Anadolu’nun tescilli lezzeti tarhananın içerisinde malzeme olarak yok yok! Tarhananın içine eklenenler damak zevkine göre değişiklik gösterse de hiç değişmeyen bir şey var; o da tarhananın bereketi! Bu yılın kış hazırlığı tarhana yapımı için kolları sıvadıysanız, tarhananın ekşi olmaması için bunlara dikkat etmelisiniz:
- Yoğurt ve unu fazla olan tarhana beyaz olur. Tarhananın turuncu olmasını istiyorsanız kapya biberi bol kullanmalısınız. Kapya biber güzel rengi dışında tarhanaya lezzet de katacaktır.
- Tarhana için en uygun kurutma yerleri evde veya açık alanda yer yer güneş gören ama uzun süre güneşe maruz kalmayan noktalardır. Direkt güneş ışığı altında bekletmek tarhananın ekşimesine neden olur.
- Hafif ekşili, kokulu ve aromalı bir tarhana için ideal bekleme süresi 10-12 gün arasıdır, bu süre beklettiğiniz alanın nemine ve sıcaklığına göre değişir.
- Siz tarhananız hiç ekşi olmasın hatta tatlı tarhana olsun isterseniz 21 gün bekletebilirsiniz.
Tarhana Nasıl Yapılır?
Malzemeler
- 1 kilogram domates
- 1 kilogram kırmızı biber
- 1 kilogram yeşil biber
- 1 kilogram kuru soğan
- 4-5 yemek kaşığı yoğurt
- 4-5 kilogram un (aldığı kadar)
- Yarım demet maydanoz
- Yarım bağ nane
- 4-5 yemek kaşığı tuz (kaya tuzu tercih edebilirsiniz)
- 1-2 yemek kaşığı toz tarhana
Yapımı
- Biberleri ince ince doğrayın,
- Bir tencereye alıp orta hararetli ateşte sık sık karıştırarak kendi suyunda iyice yumuşayana kadar pişirin,
- Biberlerin altını kapatıp soğumaya bırakın,
- Bu sırada eski tarhananızı 1 su bardağı su ile ıslatın,
- Biberler soğuduktan sonra derin bir karıştırma kabına alın,
- İçine ince kıyılmış soğanı, yoğurdu, tarhanayı, tuzu ekleyip karıştırın,
- Üzerine yavaş yavaş un ekleyerek yoğurmaya başlayın,
- Elinize yapışmayan kıvamda bir hamur elde edene kadar un ekleyerek yoğurun,
- Hamuru toparlayıp üzerini bir bezle örtün ve oda sıcaklığında güneş görmeyen bir köşeye koyun,
- Bundan sonra 10 gün boyunca her gün bir miktar daha un (bu miktar her gün değişecektir, ama genellikle birer avuç yeterli olur) ekleyerek hamuru yoğurun,
- 10. gün hamurunuzdan avuç içi genişliğinde ince parçalar koparıp evin içinde bir yere bir sofra bezinin üzerine yayın,
- Ertesi gün bu parçaları ters çevirin,
- Diğer yüzleri de kuruyunca bu parçaları daha küçük parçalara bölün ve birkaç saat daha bu şekilde bekletin,
- Dışı kurumuş ama içi nemli olan tarhanalarınızı mutfak robotundan geçirin,
- Tarhanayı süzgeçle eleyin ve kalan iri parçaları tekrar rondodan geçirin,
- Toz haline getirdiğiniz tarhanayı yine bir bezin üzerine serip iyice kuruyana kadar kurutun.