DENİZ YOSUNUNUN FAYDALARI NELER?
Genellikle sarı, mor, mavi ve yeşil olmak üzere pek çok çeşidi bulunan deniz yosunu; kalsiyum, demir, iyot, çinko ve potasyum içerir.
Deniz yosunu sağlığımız için önemli olan B1, B2, B6, A ve C antioksidanlar, folat ve omega 3 gibi yararlı bileşenleri de bünyesinde barındırır.
Neredeyse hiç yağ veya şeker içermeyen deniz yosunu; smoothie, çorba ve hatta unlu mamullere bile eklenebilir.
Midede bağırsak sağlığına yardımcı olan iyi bakterilerin artmasına yardımcı olur ve harika bir lif kaynağıdır.
Yüksek iyot içeriği, metabolizmayı düzenlediği için kilo vermeye yardımcı olabilecek tiroid fonksiyonunu artırdığı düşünülmektedir.
Magnezyum, A vitamini, K vitamini ve omega-3 yağ asidi seviyeleri, cilt hücresi işlevini nemlendirir ve ışıltı verir.
Eğer cildinizde kuruluk sorununuz varsa yosun size çok iyi gelecektir. İçeriğindeki antioksidan özelliğinden dolayı cildinizi kirden arındırır.
A, C, E ve K vitaminlerinin yanı sıra kükürt ve potasyum kaynağı olduğu için vücudun bağışıklığını güçlendirebilir.
Araştırmalar, deniz yosununun kan şekerini normalleştiren fukoksantin içerdiğini ortaya çıkardı.
KİLO VERDİRİYOR
Deniz yosunu metabolizmanın hızlanmasına yardım eder. Hızlanan metabolizma ise kilo vermenizi sağlar.
KALBİN DOSTU
Deniz yosunu kötü kolesterolü düşürür. Aynı zamanda tansiyonu da dengeleyen deniz yosunu kalp krizi riskini bir hayli azaltır.
Karayipler'de birçok insan yüksek çinko içeriği nedeniyle deniz yosununu afrodizyak olarak kullanıyor.
DENİZ YOSUNU NASIL TÜKETİLMELİDİR?
Çiğ olarak tüketilen deniz yosunu, diğer kullanım yöntemlerine göre daha sağlıklıdır. Sushi olarak kullanımında, deniz yosunu özel yöntemlerle kurutularak preslenmektedir.
TİROİD SAĞLIĞI
Yosunların iyot yönünden zengin olması, tiroid sağlığını da olumlu yönde etkileyebileceği anlamına geliyor. Tiroid bezi ise vücut gelişiminden enerjiye, farklı etkileri olan hormonları serbest bırakmaktan sorumlu olduğundan, sağlığına özen göstermek şart.
KAN ŞEKERİ KONTROLÜ
Araştırmalar, sağlıklı, dengeli bir diyetin parçası olarak deniz yosunu tüketmenin kan şekeri seviyelerini yönetebileceğini ve potansiyel olarak tip 2 diyabet riskini azaltabileceğini gösteriyor.