Çinliler ona tanrıların yemeği, Japonlar ise güneşin meyvesi diyor. Lezzetli hurma meyvesinde , özellikle görme yeteneğini ve kalbin çalışmasını güçlendirmek için gerekli olan pek çok vitamin vardır. Önemli olan olgun olması gerektiğidir . Meyveler İspanya, İsrail ve Azerbaycan'dan ithal edilmektedir.
OLGUN BİR HURMA NASIL SEÇİLİR?
Olgun ve tatlı hurma seçmek için yuvarlak veya basık meyveleri seçin.
Rengi derecelendirin. Olgun meyve zengin kırmızı-turuncu renkte olmalıdır. Önünüzde açık turuncu bir hurma varsa, büyük ihtimalle olgunlaşmamıştır.
Trabzon hurmasını hissedin. Çok sert meyveler büyük olasılıkla olgunlaşmamıştır ve çok yumuşaktır, ellerde yayılır çok tatlı olmasına rağmen olgunlaşmıştır. İdeal olarak, bastığınızda hurmayı hafifçe sıkıyormuşsunuz gibi hissedersiniz.
Trabzon hurması yaprakları olgun meyveleri bulmanıza yardımcı olacaktır. Kuru olmalılar. Yaprakların altında kahverengi bir gölge göreceksiniz.
Temel kural, eğer hurma olgunlaşırsa yumuşak ve dolayısıyla tatlı olacaktır. Sert meyvelerin buruk bir tadı olacaktır.
Daha büyük çaplı burnu olan hurmanın daha tatlı olduğuna inanılıyor.
KENDİ BAHÇENİZDE YETİŞTİREBİLİRSİNİZ
Pek çok meyve çeşidi vardır ve hepsi iyi kök salmaktadır . Ağaçların dikkatli bakıma ihtiyacı vardır : Haftada en az iki kez sulayın ve ilkbaharda aşılayın. Her ağaçtan sezon başına en az 30 kilogram hasat toplayabilirsiniz . Ama 100-150 kg meyve olabilenler de var. Soğuk havaların başlamasından önce hasat yapılmalı.
HURMALAR RAFLARDA UZUN SÜRE DAYANMAZ
Hurmalar çoğunlukla uzaklardan nakledildiği için henüz sağlam iken toplanır. Çok olgunlaşmamış meyveler aldıysanız elmaların yanına koyabilirsiniz veya birkaç gün boyunca dolapta saklayabilirsiniz. Daha sonra hurma tatlı olacak ve burukluk ortadan kalkacak.
Diyabet ve mide sorunları olan kişilerin tüketimini sınırlaması gerekiyor. Çocuklara da yedirmemelisiniz çünkü tanenler bebeklerin sindirim sistemine zarar verebilir.