baharatlar doldurun. Ardından bunları oda spreyi gibi kullanmaya devam edin.
Bunun için bir diğer yöntem de biraz su kaynatmak ve tarçın, karanfil, kakule, zencefil gibi baharatları içine eklemek. Böylelikle küf kokularından da kurtulmuş olacaksınız.